Για την επέκταση στις υδατοκαλλιέργειες από το Αλιβέρι μέχρι το Μαρμάρι-Κάρυστο. Όπως πληροφορούμαστε, η μελέτη που πραγματοποίησε η «Ευβοϊκή Ανώνυμη Εταιρία Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών», η οποία
 •  
   
  Κοινοβουλευτική Ομάδα
  Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
  τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
  Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
   
   
   
   ΕΡΩΤΗΣΗ
  Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
   
  Θέμα: Για την επέκταση στις υδατοκαλλιέργειες από το Αλιβέρι μέχρι το Μαρμάρι-Κάρυστο.
   
   
  Όπως πληροφορούμαστε, η μελέτη που πραγματοποίησε η «Ευβοϊκή Ανώνυμη Εταιρία Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών», η οποία στηρίζεται στις θέσεις των επιχειρηματιών του κλάδου και στην προώθηση των συμφερόντων τους, βασίζεται σε αναληθή στοιχεία που διαστρεβλώνουν την κατάσταση στην περιοχή και τον περιβαλλοντικό της χαρακτήρα.
  Όπως αναφέρουν φορείς της περιοχής, στην μελέτη αποκρύπτεται η πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από πλούσια περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, συνεχόμενες παραλίες, συνδυασμό της θάλασσας με το πράσινο, δυνατότητες για ψάρεμα, αξιοποίηση της θαλάσσιας περιοχής από τους κατοίκους, η ανάπτυξη του τουρισμού, που αφορά μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων και γενικότερα λαϊκών οικογενειών.
  Στη μελέτη επίσης δεν παίρνεται υπόψη η ύπαρξη οικισμών, που βρίσκονται στα όρια της προτεινόμενης ζώνης και επεκτείνονται.
  Είναι φανερό ότι η σχεδιαζόμενη δραστηριότητα, πολύ περισσότερο η διαφαινόμενη επέκταση υδατοκαλλιεργειών από το Αλιβέρι μέχρι το Μαρμάρι-Κάρυστο, αλλάζει το χαρακτήρα και θα επιφέρει ζημιά στην περιοχή.
  Για τους λόγους αυτούς και παίρνοντας υπόψη την πείρα από άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες σε περίπτωση θετικής γνώμης και αδειοδότησης για τις ως άνω επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  Ερωτάται ο κ. Υπουργός: ΄Αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει υπόψη την κριτική τοποθέτηση των μαζικών φορέων της περιοχής για την μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιχειρηματίες του κλάδου, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αν θα πάρει υπόψη τις θέσεις των κατοίκων της περιοχής που εναντιώνονται στις υδατοκαλλιέργειες εκτιμώντας την ζημιά που θα γίνει γενικότερα στην θαλάσσια περιοχή.
   
  Οι βουλευτές
  Γιώργος Μαρίνος
  Γιάννης Γκιόκας
  Γιώργος Μαυρίκος