Αύριο Πέμπτη 29-03-2012 θα συζητηθεί η τροπολογία για τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης που κατέθεσε ο Κώστας Μαρκόπουλος
  • Χαλκίδα 28-3-2012
     
     
     
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     
    Αύριο Πέμπτη 29-03-2012 θα συζητηθεί η τροπολογία για τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης που κατέθεσε ο Κώστας Μαρκόπουλος στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ "Νέος Οικοδομικός Κανονισμός". Η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του Ν/Σ για την Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού κ.λπ. κατά την πρωινή συνεδρίαση.
     
     
     ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Στο σχέδιο νόμου «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός»
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Οι απειλούμενες αλλαγές στον Υγειονομικό χάρτη της Εύβοιας αγνοούν παντελώς το δικαίωμα των κατοίκων της Εύβοιας στην παροχή δημόσιας υγείας. Η δε σχεδιαζόμενη υποβάθμισης των Γενικών Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης, με βάση τη συζήτηση αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, θιγεί την υγειονομική δυνατότητα των δύο αυτών Νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση ασθενών, υποβαθμίζοντας σε Κέντρα Υγείας. Επειδή τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ούτε προμήθειες αναλωσίμου υλικού χωρίς πίστωση, ούτε διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα, οι λύσεις που πρόχειρα προτάσσονται οδηγούν σε αλλεπάλληλες διοικητικές και οικονομικές εξαρτήσεις, που μόνον τους ασθενείς δεν εξυπηρετούν.
    Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση της αδυναμίας εξασφάλισης επικουρικών ιατρών, που ουσιαστικά αφήνει τα Νοσοκομεία ακάλυπτα και κατά τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας, αλλά και στις βραδινές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα δε το καλοκαίρι που ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται λόγω των παραθεριστών, το όλον ζήτημα απόδοσης των Νοσοκομείων καθίσταται μείζον. Στο πρόσφατο διάστημα είδαμε να μην καλύπτονται οι ανελαστικές δαπάνες των Νοσοκομείων αυτών, τα συνεργεία καθαριότητας να υπολειτουργούν και λιγότερες εφημερίες από τις αναγκαίες. Επίσης, έχουν υπάρξει μετακινήσεις για εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας (Καρδιολόγος, Αναισθησιολόγος) αν και υπήρξε έγγραφη καταγγελία του Συλλόγου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου, με την οποία εξέφρασαν την αντίθεση τους σε τέτοιες αποφάσεις.
    Επίσης, είναι γεγονός ότι πράξεις δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, όπως χειρουργεία (γενικά, ορθοπεδικά, ωτορινολαρυγκολογικά κ.α.) διενεργούνται σε αυτά τα δύο νοσοκομεία και η υποβάθμισή τους δεν θα τις επιτρέπει πλέον. Επίσης, το 50% της θνησιμότητας πολυτραυματιών οφείλεται στη μη-έγκαιρη αντιμετώπιση τους την πρώτη ώρα, πράγμα που καθίσταται αδύνατο εφόσον δεν θα υπάρχει νοσοκομειακή μονάδα με γρήγορη πρόσβαση. Το δε νοσοκομείο Κύμης έχει εξοπλιστεί με κρατική δαπάνη με πλήρη μονάδα τεχνητού νεφρού, που δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί τη στιγμή που το κοντινότερο νοσοκομείο θα είναι 100 χιλιόμετρα μακριά.
    Με διάφορες διοικητικές και οικονομικές παρεμβάσεις (όπως ενδεικτικά Υ.Α. ΦΕΚ 1681Β/28.7.2011, σχετικά με τη διασύνδεση και λειτουργία των νοσοκομείων, οι διατάξεις των Ν. 3984/2011-αρ.66, 3918/2011-αρ.70 και 4053/2012), επί της ουσίας, υπάρχει ο κίνδυνος μετατροπής των δύο αυτών Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας – Νοσοκομειακές Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία του πληθυσμού των περιοχών δραστηριοποίησης τους. Η αυτοτέλεια στη λειτουργία των δύο Νοσοκομείων προτείνεται να κατοχυρωθεί νομοθετικά προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους.
    ΑΡΘΡΟ
    1.Τα Γενικά Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης οφείλουν να λειτουργούν αυτοτελώς, ως ανεξάρτητα ΝΠΔΔ, χωρίς να έχουν διοικητική ή οικονομική εξάρτηση από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.
    2.Οποιαδήποτε άλλη νομοθετική ή εξουσιοδοτική διάταξη ή άλλη κανονιστική πράξη που να παραπέμπει σε έμμεση ή άμεση διοικητική ή οικονομική εξάρτηση των δύο προαναφερόμενων Νοσοκομείων, δεν ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος της, κατά περίπτωση, από τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου στο σχετικό ΦΕΚ.
    Αθήνα 22/03/2012
    Ο προτείνων Βουλευτής
    Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος