Fast Track πτώχευση. Η Ευρώπη, κάθε στιγμή που περνάει, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην διάλυσή της.
  • Η Ευρώπη, κάθε στιγμή που περνάει, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην διάλυσή της. Η βόμβα της οικονομικής καταστροφής κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια των Ευρωπαίων. Ο χρόνος για την κατάρρευση της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα...



    Τσάμπα οι θυσίες μας. Ίσα –ίσα που θα έχουμε σώσει κάποιες τράπεζες, θα έχουμε ξεπουλήσει όλη την χώρα και θα έχουμε φτάσει στην απόλυτη πείνα.
    Έτσι κι αλλιώς η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν αρκεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στην εικόνα αποδόσεων των ιταλικών, γαλλικών, βελγικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.
    Εντωμεταξύ φαίνεται να απομένουν μόνο λίγοι μήνες ή ακόμα και λίγες ημέρες προτού "σκάσει" η χρεοκοπία μίας χώρας όπως η Ισπανία ή Ιταλία, κάτι που θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε μαζί της το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τη βόρεια Αμερική.
    Η Ευρώπη τα' χει παίξει… ακόμη και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν ξέρει πώς να το χειριστεί και πετάει κορώνες και για την Γερμανία, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και το ύψος του γερμανικού χρέους. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι με ένα χρέος της τάξης του 80 % επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60 %.
    «Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι».
    Και για να γυρίσουμε στα δικά μας...
    Η πιθανότητα να χρεοκοπήσουμε και να οδηγηθούμε εκτός ευρωζώνης, σε συνάρτηση με την πανευρωπαϊκή κρίση, δεν είναι πλέον επιλογή μας, είναι επιλογή των ισχυρών των αγορών.
    Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως η έξοδος μίας χώρας από το ευρώ μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες συνέπειες στο χρηματο-οικονομικό σύστημα, οι Γερμανοι προτείνουν κάποιον τρόπο ο οποίος μπορεί να καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο το «μπαμ».
    Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας Berenberg, η καταστροφή μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο εάν γίνει γρήγορα και χωρίς να το έχει υποπτευθεί η αγορά...