Αποκαλύψεις Μαρκόπουλου στη Βουλή... ζήτησε την εξαίρεση της περιοχής του Δήμου Καρύστου από την οριοθέτηση ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) διότι...
  • markopoulos_palliroiaΣυζητήθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στη Βουλή η επίκαιρη του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Ευβοίας Κώστα Μαρκόπουλου με θέμα: «Σύμπτωση ή προμελετημένος σχεδιασμός οι παράλληλες ενέργειες του Υπουργείου σας για την προώθηση

     επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή Πόρτο-Λάφια της Καρυστίας;»

    Τις απαντήσεις από πλευράς κυβέρνησης έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου. 

    Ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε την εξαίρεση της περιοχής του Δήμου Καρύστου από την οριοθέτηση ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) διότι:

    1. Υπάρχει στον οικισμό Πόρτο Λάφια οργανωμένος οικισμός από το 1969 και ο βουλευτής παρουσίασε τον ΦΕΚ εκείνης της χρονιάς. Στην περιοχή υπάρχουν ήδη 100 σπίτια και 1.100 ιδιοκτησίες στο σχέδιο.

    2. Η περιοχή της ΠΟΑΥ καταλαμβάνει όλη τη Δυτική Ακτή του Ν. Ευβοϊκού και αν  θεσμοθετηθεί θα γεμίσει κλουβιά και θα απαγορεύεται η δόμηση 1000 μέτρα εντός στεριάς! Άρα οι ιδιοκτησίες ακυρώνονται.

    3. Διερωτήθηκε πως ξαφνικά το Δασαρχείο την χαρακτηρίζει δασική, ενώ τόσα χρόνια εκδίδονται άδειες οικοδομής... Καθόλου τυχαίο και μεθοδευμένο χαρακτηρίστηκε αυτό από τον κ. Μαρκόπουλο.

    4. Αποκάλυψε, πως τόσο τη στρατηγική για το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, όσο και τις επί μέρους περιβαλλοντικές μελέτες ανέλαβαν οι σύμβουλοι του ΣΕΘ, που αποτελείται από τις ίδιες τις εταιρείες Ιχθυοκαλλιεργειών. Ο βουλευτής διερωτήθηκε "αν βάλαμε το λύκο να φυλή τα πρόβατα.." και τέλος αποκάλυψε ότι τα ίδια πρόσωπα που είναι σύμβουλοι των εταιρειών είναι και σύμβουλοι ή ανάδοχοι μελετών στο Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Αναφέρθηκε σε ονόματα Αναγνόπουλος και Παπαγεωργίου που είναι μέσα σε όλες τις αποφάσεις... Μάλιστα ο κ. Παπαγεωργίου είναι σύμβουλος στον Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού σαν ιχθυολόγος, ενώ είναι γνωστό ότι ο κ Γερουλάνος έχει στην ιδιοκτησία της οικογενείας του τις Ιχθυοκαλλιέργειες Κεφαλονιάς.

    Για τα ονόματα ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν απαντά και στην ουσία παραδέχτηκε ότι δεν έχουν γίνει όλα όπως θα έπρεπε, ενώ επιφυλάχτηκε να ακούσει τους φορείς και το Δήμο Καρύστου… 


    Να τονιστεί ότι η συζήτηση για το Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών αναβλήθηκε.