Ενόψει του καλοκαιριού η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η ΕΠΚΑ-ΣΤΕ προειδοποιούν τους καταναλωτές για τη σημασία της προστασίας τους από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες με τη χρήση των κατάλληλων...
 • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  ΕΠΚΑ-ΣτΕ
  ΕΔΡΑ:Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 1& ΑΓΓ. ΓΟΒΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ 34100
  ΤΗΛ:22210-20509 & 82661 κιν.6932603718
  MAIL:info@epka-ste.gr
  Α.Μ. Ενώσεων Καταναλωτών 41/2011
  Χαλκίδα 1-7-2011
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Ενόψει του καλοκαιριού η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η ΕΠΚΑ-ΣΤΕ προειδοποιούν τους καταναλωτές για τη σημασία της προστασίας τους από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες  με τη χρήση των κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων και των άλλων προφυλάξεων, που απαιτούνται.
  Η χρήση των αντηλιακών προϊόντων είναι μόνο ένα από τα μέτρα, που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο. Όλοι μικροί και μεγάλοι πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις, που μπορεί να έχουν οι ηλιακές ακτινοβολίες στην ανθρώπινη υγεία.
  Οι πληροφορίες που δίνονται στις ετικέτες των αντηλιακών προϊόντων και οι οποίες έχουν καθοριστεί με σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας βοηθούν στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος, σύμφωνα και με τις ανάγκες μας.
  Με βάσει τη σύσταση:
  -         Απαγορεύεται η αναγραφή στα αντηλιακά προϊόντα του ισχυρισμού sunblock ή ολικής προστασίας, διότι κανένα αντηλιακό δε μπορεί να προσφέρει 100% προστασία (sun block).
  -         Οι περιγραφές χαμηλή, μεσαία, υψηλή προστασία πρέπει να αντιστοιχούν στους αναγραφόμενους δείκτες ηλιακής προστασίας (SPF-sun protection factor).
  -         Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στις ετικέτες τους τις επισημάνσεις UV-A UV-B, που δηλώνουν προστασία και από τα δύο είδη ακτινοβολίας, που είναι επικίνδυνοι παράγοντες για τον άνθρωπο.
  Εκτός από τη χρήση των αντηλιακών προϊόντων οι καταναλωτές πρέπει, επίσης:
  -         Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 11πμ έως 3μμ.
  -                      Να καλύπτονται με καπέλο και γυαλιά ηλίου
  -         Να αποφεύγουν την έκθεση των μωρών και των παιδιών στον ήλιο.
  -         Να χρησιμοποιούν τα αντηλιακά προϊόντα σε επαρκή ποσότητα και σε συχνά διαστήματα, ιδιαίτερα πριν και μετά το κολύμπι.
  Επίσης να θυμούνται ότι:
  -         Το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να διαπερνά τα σύννεφα
  -         Το νερό προσφέρει μικρή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
  -         Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει σωρευτικό αποτέλεσμα.
  Τέλος γενικά και παρά τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε, καλό είναι να μην εκθέτουμε πολύ τους εαυτούς μας στον ήλιο.
   
  Για την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ
  Ο Πρόεδρος                                                     Η Γ.Γ.
  Γιώργος Μητροπέτρος                                       Χρύστα Δημαρέλου