Αναγνώστης: το άθροισμα της πλειοψηφίας θα βρεθεί μπροστά τους στις επόμενες εκλογές

  •  
    Διαβάστε τι ανέφερε το 2007 ο τότε Βουλευτής Ευβοίας κ. Αναστάσιος Λιάσκος για τα αιολικά πάρκα προς αρμόδιους φορείς. Πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι από τότε βεβαίως μια και ο παράνομος χωροταξικός σχεδιασμός του τότε και του τώρα ξεπεράστηκε; η απαξίωση γης και του περιβάλλοντος το ίδιο, όπως και της ''οικονομικής ανάπτυξης'' στις τσέπες ολίγον!. Και τωρα η σιωπή τον αμνών συνεχίζετε εκ μέρους όλων  των τωρινών βουλευτών του νόμου Ευβοίας, με εξαίρεση τον βουλευτή του ΚΚΕ. κ.Γιώργο Μαρίνο.
    Όσο και αν κανένας προσπαθήσει να βρει έστω και μια δημόσια τοποθέτηση - δήλωσή τους για τα αιολικά πάρκα στη Καρυστία...  τσάμπα ο κόπος.
    Ίσος οι τωρινοί εκπρόσωποί μας στο ελληνικό κοινοβούλιο αγνοούν το ότι η πλειοψηφία, η κοινωνία τον κατοίκων της Νότιας Ευβοίας και Καρυστίας στέκεται απέναντι σε μεθοδεύσεις αποσιωπήσεις των ολίγων. Και το άθροισμα της πλειοψηφίας αυτής, θα βρεθεί μπροστά τους στις επόμενες εκλογές!

     «Κύριε Υπουργέ

    Με το παρόν υπόμνημα επιθυμώ να σας καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορά στην εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια.

    Τα τελευταία χρόνια στη Νότια Εύβοια (από Αλιβέρι έως Κάρυστο) έχει εγκατασταθεί το 50% του συνόλου των Αιολικών Πάρκων της χώρας.
    Οι εγκαταστάσεις αυτές έγιναν άναρχα και ασύδοτα, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, μέσα σε οικισμούς, στα ρείθρα των οδικών αξόνων και στις παραλίες, σε βάρος των ανταγωνιστικών χρήσεων γης και του περιβάλλοντος.
    Η αισθητική υποβάθμιση, η ηχορύπανση, η μείωση της αξίας της γής και η απαξίωση άλλων μορφών οικονομικής ανάπτυξης ήταν τα αποτελέσματα της συσσώρευσης ενός τεράστιου αιολικού δυναμικού σε συγκεκριμένο χώρο.
    Στις επανειλημμένες μου παρεμβάσεις ως βουλευτής αντιπολίτευσης προς τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απεκαλύφθη ότι πολλές εγκαταστάσεις έγιναν και χωρίς εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων και οριοθέτησης και σε άλλους χώρους από αυτούς που προέβλεπε η αδειοδότηση (όπου βόλευε την κάθε εταιρία ΑΠΕ).

    Αρκετές εγκαταστάσεις κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Παρότι από τις 24/1/2001, σε απάντησή του, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει επί λέξη ότι «για να αποφευχθεί η αλόγιστη εξάπλωση των αιολικών σταθμών σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανταγωνιστικών χρήσεων γης, δεν προβλέπεται η έκδοση περαιτέρω αδειών εγκατάστασης αιολικών σταθμών μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης χωροταξικού σχεδιασμού στην Εύβοια» στη συνέχεια εκδόθηκαν δεκάδες ακόμη άδειες επιτείνοντας το πρόβλημα.

    Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις αφού ομολόγησαν την τεράστια βλάβη που υπέστη η περιοχή, αντί να συμμαζέψουν τη κατάσταση, με νόμο που ψήφισαν το 2001

    α) Επέτρεψαν την εγκατάσταση ΑΠΕ μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις!
    β) Εξάλειψαν πλέον την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικών αδειών για τις εγκαταστάσεις!
    γ) Παραχώρησαν στις ιδιωτικές εταιρείες ΑΠΕ το μέχρι σήμερα αποκλειστικό δικαίωμα του Δημοσίου να προβαίνει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις!
    δ) Νομιμοποίησαν όλες τις μέχρι το 2001 παράνομες εγκαταστάσεις με αναδρομική ισχύ του νόμου από το 1994 (προφανώς για να παρακαμφθούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.).
    Με τον προτεινόμενο Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, για τον οποίο επίκειται διαβούλευση, η δυνατότητα εγκατάστασης Αιολικών Παρκων επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Εύβοια (κυρίως στην κεντρική) μία περιοχή που είναι απείρου φυσικού κάλους (αισθητικά δάση, θαυμάσιοι ορεινοί όγκοι, πανέμορφες παραλίες κλπ.) και όπως φαίνεται από τη μελέτη το σύνολο των Μεγαβάτ (4200 περίπου) που προβλέπεται για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε Αιολικά Πάρκα, μπορεί να εγκατασταθεί μόνο στην Εύβοια (νότια, κεντρική, βόρεια).

    Επειδή στην προτεινόμενη μελέτη η εγκατάστασή τους συναρτάται και με την ανάπτυξη του τουρισμού (ανεμογεννήτριες σε σχέση με κλίνες) και με δεδομένη την ύπαρξη τουριστικού προσανατολισμού ανάπτυξης στο νομό Ευβοίας, έχοντας την εικόνα της αναρχίας στη νότια Εύβοια όπως προανέφερα, υπάρχει καθολική αντίδραση των κατοίκων για συνέχιση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην υπόλοιπη Εύβοια. Ειδικότερα στους δήμους της Κεντρικής Εύβοιας (Διρφύων, Μεσσαπίων κλπ.) με αποφάσεις ομόφωνες και λαϊκές συνελεύσεις, τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ταχθεί εναντίον κάθε νέας εγκατάστασης.
    Θεωρώ ότι θα πρέπει στη μελέτη του Χωροταξικού Σχεδιασμού να υπάρξει προϋπόθεση ποσόστωσης στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αφού μόνο από τα Αιολικά Πάρκα που έχουν γίνει η Εύβοια θεωρείται ήδη κορεσμένη.
    Η αιολική ενέργεια είναι ήπια μορφή ενέργειας αλλά δεν επιτρέπεται να εγκατασταθούν όλα τα Αιολικά Πάρκα στην Εύβοια και εμείς να ζήσουμε κάτω από ένα ιστό ανεμογεννητριών και γραμμών μεταφοράς ρεύματος. Μια τέτοια κατάσταση θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
    Μετά τα παραπάνω παρακαλώ να εξετάσετε το ζήτημα αυτό υπο το πρίσμα των προαναφερόμενων και να με ενημερώσετε σχετικά».

    τα στοιχεία μου είναι στην διάθεσή σας