Διμερής συνεργασία μεταξύ του Δήμου Καρύστου και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας
 • Συνάντηση είχαν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2012, στο Δημαρχείο Καρύστου, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Νικόλαος Μανώλης με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio με σκοπό την έναρξη διμερών συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών. Παρόντες στην συνάντηση, ήταν οι αντιδήμαρχοι, κ. Γεώργιος Οικονόμου, κα. Μαρία Κιούκη-Γιαννάκου, κα. Παγώνα Τζαβάρα-Τόλια όπως και η δημοτική σύμβουλος κα. Γεωργία Τούρλα.
  Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, τόνισε ότι έχει καθιερώσει ένα πλαίσιο επαφής του με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ενημέρωσή τους για τις δράσεις της Κυβέρνησης της χώρας του, καθώς και την ανταλλαγή πολιτιστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο κύριος του στόχος, είναι η σύσφιξη των δεσμών της Πρεσβείας με τον Δήμο της Καρύστου. Επισήμανε, ότι ο 1ος Αμερικανός πολίτης που επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 16 Μαΐου του 1786, ήταν ο Σεμπαστιάν Φρανσίσκο ντε Μιράντα Ροντρίγκες ο οποίος ήταν γεννημένος στο Καράκας της Βενεζουέλας. Ο Ντε Μιράντα, όπως εξομολογήθηκε ο Πρέσβης, επισκέφθηκε τότε την Ελλάδα θέλοντας να εμπλουτίσει τα διαβάσματά του με τη ζωντανή επαφή με πολλά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού των ελληνικών, μυκηναϊκών και μινωικών λαών, που είναι οι πρόγονοι του δυτικού πολιτισμού. Επίσης, τόνισε ότι ο πολιτισμός της Ελλάδας ήταν η απαρχή για αντιγραφή ιδεών, για τους εθνικούς ήρωες της Βενεζουέλας. Πρόσθεσε πως ο ίδιος όπως και ο λαός της Βενεζουέλας, συμπαραστέκονται απόλυτα στους Έλληνες καθώς επισήμανε, ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλές αδικίες λόγω της οικονομικής κρίσης.
  Ο κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, απευθυνόμενος στον κ. Μανώλη, τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία και του εκμυστηρεύτηκε τον θαυμασμό του για τις ομορφιές της Καρυστίας. Όπως είπε, ο Δήμος Καρύστου έχει τεράστιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και σε αυτό θέλει να βοηθήσει και ο ίδιος. Κύριος σκοπός του, είναι η ανταλλαγή της κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν στον Δήμο Καρύστου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μανώλη. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες, που θα διενεργηθούν από κοινού και από τις δύο πλευρές, είναι η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΕΝΕΖΟΛΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ και μία ΕΚΘΕΣΗ.
  Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΕΝΕΖΟΛΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,
  θα περιλαμβάνει προβολή βενεζολάνικων ταινιών και ντοκιμαντέρ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, θα περιλαμβάνει μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα τα οποία θα ταξιδέψουν τον κόσμο σε μουσικούς ρυθμούς της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Η ΕΚΘΕΣΗ θα περιλαμβάνει πάνελ με τοπία από την Βενεζουέλα, την βιογραφία του Μιράντα στην Ελλάδα καθώς και ήθη και έθιμα της Βενεζουέλας.
  Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Νικόλαος Μανώλης ο οποίος και ευχαρίστησε τον κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio για την επίσκεψη του. Ο κ. Μανώλης, επισήμανε ότι τα οφέλη από αυτή την έναρξη της διμερής συνεργασίας θα είναι τεράστια. Ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος στον Πρέσβη, του τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νέος καλλικρατικός Δήμος Καρύστου, ωστόσο είναι πεπεισμένος ότι ο καρυστινός λαός θα ξεπεράσει την κρίση καθώς όπως σχολίασε οι καρυστινοί πολίτες είναι εργατικοί, φιλότιμοι και αξιοπρεπείς. Ζήτησε επίσης την βοήθεια του Πρέσβη σε μελλοντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Καρύστου και της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Στην συνέχεια, ο κ. Μανώλης έκανε μία αναφορά στον Πρέσβη για το τοπικά προϊόντα που παράγει ο τόπος της Καρύστου και τόνισε την προοπτική εξαγωγής αυτών των προϊόντων στην Βενεζουέλα. Όπως είπε, ο τόπος παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως μέλι, γλυκά, παστέλια, τυριά, κρέατα, κρασί κ.α. Επίσης, τον ενημέρωσε για την πλάκα Καρύστου η οποία είναι η καλύτερη στην Ελλάδα. Ο κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, ακούγοντας με προσοχή τον Δήμαρχο, προθυμοποιήθηκε να οργανώσει ένα σχέδιο εξαγωγής αυτών των προϊόντων.
  Στην συνέχεια αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο Δήμαρχος Καρύστου, χάρισε στον Πρέσβη, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντας της Καρύστου, ένα βιβλίο που εξιστορεί της ομορφιές της κορυφής της Όχης και χάρτες της Καρύστου. Ο κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, χάρισε στον Δήμαρχο, το Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το βιβλίο «Ο Μιράντα στην Ελλάδα», δύο δίσκους με μουσική από την Βενεζουέλα καθώς και την παραδοσιακή μάσκα που φορούν στην γιορτή Corpus Cristi.
  Αφού αντάλλαξαν τα αναμνηστικά δώρα, ο Πρέσβης αναχώρησε από την Κάρυστο με τον Δήμαρχο να τον διαβεβαιώνει πως είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην πόλη της Καρύστου και προσδοκά σε άμεση συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ