Για ποια απελευθέρωση στα ταξί συζητά η Κυβέρνηση; Αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη περιορισμών στο επάγγελμα που περιορίζουν το όφελος...

 • ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννη Ραγκούση

  ΘΕΜΑ: Για ποια απελευθέρωση στα ταξί συζητά η Κυβέρνηση;

  Με χθεσινές σας ανακοινώσεις προαναγγείλατε την απελευθέρωση στην χορήγηση νέων αδειών ταξί σε όλη τη χώρα χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, επικαλούμενος ότι «η αγορά θα κρίνει πόσα ταξί αντέχει η κάθε περιοχή».
  Αποτέλεσμα αυτής της δήλωσης ήταν εκατοντάδες πολίτες που έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση άδειας ταξί, να αντιληφθούν ότι ο διοικητικός μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να παραλάβει αιτήσεις, μια και δεν έχουν καθοριστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις με σχετική Υπουργική Απόφαση.

  Απ’ την άλλη πλευρά, με παλαιότερες δηλώσεις της αμέσως προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου σας, λόγω του μεγάλου αριθμού των ταξί, η απελευθέρωση δεν είχε νόημα, μια και δεν ετίθετο τέτοιο ζήτημα.
  Δεχόταν, παράλληλα, ότι υπάρχουν επί μέρους ζητήματα, τα οποία προς όφελος τόσο των προμηθευτών των υπηρεσιών, όσο και των καταναλωτών, θα έπρεπε να διευθετηθούν.

  Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,

  Ερωτάται ο κος Υπουργός

  1. Ποιά είναι η έννοια με την οποία αντιλαμβάνεστε την απελευθέρωση των ταξί;
  Αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη περιορισμών στο επάγγελμα που περιορίζουν το όφελος των παροχών της υπηρεσίας ή των καταναλωτών.
  Συνεπώς, σε ποιους ακριβώς περιορισμούς, με δεδομένη και την συρρίκνωση των εσόδων της αγοράς λόγω κρίσης, αναφέρεστε;
  2. Αναφέρεστε στο γενικό θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3919/2011, περί επαγγελματικής ελευθερίας και τα σχετικά, αλλά δεν εξηγείτε πως διασφαλίζονται οι συνθήκες ανάπτυξης των επιχειρηματιών, το όφελος των εργαζομένων του κλάδου, πώς ωφελείται ο καταναλωτής και γενικά τι προσδοκάται από την ένταξη της λειτουργίας των ταξί στο γενικό αυτό πλαίσιο;

  ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ