Η επέλαση ανεμογεννητριών ξεκινά στη Καρυστία.Έγκριση για εγκατάσταση 8 νέων αιολικών πάρκων στην Καρυστία, έδωσε το ΥΠΕΚΑ. Ο ΣΠΠΕΝΚ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και...
  • Η επέλαση ανεμογεννητριών ξεκινά στη Καρυστία

    Έγκριση για εγκατάσταση 8 νέων αιολικών πάρκων στην Καρυστία, έδωσε το ΥΠΕΚΑ. Ο ΣΠΠΕΝΚ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και αντίθεσή του σε αυτά τα σχέδια και καλεί σύσσωμη την τοπική κοινωνία να αντιδράσει και να μην επιτρέψει να καταστραφεί η περιοχή.


    Το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε πρόσφατα τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων (169MW) της εταιρείας Damco Energy (συνημμένο έγγραφο). Συνολικά θα εγκατασταθούν 73 ανεμογεννήτριες των 2,3 ΜW στις κορυφογραμμές της Οχης: Ανατολή, Κερασιά, Καθάρα, Σπηλιά, Μηλιά, Πλάτανος, Πλατανιστός και Παλιόπυργος. Για την μεταφορά των ανεμογεννητριών θα κατασκευαστεί ένα δίκτυο νέων δρόμων 33χμ και πλάτους τουλάχιστον 5μ. Επίσης η εταιρεία θα κατασκευάσει το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος μεσαίας τάσης (110 χμ) και υψηλής τάσης (22χμ). Η γραμμή υψηλής τάσης θα φτάσει στον Μπούρο (θέση Σπηλιά) όπου θα ποντιστεί και με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 45χμ θα οδηγηθεί στην Ραφήνα. Η εταιρεία θα κατασκευάσει επίσης 3 υποσταθμούς ανύψωσης τάσης στην Αμυγδαλιά, Αντιά και Πλατανιστό. 

    Από την περιγραφή των περιβαλλοντικών όρων καταλαβαίνει κανείς ότι θα γίνουν μεγάλης έκτασης εκσκαφές, εκβραχισμοί με εκρηκτικά και εκχερσώσεις που θα αλλοιώσουν βάναυσα το βουνό. Είναι πιθανή η ρύπανση από λάδια και καύσιμα και η αλλαγή της ροής μικρών ρεμάτων από την εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Δ/νση Δασών και η Ν.Α της Εύβοιας δεν συμφώνησαν με το μεγαλύτερο μέρος του έργου όταν κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν το Νοέμβριο του 2010. 

    Ο ΣΠΠΕΝΚ είχε ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το έργο αυτό ήδη από το 2007. Και δεν είναι μόνο αυτό που σχεδιάζεται στην περιοχή μας αλλά ακόμη περισσότερα: 
    - 329 α/γ που θα συνδεθούν με τη δεύτερη γραμμή υψηλής τάσης που έχει σταματήσει να κατασκευάζεται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. 
    - 150ΜW της εταιρείας RF ENERGYμε ιδιόκτητο δίκτυο μεταφοράς.
    - 61 α/γ της εταιρείας ΤΕΡΝΑ με ιδιόκτητο δίκτυο μεταφοράς. 

    Στη δ/νση www.rae.gr/geo θα δείτε πώς έχει σχεδιάσει η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ να μετατρέψει την περιοχή μας σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ρεύματος από ανεμογεννήτριες. 

    Θεωρούμε ότι ο Δήμος Καρύστου και σύσσωμη η τοπική κοινωνία οφείλουν να αντιδράσουν εάν θέλουμε ο τόπος μας να σωθεί από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή του τοπικού περιβάλλοντος. Κινδυνεύουμε σοβαρά να χάσουμε το πιο όμορφο κομμάτι της Καρυστίας που μπορεί να στηρίξει την οικονομική επιβίωση της περιοχής μας. Η ελπίδα ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού που ήδη έχει ξεκινήσει με το Δημοσάρη αλλά και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και γεωργίας σε νέα βάση θα σβήσει, εάν αφήσουμε να μετατραπεί η Νότια Καρυστία σε Πτολεμαϊδα της αιολικής ενέργειας.

    Για το ΣΠΠΕΝΚ

    Θανάσης Μπινιάρης