Γενικά:Η πόλη των Στύρων
 • Κλίμα Ήπιο μεσογειακό 
  Μέση ετήσια θερμοκρασία 17° C
  Μέση θερμοκρασία τον χειμώνα 11° C
  Μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι 26° C 

  Τα Στύρα βρίσκονται 89 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλ­κίδας.

  Γεωλογικά η περιοχή περιλαμβάνει δύο από τις τρεις γεωλογικές ενότητες του νησιού και συγκεκριμένα την ενότητα Στύρων-Όχης και αυτή του Αλμυροποτάμου, των οποίων η σύσταση του εδάφους διαμορφώνεται από κρυσταλλικά ή μεταμορφωμένα πετρώματα.

  Το όρος Κλιόσι (υψ. 685 μ.) με τα χαμηλότερα παρακλάδια του δημι­ουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο στην περιοχή, που έρχονται να συμπληρώσουν τα δαντελένια ακρο­γιάλια του Ευβοϊκού, με τους όρμους του Αλμυ­ροποτάμου και των Νέων Στύρων.

  Τα μικρά νησά­κια Στουρονήσια μοιάζουν να προφυλάσσουν τον όρμο των Στύρων από Δυτικά.

  Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το νησί Στύρα, η αρχαία Αιγείλια, ενώ μικρότερες σε όγκο είναι οι νησίδες, Βερ­δούνι, Άγιος Ανδρέας και Φωνιά ή Φουνιάς ονο­μασία που προσδιορίζει την επικινδυνότητα της ναυσιπλοΐας κοντά του.

  Βορειότερα, σχεδόν μπροστά στον όρμο του Αλμυροποτάμου, βρίσκεται η καβαλλιανή, που ορισμένοι την ταυτίζουν με τη Γλαυκόννησο του Πλίνιου που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στα δυτικά παράλια της Εύβοιας και την ακτή της Ραμνούντας στην Αττική.

  Ο Δήμος Στυρέων σήμερα εκτείνεται σε 188.583 στρέμματα περιλαμβάνοντας στην επικράτεια του, τα Στύρα, που αποτελούν και την έδρα του, καθώς τις κοι­νότητες του Αλμυροποτάμου, των Μεσοχωριών, των Νέων Στύρων και του Πολυποτάμου.

  Μικρό­τεροι οικισμοί είναι τα Κάψαλα, η Παναγιά,
  χτι­σμένη κοντά στο ακρωτήριο που στην αρχαιότη­τα ονομαζόταν Λέων, σύμφωνα με το γεωγράφο Πτολεμαίο η Λεύκα, το Νιμποριό κ.α.

  Δίκαια μπορεί να θεωρηθεί το ανατολικότερο προάστιο της Αθήνας και ταυτόχρονα το βορειότερο νησί των Κυκλάδων.


  Το πορθμείο Ν. Στύρων  Αγίας Μαρίνας διατηρεί μια μεγάλη συχνότητα καθημερινής επικοινωνίας με τις ακτές της Αττικής, ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας ο επισκέπτης σαν ορμητήριο τη παραλία Νέων Στύρων έχει τη δυνατότητα μέσω του εσωτερικού οδικού δικτύου της Νότιας Ευβοίας να γνωρίσει όλες τις ομορφιές της: ποικιλία φυσικών θησαυρών, συνδυασμός βουνίσιου κάλους και αιγαιοπελαγίτικης γοητείας καθώς και τα λείψανα μιας πανάρχαιας κληρονομιάς γοητεύουν τον έλληνα επισκέπτη που ενώ έχει στη γειτονιά του έναν επίγειο παράδεισο δεν τον έχει εκτιμήσει δεόντως ίσως γιατί είναι δίπλα του.

  Τα Νέα Στύρα άρχισαν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των παραθεριστών για τις υπέροχες παραλίες, το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, το άφθονο πράσινο, το φρέσκο ψάρι και κυρίως για την εύκολη πρόσβαση
  στην Αθήνα.

  Ιδιαίτερα τα Στύρα έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα να διαθέτουν πολλές και πανέμορφες παραλίες τόσο στον Ευβοϊκό όσο και στο Αιγαίο σε σχετικά μικρές αποστάσεις, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ιστορικά μνημεία τηs περιοχής.

  Πως θα έρθετε: Ακτοπλοϊκώς & οδικώς

  Εδώ λοιπόν, δίπλα από την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μπορείς να φτάσεις με όλους τους τρόπους:

  * Με καθημερινά δρομολόγια Ferry boat απο την Αγία Μαρίνα (κάτω Σούλι-Μαραθώνα) 
  (σε πολλά δρομολόγια υπάρχει ανταπόκριση με ΚΤΕΛ).

  * Οδικώς από Χαλκίδα, σε λιγότερο από 2 ώρες, μέσω ενός συνεχώς βελτιούμενου δρόμου.

  Λιμεναρχεία:

  Ραφήνας        τηλ. 22940-22300/22481
  Μαρμαρίου    τηλ. 22249-32382
  Καρύστου      τηλ. 22240-22227/25527
  Αγ.Μαρίνας   τηλ. 22940-60000/69640
  Ν.Στύρων      τηλ. 22240-41266

  ΚΤΕΛ:

  * Ν.Αττικής , τηλ. 210-8808080 (για δρομολόγια Αθήνα-Ραφήνα) & τηλ. 210-8230179 (για δρομολόγια Αθήνα-Κάρυστος, μέσω Χαλκίδας)

  * Ν.Ευβοίας (Χαλκίδα), τηλ. 22210-21949/20400 & Καρύστου, τηλ. 22240-26303.


   

  © 2010 .e-karystos.gr
  To περιεχόμενο και οι υπηρεσίες μας διατίθενται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική τους χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε άλλο μέσο καθώς και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την γραπτή άδεια μας.
  -----
   
   Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
  Η Σχεδίαση και η Διαχείρηση του γίνεται από τo
  .e-karystos.gr