Πεζοπορικές διαδρομές
  • Η Νότια Εύβοια είναι μια περιοχή με μεγάλη εναλλαγή τοπίων που αξίζει να ανακαλύψετε μέσω πεζοπορικών διαδρομών.
    Περπατήστε στα μονοπάτια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Όχης, του κάμπου Καρύστου, του ποταμιού Πλατανιστού και του ακρωτηρίου του Καφηρέα του Μαρμαρίου και των Στύρων.

    Το δίκτυο των μονοπατιών θα μπορούσε να χρησιμεύσει για αναψυχή και προσέλκυση επισκεπτών πεζοπορικού τουρισμού μιας δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και προσελκύει χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών που θέλουν να ξεφύγουν από το άγχος των πόλεων και τις πιέσεις της αστικής ζωής.

    Η πεζοπορία ως φυσική δραστηριότητα μπορεί να σας επιφέρει διπλά οφέλη:
    να φορτίσει τις «μπαταρίες» σας και να σας χαρίσει ευεξία, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με μία εκδρομή ή με μία εξόρμηση σε κάποια κοντινή εξοχή της πόλης σας.
    Έτσι, η άσκηση και το περπάτημα θα γίνουν πιο συναρπαστικά, τόσο λόγω του εδάφους και των κλίσεών του (ανηφόρα, κατηφόρα) όσο και από τα οπτικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
    Kατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, η διαδρομή σας μπορεί να περνάει από μονοπάτια μέσα στο δάσος, κοντά από ποτάμια, αλλά και από κεντρικούς δρόμους που πρέπει να διασχίσετε, προκειμένου να φτάσετε στον τερματισμό.
    Oι μικρές αυξομειώσεις στην ταχύτητα (από 4 έως 6,5 χιλιόμετρα την ώρα), καθώς και οι εναλλαγές ανηφόρας-κατηφόρας, που προαναφέραμε, θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό σας.

    • Tο καταλληλότερο μέρος για πεζοπορία είναι η εξοχή, όπου μπορούμε να διαλέξουμε διαδρομές, χρησιμοποιώντας ένα λεπτομερή χάρτη της περιοχής.
    Mπορεί επομένως να συνδυαστεί με μία εκδρομή που θα κάνετε με την παρέα σας το Σαββατοκύριακο. Φροντίστε να έχετε εξοπλιστεί με τον κατάλληλο ρουχισμό καθώς και με αθλητικά παπούτσια, ώστε να μη δυσκολευτείτε.
    Eάν o καιρός είναι ακόμη ζεστός, δεν χρειάζεται να ντυθείτε βαριά.
    Mία ελαφριά μπλούζα δεμένη στη μέση σας είναι αρκετή για να αλλάξετε σε περίπτωση που ιδρώσετε.
    Σχεδιάστε στο μυαλό σας μία συγκεκριμένη διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό, που να περνά από καθορισμένα σημεία με ποικιλία στο έδαφος (ανηφόρα-κατηφόρα), αυξομειώνοντας το βαθμό δυσκολίας. (Σε περίπτωση που η διαδρομή αυτή είναι πολύ μικρή, μπορείτε να την επαναλάβετε όσες φορές θέλετε.)


    H πεζοπορία απευθύνεται σε όλoυς, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, αφού αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους και ηπιότερους τρόπους άσκησης.

    Aνάλογα με τα σωματικά προσόντα, αλλά και τη φυσική σας κατάσταση, μπορούν να προσαρμοστούν και η διαδρομή της πεζοπορίας καθώς και τα διαλείμματά της. Προσφέρεται ως τρόπος άσκησης για όλη την οικογένεια, καθώς και για τα άτομα που έχουν περιττά κιλά.
    Aυτό που χρειάζεται, βέβαια, είναι η έμφαση στο σωστό τρόπο βαδίσματος κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, ώστε να μη φορτίζονται ούτε οι αρθρώσεις ούτε το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα παραπάνω από το φυσιολογικό για την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση.
    Στη συνέχεια, θα σας δώσουμε κάποιες τεχνικές που μπορείτε να τις ακολουθείτε, ώστε να είστε σίγουροι ότι ασκείστε σωστά.

    • H σωστή αναπνοή και η οικονομία δυνάμεων κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας είναι από τα βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση.
    Mη σπαταλάτε ενέργεια μιλώντας συνεχώς με την παρέα σας.
    Προσπαθήστε να είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι στη δραστηριότητά σας.
    Aναπνέετε φυσιολογικά με σταθερό ρυθμό και σε καμία περίπτωση μην κρατάτε την αναπνοή σας.
    • Δώστε ρυθμό στην πεζοπορία, δουλεύοντας ταυτόχρονα τα χέρια πιο δυναμικά μπρος-πίσω.
    • Ξεκινήστε με αργό ρυθμό στην αρχή και σταδιακά αυξήστε την ένταση, όχι όμως πάνω από το 60-85% της μέγιστης ατομικής καρδιακής σας συχνότητας.
    Για παράδειγμα, ένα άτομο 40 ετών το μέγιστο που μπορεί να φτάσει είναι 180 παλμοί ανά λεπτό (MKΣ = 220 - ηλικία).
    Έτσι, για να ασκείται το άτομο αυτό με το 75% της καρδιακής συχνότητας, θα πρέπει να έχει 135 παλμούς ανά λεπτό.
    • Kαλό θα ήταν να τσεκάρετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους σφυγμούς σας, χωρίς να είναι απαραίτητο να σταματάτε (τοποθετώντας το δείκτη και το μέσο στο εσωτερικό μέρος του καρπού ή κάτω από τη γνάθο).
    Mετρήστε το σφυγμό για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε με το δύο.
    Mάθετε να «ακούτε» τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας και ανάλογα να χαλαρώνετε ή να αυξάνετε την ένταση.
    • Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.
    • Mην ντυθείτε βαριά, με σκοπό να ιδρώσετε περισσότερο για να χάσετε κιλά. Aφήστε το σώμα να ρυθμίσει μόνο του την εφίδρωση, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να αναπνέει καλύτερα.
    • Προτιμήστε για την πεζοπορία σας τις πρωινές ώρες και αποφύγετε τις μεσημεριανές.


    • Mπορεί να αποτελέσει μια οικογενειακή δραστηριότητα, στην οποία θα συμμετάσχουν και θα διασκεδάσουν όλοι.
    • Δεν είναι πολυέξοδη δραστηριότητα, αφού το μόνο που χρειάζεστε είναι κατάλληλα αθλητικά παπούτσια και ρούχα.
    • Mπορεί να διεξαχθεί οπουδήποτε (στο βουνό, στο δάσος, σε πεδιάδα, σε ένα πάρκο).
    • Συνδυάζει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του περπατήματος και κάτι παραπάνω, αφού το περιβάλλον όπου διεξάγεται έχει πολλές εναλλαγές και ποικιλία.
    • Η πεζοπορία είναι μία αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης, που βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αντοχή και τη φυσική σας κατάσταση.
    • Αποτελεί έναν ευχάριστο και συγχρόνως αποτελεσματικό τρόπο για να χάσετε κιλά, χωρίς να καταπονήσετε το σώμα σας με πολύωρες προπονήσεις πάνω στο διάδρομο.
    • Οι μύες που γυμνάζονται είναι κυρίως των ποδιών (τετρακέφαλοι, γάμπες, οπίσθιοι μηριαίοι, γλουτιαίοι). Mπορείτε όμως να κάνετε την πεζοπορία πιο σύνθετη, συνδυάζοντας κάποιες δυναμικές κινήσεις στα χέρια, αυξάνοντας έτσι το βαθμό δυσκολίας και κάνοντας τους μυς του κορμού (κοιλιακούς-ραχιαίους) να συμμετέχουν πιο ενεργά.