Ενημερωθείτε πριν να γίνουμε ΤΕΡΝΟΒΙΛ. Η μετανάστευση άλλωστε είναι ένας γνωστός αν πολύ πληγωμένος δρόμος, ίσως όμως λιγότερο από το να βλέπεις...
  • άρθρο της Σοφίας Κόλλια

    Διαβάζω στον ηλεκτρονικό τύπο την ανακοίνωση για το Δημοτικό Συμβούλιο, που ήρθε ΜΕΤΑ την έγκριση των περιβαντολλογικών μελετών της ΤΕΡΝΑ.

    Πριν να γίνουμε ΤΕΡΝΟΒΙΛ λοιπόν, ας δούμε το τι συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

    Δεν υπάρχει μέρος που να ανήκει στο Νatoura, που να μην είναι εξαιρετικής τουριστικής σημασίας που να μην έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους οι Εταιρίες Αιολικής Ενέργειας.
    Και ενώ το κράτος μας είναι πρωταθλητής στην γραφειοκρατία και στην καθυστέρηση, όσο αφορά το σπρώξιμο προς όφελος πάντα και μόνο των Εταιριών, δείχνει μια πρωτοφανή ενεργητικότητα να προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις και οι συμφωνίες.

    Ο λόγος είναι φυσικά, οι συμφωνίες που έχουν κλείσει με την Γερμανία κυρίως για την λεγόμενη πράσινη ενέργεια.
    Το θέμα λοιπόν είναι να εξασφαλίσει η Γερμανία ρεύμα ενώ εμείς θα αποπληρώνουμε μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με επιπλέον χρεώσεις τις επενδύσεις τους.

    Αν σκεφτούμε ότι ήδη θα έπρεπε να έχουμε σύμφωνα με τον Νόμο μειωμένες χρεώσεις, που δεν έχουμε, να έχουμε ανταποδοτικά τέλη, που πάλι δεν έχουμε, θα καταλάβουμε ότι η οποιαδήποτε υπόσχεση γραπτή η προφορική βρίσκεται στον αέρα η αλλάζει μονομερώς όποτε θέλουν.

    Κατά τη ίδια λογική που εφαρμόζουν δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τον πληθυσμό, μιας και δεν υπάρχουν πια συμβάσεις εργασίας, και υπάρχουν παραδείγματα όπου ενώ προσέλαβαν προσωπικό από τους κατοίκους, μόλις η θέση τους έγινε δυνατή, τους απέλυσαν και προσέλαβαν άλλους από αλλού.

    Περνάμε δύσκολα και ο χειμώνας έρχεται όλο και πιο φορτωμένος με προβλήματα και μια απέραντη μοναξιά για την πόλη μας και τα χωριά μας.
    Αυτή η μοναξιά θα γίνει ακόμα πιο απελπιστική αν στερηθούμε τους επισκέπτες και τους τουρίστες που κατακλύζουν την περιοχή μας για να χαρούν την μοναδική σε ομορφιά φύση που μας περιβάλλει.
    Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να βάλουμε στον νου μας τα βουνά γεμάτα ανεμογεννήτριες, τις κορυφογραμμές, απ άκρη σε άκρη πληγωμένες από την κατά τα άλλα, πράσινη ενέργεια.

    Τώρα που η Πλάκα Καρύστου, δεν είναι πια ο πιο σημαντικός αιμοδότης της οικονομίας μας, τώρα που η κρίση φαίνεται όλο και πιο ζοφερή, τώρα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε τον τουρισμό σε οποιαδήποτε μορφή του για να μείνει ζωντανή η Πόλη και τα Χωριά μας.

    Δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς την εγκατάσταση τους, και ας δεχτούμε ότι είναι αναγκαίο κακό, όμως η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΗ τοποθέτηση τους, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους (ΑΡΧΑΜΠΟΛΗ) θα μας στερήσει από σημαντικά έσοδα και θα οδηγήσει σε μαρασμό και εγκατάλειψη.

    Ακόμα και αν δεν μας πληγώνει η καταστροφή της ΓΗΣ, της ΓΗΣ που μας συντήρησε τόσους αιώνες, φτωχικά αλλά αξιοπρεπώς, πιστεύω ότι θα πληγώσει πολύ στο μέλλον, αυτή η έλλειψη της αξιοπρέπειας που δίνει στον άνθρωπο η ικανότητα να ζει στην γη του.

    Ακόμα και αν δεν μας πληγώνει η σκέψη ότι θα κληρονομίσουμε στα παιδιά μας ένα απέραντο Βιομηχανικό Πάρκο και ότι αυτό συνεπάγεται, ίσως μας πληγώσει το ότι θα στερηθούμε εμείς, την φύση και τις αποδράσεις, τις ανέξοδες εκδρομές, όπως και τα οικονομικά οφέλη που μας δίνει αυτός ο κυνηγημένος τόπος.

    Παντού στην Ελλάδα οι τοπικές κοινωνίες οργανώνονται και νικούν, ΝΑΙ νικούν, και επιβάλλουν τους όρους τους στις αδηφάγες Εταιρίες, εμείς εδώ γιατί όχι?
    Γιατί αφήνουμε την μοίρα μας και των παιδιών μας, έτσι, ελαφρά την καρδία, μόνο σε αμφιβόλου εγκυρότητας γνώμες?

    Ενημερωθείτε, και αν η απόφαση της κοινωνίας είναι σύμφωνη με των Εταιριών, τότε ας γίνει το θέλημα της.
    Η μετανάστευση άλλωστε είναι ένας γνωστός αν πολύ πληγωμένος δρόμος, ίσως όμως λιγότερο από το να βλέπεις την δολοφονία της γης σου και της ίδιας σου της μοίρας