Ενημέρωση της Κούλας Βρανά για το Νοσοκομείο Καρύστου
  •  
    Δελτίο τύπου
    Κούλας Βρανά, δημοτικής συμβούλου του ΚΚΕ στο Δήμου Καρύστου, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
     
             
    Επειδή το τελευταίο διάστημα προέκυψαν πολλοί «προστάτες» της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καρύστου.
              Επειδή οι παρατάξεις των κ. Μανώλη και Ραβιόλου, αντί να ξεκαθαρίσουν και να ενημερώσουν τον λαό της περιοχής μας για τις εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία του Νοσοκομείου, συσκοτίζουν και παραπλανούν τους πάντες.
              Επειδή και στο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε εκτάκτως για το ζήτημα αυτό την Τρίτη 6-3-2012, έγινε ένα πανδαιμόνιο και με προσωπική ευθύνη του προέδρου κ. Νόβα και του Δήμαρχου κ. Μανώλη, με στόχο την εκτόνωση της ανησυχίας του κόσμου, θέλουμε να τοποθετηθούμε δημόσια, σαν υπεύθυνη δημοτική παράταξη, αφού στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος μου έκοψε το λόγο με το αιτιολογικό ότι έλεγα τα ίδια που έλεγε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
              Το Μάϊο του 2011 ο λαός της Νότια Καρυστίας σύσσωμος ξεσηκώθηκε για να προασπίσει την λειτουργία του Νοσοκομείου μας και το δικαίωμα του στην δημόσια δωρεάν υγεία πραγματοποιώντας μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κλείσιμο της γέφυρας της Χαλκίδας.
              Μετά από αυτό εισπράξαμε τις διαβεβαιώσεις (από τον κ. Τιμοσίδη-υφυπουργό, την κ. Περλεπέ-βουλευτή και τον κ. Μπουραντά-αντιπεριφερειάρχη) ότι δήθεν «τα Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας Καρύστου και Κύμης θα συνεχίσουν την λειτουργία τους ως έχουν και την προσφορά τους στους κατοίκους του Νομού Ευβοίας. 
              Στις 10-6-2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο η θέση μας για το Νοσοκομείο Καρύστου ήταν και είναι, πως το κλείσιμο των Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης καθώς και η μείωση κλινών, είναι αποφάσεις που εντάσσονται στην πολιτική ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση. Συνδέονται με τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των μονάδων Υγείας και την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών. Τονίσαμε ότι «Η κυβέρνηση θα επιμείνει σ’ αυτή τη πολιτική, ενάντια στη θέληση και της ανάγκες της περιοχής».
    Προτείναμε επίσης, διάφορες μορφές κινητοποιήσεων όπως κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας τον Ιούνιο, απαιτώντας Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου αναβαθμισμένο, σύγχρονο, δημόσιο, με δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους μας.
              Η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των δύο παρατάξεων ήταν: Να κλείσουν τους δρόμους για τις ανεμογεννήτριες, ώστε να πιεστούν οι εταιρείες και αυτές με την σειρά τους να πιέσουν την κυβέρνηση να μην υποβαθμίσει και κλείσει το Νοσοκομείο. Εμείς καταψηφίσαμε αυτή την απόφαση.
              Στις 25 Ιουλίου 2011 καθορίστηκε με Υπουργική απόφαση η μετατροπή των 132 Νοσοκομείων της χώρας σε 82 διασυνδεόμενα, δήθεν για τον καλύτερο συντονισμό τον δημόσιων Νοσοκομείων και τον «περιορισμό των δαπανών» και με σκοπό, όπως αναφέρει η ίδια η απόφαση: Μείωση των νοσοκομειακών κλινών από 46.783 σε 36.035 κλίνες.
     Μείωσαν δηλαδή τα κρεββάτια στα Νοσοκομεία κατά 10.748 κατ’ αυτό τον τρόπο.
              Στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία το προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) μετακινείται με απόφαση του διοικητή του κεντρικού νοσοκομείου, για την κάλυψη αναγκών.
    Όταν άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη αυτή η απόφαση είδαμε τις μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο μας προς το Νοσοκομείο Χαλκίδας για εφημερίες και έγινε αντιληπτό ότι το Νοσοκομείο αντί να συνεχίσει την λειτουργία του, σύμφωνα με τις υποσχέσεις «ως έχει», υποβαθμίζεται. Φάνηκε για άλλη μια φορά η κοροϊδία.
              Ο λαός της περιοχής ξεσηκώθηκε και πάλι αγανακτισμένος, αλλά αυτοί που τον καθοδηγούσαν αντί να τον στρέψουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική τον έστρεφαν κατά του «προκλητικού» υποδιοικητή.
              Και αφού μέσα σε μια βδομάδα περίπου μας κορόιδεψαν με θράσος οι βουλευτές Ευβοίας ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ. και ΛΑΟΣ (μας είπαν για τροπολογίες, για αναβάθμιση του νοσοκομείου κλπ) τελικά ψηφίστηκε και η εξειδίκευση του μνημόνιου 2 για τα νοσοκομεία και τα φάρμακα (εφαρμοστικός νόμος). Με αυτόν τον νόμο, που τον ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενοποιούνται μέχρι 31-12-2012 τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία της χώρας. 
              Αυτό πρακτικά σημαίνει πως: α) Μπαίνει ταφόπλακα σε όσα μικρότερα νοσοκομεία, όπως το δικό μας, είχαν διασυνδεθεί με μεγαλύτερα και πίστευαν ότι θα διατηρούσαν την αυτονομία τους. Ουσιαστικά θα γίνουμε παράρτημα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και
    β) «Απελευθερώνεται» πλήρως η δυνατότητα της διοίκησης να μετακινεί ακόμη και καθημερινά το προσωπικό σε όλες τις κτιριακές μονάδες του νέου νοσοκομείου. Μπορεί, για παράδειγμα, ο γιατρός να κάνει τακτικά πρωϊνά ιατρεία στο ένα νοσοκομείο και την ίδια μέρα να συνεχίσει την εφημερία του στο άλλο.
        Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του κ. Μανώλη και η αντιπολίτευση του κ. Ραβιόλου κοροϊδεύουν τον λαό, με την απόφαση που πάρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6-3-2012, η οποία λέει ότι «θα είμαστε σε εγρήγορση και θα ξαναπαρακαλέσουμε τους βουλευτές να καταθέσουν τροπολογία».
              Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες
              Αυτοί που ουσιαστικά μετατρέπουν το Νοσοκομείο Καρύστου σε Κέντρο Υγείας είναι οι ίδιοι που μειώνουν τους μισθούς μας, τις συντάξεις, τα επιδόματα, που καταργούν το οκτάωρο, την μόνιμη και σταθερή εργασία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καταδικάζουν τα παιδιά μας στην ανεργία. Σκοπός τους είναι: Να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις και οι μονοπωλιακοί όμιλοι με αυτούς της Κίνας-Ινδίας-Τουρκίας. Για να γίνει αυτό πρέπει ο λαός να ζει με 300-400 ευρώ μισθό, να περιπλανάτε συνεχώς σε διάφορες δουλειές, με σύνταξη των 300 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, χωρίς Νοσοκομεία και σχολεία. Ο πλούτος που παράγει η χώρα θα πηγαίνει σαν επιδοτήσεις μόνο στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις. Αυτό το μέλλον μας επιφυλάσσουν. 
    Καλούμε το λαό της Νότιας Καρυστίας να απαιτήσει:
    Όχι στην υποβάθμιση - Όχι στο κλείσιμο του Νοσοκομείου.
    ·                     Να καταδικάσουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Υπουργού.
    ·                     Να απαιτήσουμε υπουργική απόφαση ή σχετική τροπολογία με την οποία να σταματήσει κάθε διαδικασία συγχώνευσης με το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
    ·                     Να σταματήσει η μετακίνηση του προσωπικού του νοσοκομείου Καρύστου  
           προς άλλα Νοσοκομεία. 
    ·                     Επείγοντα μέτρα για πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
    ·                     Αύξηση της χρηματοδότησης. 
    ·                     Κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς όρους.
    Η Υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
    Καταδικάστε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου με την ψήφο σας στις ερχόμενες εκλογές. Ενισχύστε αποφασιστικά το ΚΚΕ, ακόμα και όσοι έχετε επιφυλάξεις ή δεν συμφωνείτε σε όλα μαζί του. Μόνο έτσι θα δοθεί ώθηση στην πάλη του λαού να εμποδίσει τα νέα μέτρα εναντίων του και να αντεπιτεθεί για να κερδίσει γι΄αυτόν και τα παιδιά του τη ζωή που του ανήκει.
    Κάρυστος 9-3-2012