18/04/2012 Συνέντευξη της Υποψήφιας Βουλευτού Ν. Ευβοίας ΠΑΣΟΚ κας Κατερίνας Περλεπέ – Σηφουνάκη
  • 1. Δύσκολες εποχές για την πολιτική και τους πολιτικούς. Οι πολίτες έχουν απαξιώσει τον πολιτικό κόσμο και η αγανάκτηση είναι στο «κόκκινο». Πως πιστεύετε ότι θα μεταφραστεί αυτό στην κάλπη;

    ΚΠ.: Είναι πρωτίστως δύσκολες εποχές για τους πολίτες και τη χώρα. Είναι απόλυτα κατανοητή η αγανάκτηση γιατί δε φταίνε οι πολίτες για εδώ που φτάσαμε. Ένοιωσα κι εγώ πολύ μεγάλο θυμό όταν η χώρα μου βρέθηκε απροστάτευτη την περίοδο που ξέσπασε η κρίση, εξαιτίας λαθών, παραλείψεων και ανικανότητας και πολιτικών προσώπων και πολιτικών επιλογών του παρελθόντος. Τις οδυνηρές συνέπειες των λαθών και των αδυναμιών τις υφιστάμεθα ακόμα και γι’ αυτό ο θυμός διαρκεί. Όμως δε μπορεί να μένουμε στα αρνητικά συναισθήματα, όσο δικαιολογημένα κι αν είναι. Οι δημοκρατικές κοινωνίες προχωρούν και ξεπερνούν τα εμπόδια, όταν επικρατεί η νηφάλια σκέψη και όταν δίνονται ορθολογικές λύσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι, χωρίς πολιτική και χωρίς αντιπροσώπευση δεν υπάρχει δημοκρατία και αυτή τη βαθιά ριζωμένη πίστη θα την δείξουν και πάλι στις εκλογές. Πιστεύω ότι την ώρα της κάλπης οι πολίτες θα εκφραστούν με τη λογική και όχι με το συναίσθημα, επιλέγοντας και απαιτώντας προοπτική και ασφαλές μέλλον.

    2. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μία «κρίση», έχασε την ταυτότητά του και τον προσανατολισμό του. Η ευθύνη βαρύνει ποιους;

    ΚΠ.: Η «κρίση» και του ΠΑΣΟΚ, έχει τις ερμηνείες της στην κρίση του πολιτικού συστήματος όπως αυτό εξελίχθηκε μετά τη μεταπολίτευση, αλλά κυρίως θα έλεγα οφείλεται στις υπέρμετρες, από άποψη ευθύνης, απαιτήσεις που ανέλαβε να σηκώσει, να σηκώσουμε όλοι στο κόμμα μας, για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Πήραμε αποφάσεις που βρίσκονται μακριά από την ιδεολογία μας, αλλά που όμως ήταν απόλυτα αναγκαίες αφού δεν υπήρχαν άλλες λύσεις και κανένας άλλος δεν πρότεινε καμία ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.
    Αυτός ο αντιφατικός χαρακτήρας της πολιτικής δράσης δημιούργησε προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τα οποία κάποιους τους οδήγησαν εκτός κόμματος. Όμως πιστεύω ότι το κίνημά μας, θα διατηρήσει τον ζωτικό του κορμό και όσο πλησιάζουμε προς την 6η Μαΐου το κόμμα μας θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη συσπείρωση. Πάντα στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε η αίσθηση του χρέους και οι πικρίες ή ακόμα και κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υποχωρούσαν, ενόψει του γενικού καλού και του κοινωνικού συμφέροντος.
    Για την ταυτότητά μας θα συζητήσουμε εκτενώς μετά την εκλογική μάχη στο συνέδριό μας, που όπως αποφασίστηκε και εξήγγειλε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Βαγγέλης Βενιζέλος, θα διεξαχθεί στις 3 του προσεχούς Σεπτέμβρη. Τώρα όμως προέχει η μητέρα όλων των μαχών, οι εκλογές. Βεβαίως και τώρα το κόμμα μας ασκεί αυστηρή και οξεία αυτοκριτική, για εσφαλμένες εκτιμήσεις, για καθυστερήσεις, για παλινδρομίες και για ατομικά και συλλογικά λάθη. Ο Πρόεδρός μας ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη και τις ευθύνες που αναλογούν στο ΠΑΣΟΚ και αυτό νομίζω ότι εκφράζει κάθε υπεύθυνο στέλεχός μας. Όσο πιο συγκεκριμένα αποτιμήσουμε πολιτικές και πρόσωπα που πλήγωσαν τον χώρο μας, τόσο γρηγορότερα θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος για την κοινωνική μας απήχηση, αλλά και για την πολιτική μας ταυτότητα.

    3. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο νέο Πρόεδρο μπορεί το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα να ξαναζήσει τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος, ή αυτές πέρασαν ανεπιστρεπτί;

    ΚΠ.: Σήμερα τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι τελείως διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Δεν έχει νόημα να γίνονται ιστορικές συγκρίσεις, γιατί είμαστε ενιαίο κόμμα με ενιαία πορεία, με ένα παρελθόν, ένα παρόν και ένα μέλλον. Ο νέος Πρόεδρος και ηγέτης του κινήματός μας, έχει αποδείξει, ιδιαίτερα με την κρισιμότατη τελευταία θητεία του ως Υπουργός Οικονομικών, ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και στις πιο μεγάλες δυσκολίες.
    Όπως συνέβαλε αποφασιστικά στην ιστορική συμφωνία για το PSI και τη δραστική μείωση του χρέους και όπως την υλοποίησε, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, έτσι μπορεί να πετύχει ακόμα πιο σύνθετους στόχους, από ακόμα πιο υπεύθυνους ρόλους.
    Πιστεύω βαθιά ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες όλων μας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις προσδοκίες του Ελληνικού λαού για ένα ασφαλέστερο μέλλον και για την αυτοδύναμη Ελλάδα.

    4.Είστε βουλευτής της Εύβοιας, από το 2004. Σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις «χτυπήσατε» την πρωτιά. Πως εξηγείτε το φαινόμενο «Περλεπέ» και θεωρείτε ότι επιστρέψατε στον κόσμο που σας τίμησε με την ψήφο του αυτά που οφείλατε;

    ΚΠ.: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Ποτέ δε θεωρώ ότι φτάνουν αυτά που κάνει ένας πολιτικός, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθεί να δώσει ακόμα περισσότερα στους ανθρώπους και στον τόπο.
    Η επανάπαυση, για μένα τουλάχιστον, ούτε μου ταιριάζει, ούτε με χαρακτηρίζει, προσπαθώ πάντα για το καλύτερο και θέλω να προσφέρω όσο πιο πολλά γίνεται. Έτσι διαπαιδαγωγήθηκα και ως πολίτης και ως γιατρός και ως πολιτικός. Αυτό νομίζω το αντιλαμβάνεται ο κόσμος και γι΄αυτό με τιμά με την εμπιστοσύνη του. Θα συνεχίσω έτσι, αλλά και ακόμα καλύτερα, με την έννοια της αποτελεσματικότητας, αφού με βοηθά και η συσσωρευμένη πλέον πείρα στην πολιτική ζωή. Αυτή είναι η στάση μου για τα κοινά και τη συμμετοχή μου σ΄αυτά και ως βουλευτής. Αυτή την υπόσχεση μπορώ να δώσω και τώρα στις Ευβοιώτισσες και στους Ευβοιώτες πολίτες και ψηφοφόρους και θα την τηρήσω, χωρίς να υπολογίσω κανένα προσωπικό κόστος.

    5. Οι βουλευτές που είπαν ναι στο μνημόνιο μπήκαν στο στόχαστρο και όπως ήταν επόμενο το θέμα προσφέρθηκε και για «εκμετάλλευση» από πολιτικούς αντιπάλους. Ήσασταν μία εξ αυτών που είπε το ναι. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να πάρετε την απόφαση; Και τελικά πιστεύετε ότι αυτή ήταν η σωστή; Το όχι ίσως θα σήμαινε και «πολιτική αυτοκτονία»;

    ΚΠ.: Πίστευα και πιστεύω ότι ο πολιτικός κρίνεται στα δύσκολα. Το μνημόνιο αποτελεί ίσως τη δυσκολότερη υπόθεση που αντιμετώπισε η χώρα στις πρόσφατες δεκαετίες. Η απόφασή μου ήταν συνειδητή, γιατί δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Άρνηση σ’ αυτή τη συμφωνία θα σήμαινε άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες.
    Βέβαια κάποια πράγματα έπρεπε να είχαν γίνει από πριν, χωρίς να χρειάζεται να περιληφθούν στο μνημόνιο. Ήταν υποχρεώσεις του πολιτικού συστήματος ως αυτονόητες αναγκαιότητες για τη χώρα, που έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί πολύ πριν την κρίση. Γι’ αυτές τις υστερήσεις θα πρέπει να μετανιώνει το πολιτικό σύστημα, αφού συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στο να οδηγηθούμε στη δανειακή συμφωνία.
    Εγώ, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί μου που ψηφίσαμε τη Συμφωνία αυτή δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος, γιατί υπέρτερη ήταν η σωτηρία της χώρας. Ίσως, κάποιοι άλλοι να πρέπει να αναλογιστούν γιατί στο παρελθόν υποτάχθηκαν στη λογική του πολιτικού κόστους. Αυτοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους.

    6. Γιατί ο κόσμος της Εύβοιας να σας εμπιστευθεί ξανά και για τέταρτη φορά να σας οδηγήσει στα έδρανα της Βουλής;

    ΚΠ.: Όπως είπα και σε προηγούμενη ερώτησή σας, πιστεύω ότι η προσφορά μου όλα αυτά τα χρόνια έπιασε τόπο και για την Εύβοια και για τους ανθρώπους της. Δεν αναφέρομαι μόνο γι΄αυτούς που με είχαν ψηφίσει ή είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Μιλάω για όλους τους πολίτες του Νομού μας που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα για τα οποία πάλεψα να λυθούν. Δεν θέλω να απαριθμήσω αναλυτικά ζητήματα και λύσεις που δόθηκαν με τη δική μου συμβολή. Αυτά τα ξέρει ο κόσμος και θα τα αποτιμήσει για μια ακόμη φορά.
    Η επιλογή και η κρίση για την εκλογή μου, είναι στο χέρι του κάθε ψηφοφόρου, του κάθε πολίτη της Εύβοιας.
    Εγώ αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έμαθα στη ζωή μου: να υπηρετώ τον άνθρωπο και τον τόπο μου.

    7. Αντίπαλός σας στις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι η γενική απαξίωση, ή οι συνυποψήφιοί σας;

    ΚΠ.: Αντίπαλός μου είναι προφανώς τα προβλήματα του κόσμου του Νομού μας και της χώρας μας. Πιστεύω ότι όποιος αντιπαλεύει τα προβλήματα με μεθοδικότητα, με συγκεκριμένο τρόπο, με ήθος και με ειλικρίνεια, έχει και θετικά αποτελέσματα και κατανικά αυτό που αναφέρετε στην ερώτησή σας ως «γενική απαξίωση». Γιατί η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργία προοπτικής και βάσιμων ελπίδων, είναι πράξεις αξίας και αναδεικνύουν και την πολιτική και τον πολιτικό.

    8. Τελικά, κάνοντας έναν απολογισμό, σε αυτά τα επτά χρόνια, η ζυγαριά που κλείνει; Στα συν ή στα πλην;

    ΚΠ.: Στη σχηματική αυτή ζυγαριά πιστεύω ότι, ο απολογισμός μου είναι θετικός και νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουν και οι πολίτες της Εύβοιας. Για να συνεχίσω με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων, διεκδικώ βεβαίως να μπει ο «σταυρός» μπροστά από το όνομά μου στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Αυτά που πρέπει να γίνουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία, χρειάζονται αγώνα και είμαι έτοιμη να τον δώσω με όλες μου τις δυνάμεις.


    Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη,
    Υποψήφια Βουλευτής Ν. Εύβοιας ΠΑΣΟΚ