Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης ΚΚΕ της Καρύστου για το Νοσοκομείο
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
    ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ
    Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό

    Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου Καρύστου η οποία εντείνεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.
    Μέσα σε ένα μήνα περίπου έχουμε τη μετακίνηση τριών ιατρών (καρδιολόγος, αναισθησιολόγος και ακτινολόγος) του νοσοκομείου Καρύστου προς το διασυνδεόμενο Γ.Ν. Χαλκίδας, για κάλυψη εφημεριών, καθώς και του φαρμακοποιού του νοσοκομείου προς νοσοκομείο της Αθήνας, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της περιοχής μας. Μάλιστα για ένα διάστημα το νοσοκομείο θα μένει χωρίς αναισθησιολόγο, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε έκτακτο περιστατικό.
    Η υποβάθμιση αυτή του νοσοκομείου Καρύστου δεν αποτελεί εξαίρεση. Οδηγεί στην κατάργηση του και στο συνολικό σχεδιασμό για κλείσιμο νοσοκομείων και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Η κρατική υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και η πολιτική των περικοπών στις παροχές υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, μέσω του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δημιουργούν ένα εφιαλτικό και επικίνδυνο καθεστώς για την υγεία της λαϊκής οικογένειας.
    Από τις συγχωνεύσεις των 132 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας σε 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία δε γλίτωσε ούτε η μοναδική παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα της χώρας στο παίδων «Αγ. Σοφία».
    Η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου
    Το Νοσοκομείο Καρύστου δεν κινδυνεύει από έναν «περίεργο» ή «ιδιότροπο» διοικητή, όπως κάποιοι λένε, αλλά από την εγκληματική πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτός κάνει την δουλειά που του ανέθεσαν. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι η πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
    Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και προωθούνται χτυπούν συνολικά την υγεία του λαού:
    • Μειώνουν δραματικά την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία στο 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψουν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν μέχρι πρόσφατα για 5 εκατομμύρια ασφαλισμένους στο Ι.Κ.Α. έδιναν 1,4% του ΑΕΠ. Μειώνουν δηλαδή κάτω από το μισό την κρατική χρηματοδότηση για να «καλύψουν» τις ανάγκες διπλάσιων ασφαλισμένων.
    • Στα δημόσια νοσοκομεία με τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), αναγκάζουν αυτούς που έχουν ανάγκη περίθαλψης και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν με τιμές ίδιες με των ιδιωτικών.
    • Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα ΑμΕΑ καλούνται να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, για φάρμακα, θεραπείες και υγειονομικό υλικό. Επίσης, οι πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, πολλοί από αυτούς ανασφάλιστοι δεν έχουν καμιά παροχή δημόσιας υγείας.
    • Μείωση του προϋπολογισμού του 2012 για το ΕΣΥ κατά 8% σε σχέση με αυτόν του 2011. Το 2011 υπήρχε επίσης μείωση 9% σε σχέση με το 2010.
    • Ακόμα, 1300 περίπου φάρμακα εξαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν όλη τη τιμή του φαρμάκου και μόνο το 2011 να επιβαρυνθούν με 132εκ €.
    Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δημόσιες παροχές στην υγεία, την πρόνοια και στο φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο. Η επιδίωξη αυτή είναι κοινός προγραμματικός στόχος ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, διατυπωμένος πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Βασικός τους στόχος είναι να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη, για να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων και μέσα από τις περικοπές στην υγεία.
    Καλούμε το λαό της Νότιας Καρυστίας να απαιτήσει:
    Όχι στην υποβάθμιση - Όχι στο κλείσιμο του Νοσοκομείου.

    Να κάνει αποτελεσματικό τον αγώνα του διεκδικώντας υγεία καθολική και δωρεάν με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων και υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων από όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυϊατρεία) και από δίκτυο κρατικών φαρμακείων.
    Σε αυτή την κατεύθυνση να παλέψει:
    1. Να έχει όλος ο πληθυσμός βιβλιάριο υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας.
    2. Πλήρη κάλυψη των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού όλων κλάδων και ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής και απασχόλησης, ένταξη στα ΒΑΕ, με 5μερο, 6ωρο, 30ωρο και 1 εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς και άδεια ανάπαυσης την επόμενη ημέρα.
    3. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντίατρων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
    4. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζομένων με μπλοκάκι και των συμβασιούχων.
    5. Κάλυψη όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με επαρκεί σε αριθμό και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό
    6. Απαγόρευση των συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στην υγεία.
    Η ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για οργάνωση και πάλη για την ανατροπή του συστήματος που γεννά τις κρίσεις και τη φτώχια, της εξουσίας των μονοπωλίων και όχι μόνο της κυβέρνησής τους. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Τη μόνη που θα έχει ως επίκεντρο την ικανοποίηση την λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους.
    Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ