Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κτηνοτροφία καταρρέει και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι εξοντώνονται.
  • Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
    Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
    Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Χρόνο με το χρόνο, μέρα με τη μέρα, η θέση τους χειροτερεύει ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντι-κτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνώντων, που στηρίζει τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων. Χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι αδυνατούν πλέον να κρατήσουν τα ζώα τους και να συνεχίσουν να παράγουν. Το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται και, για παράδειγμα, οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ οι τιμές σε κρέας και γάλα όλο και μειώνονται. Το αποτέλεσμα είναι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να οδηγούνται στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.
    Και ενώ οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την θέση της κτηνοτροφίας και θα επιταχύνουν το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφωνη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Καρύστου κοροϊδεύουν τους παραγωγούς με τα «καλάθια προϊόντων» και την «ονομασία προέλευσης» για δήθεν βελτίωση της ποιότητας, όταν ξέρουμε καλά ότι ο Έλληνας καταναλωτής τα προτιμά, τα εμπιστεύεται ως ασφαλέστερα, γι αυτό μαζικές είναι οι παρανομίες στις ελληνοποιήσεις εισαγομένων ίδιων προϊόντων, για τα οποία η κυβέρνηση κανένα μέτρο δεν παίρνει. Αντίθετα την ίδια ώρα με τα συνεχή «χαράτσια» ανεβάζει το κόστος παραγωγής από την αύξηση του ΦΠΑ, την τεράστια αύξηση στα καύσιμα, στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών μας στον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση και κλείσιμο κρατικοσυνεταιριστικών εταιριών (ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ) που προγραμματίζει.
    Όλα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά προϊόντα, με άλλο τρόπο παραγωγής, που συμφέρει το λαό και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.
    Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κτηνοτροφία καταρρέει και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι εξοντώνονται. Ζητούνται χιλιάδες ευρώ για να δοθούν άδειες σταυλισμού στο 80% των κτηνοτρόφων, ενώ τα δισεκατομμύρια, λεφτά του λαού , τα έχουν για την ενίσχυση των τραπεζών βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους , τους εργάτες , τους μικροεπαγγελματίες έχουν περικοπές, φτώχια, ανεργία, αβεβαιότητα, απόγνωση.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους κανένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το μέλλον που επιφυλάσσουν η ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδομου. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, η χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτη.
    Για αυτό διεκδικούμε ό,τι μας στερούν και μας κλέβουν . Τον ιδρώτα της δουλειάς μας!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
    ·         Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.
    ·         Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικού-συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων ΔΩΔΩΝΗΣ-ΕΛΒΙΖ.
    ·         Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
    ·         Τιμές σε γάλα: 1,30 €/κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,85 €/κιλό για το γίδινο γάλα
       0,50 €/κιλό για το αγελαδινό γάλα
    Τιμή στο κρέας : 8 € το κιλό σε αρνί και κατσίκι. 5,5 € το κιλό στο βοδινό κρέας.
    ·         Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
    ·         Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.
    ·         ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
    ·         Θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για ανάπτυξη των καλλιεργειών για κτηνοτροφική χρήση (Βίκος, τριφύλλι, βρώμη, κιθάρι κ.α)
    ·         Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου – των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
    ·         Την οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους , δωρεάν υποδομών ηλεκτροδότησης.
    ·         Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
    ·         Κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ στα 1125€ και συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
    ·         Όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων και μονάδων υγείας, μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.
    Για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα, ένας δρόμος υπάρχει. Η σύγκρουση και ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Οσο υπάρχουν καρτέλ και μονοπώλια οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να δούνε άσπρη μέρα.
    Η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με καλής ποιότητας και ασφαλή για την υγεία τρόφιμα, μέσα από την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, θα διασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Βασικό εργαλείο θα είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός, ο οποίος θα δουλεύει δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και θα υπάρχει κρατικός κεντρικός σχεδιασμός σε μια οικονομία που θα εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες.
    Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της λαϊκής οικονομίας, που αποτελεί την εναλλακτική λύση στη μεγάλη κτηνοτροφική επιχείρηση του καπιταλισμού, αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο το βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, που είναι ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος. Δημιουργεί κτηνοτροφικές μονάδες με άριστο μέγεθος που προσδιορίζεται με οικονομικά και βιολογικά κριτήρια. Μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής. Συνδέει την κτηνοτροφία με τη γεωργία. Αποτρέπει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αναζωογονεί οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο και προστατεύει και το περιβάλλον. Για να ανταποκριθεί στο ρόλο του ο παραγωγικός συνεταιρισμός στηρίζεται πολύπλευρα από το λαϊκό κράτος, το οποίο, με κρατικές επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, μειώνει το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζει φθηνά και υγιεινά τρόφιμα στο λαό.
    Η πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή οικονομία συγκρούεται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των εμποροβιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών. Συγκρούεται με τις πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα. Γι' αυτό η υλοποίησή της απαιτεί λαϊκή εξουσία, η οποία θα αναδειχτεί και θα στηριχτεί σ' ένα λαϊκό μέτωπο στο οποίο σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αν δεν δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό ο αγώνας για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.
    Κομματική Οργάνωση
    Καρύστου του ΚΚΕ