Κυριάκος Γεωργίου: Ποιων συμφέροντα εξυπηρετείτε Αντιδήμαρχε, Γιώργο Οικονόμου;
 • Κυριάκος Γεωργίου: Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Καρύστου, κατά της ΠΟΑΥ Μαρμαρίου Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Δήμων και Φορέων κατά του Ειδικού Χωροταξικού Υδατοκαλλιεργειών

  Ποιων συμφέροντα εξυπηρετείτε Αντιδήμαρχε, Γιώργο Οικονόμου;»


  Τελικά, στο παραπέντε κυριολεκτικά και μετά από πολλές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Απριλίου 2012 η διαδικασία για την εκ των υστέρων έγκριση της απόφασης του Δημάρχου για ορισμό δικηγόρου για την κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που επιδιώκει να μετατρέψει όλες τις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού και ιδιαίτερα της νότιας Καρυστίας σε ένα ιχθυοτροφικό «πάρκο».
  Κατά τη διάρκεια λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου της 27/4/2012 έπεσαν οι μάσκες και φανερώθηκαν καθαρά ποιοι επιθυμούν την «κλουβοποίηση» των ακτών μας και ποιες είναι οι σαθρές θέσεις και βλαπτικές απόψεις τους.

  Μέχρι απόψεις περί «ηθικής» ακούσαμε σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο από κάποιους δημοτικούς συμβούλους, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται ότι η Ηθική δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ότι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό.
  Αυτό ας μην το ξεχνούν όσοι κόπτονται περί μιας δήθεν «ηθικής» και μάλιστα όταν αυτοί είναι δημοτικοί σύμβουλοι με αξίωμα και θέση ευθύνης στο δήμο Καρύστου.

  Είναι σαφές ότι εμείς σαν κάτοικοι και οικιστές της περιοχής έχουμε κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να προστατεύουμε και να αγωνιζόμαστε για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας γιατί αυτό αποτελεί μείζον αγαθό.

  Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με ομόφωνες αποφάσεις (και κυρίως την 137/21.9.2011) τάχθηκε δυναμικά εναντίον της εγκατάστασης αυτού του τεράστιου πάρκου Ιχθυοκαλλιεργειών στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη του Δήμου μας στον Ευβοϊκό, που εκτείνεται από το Μαρμάρι έως και τον Αλμυροπόταμο, δηλαδή σε περιοχές χαρακτηρισμένες από το Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού ως τουριστικά αναπτυσσόμενες και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

  Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Καρύστου πρωταγωνίστησαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις που έγιναν το περασμένο Φθινόπωρο προς αποφυγή του κινδύνου αυτού στην περιοχή μας αλλά και στον πανελλήνιο αγώνα όλων των υπόλοιπων Δήμων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

  Παρά τις κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών όμως η κυβέρνηση προχώρησε εντελώς πραξικοπηματικά στην έκδοση της επίδικης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 31722/4.11.2011) που προβλέπει τη δυνατότητα εγκατάστασης Ιχθυοκαλλιεργητικών πάρκων σε 100 περιοχές της Ελλάδας.

  Η απόφαση 137/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου όριζε σαφώς ότι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία το καταστροφικό για την περιοχή μας σχέδιο της κυβέρνησης.
  Ο μόνος τρόπος ήταν επομένως η κατάθεση από πλευράς του Δήμου Καρύστου Αίτησης ακύρωσης της προαναφερόμενης ΚΥΑ ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας με προθεσμία κατάθεσης μέχρι τις 3/1/2012.

  Λόγω του κατεπείγοντος και προς αποφυγή κινδύνου ζημίας του Δήμου (άρθρο 58 παρ. 2 του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» ο Δήμαρχος με την 464/28.12.2010 απόφασή του ανέθεσε σε γνωστό δικηγορικό γραφείο με μεγάλη σχετική εμπειρία και εξιδείκευση την άσκηση Αιτήσεως Ακυρώσεως.
  Η απόφαση του Δημάρχου έπρεπε εν συνεχεία να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση πράγμα που περιέργως καθυστέρησε 4 ολόκληρους μήνες.
  Πέρα όμως από την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση αρχίζει και το θέατρο του παραλόγου διότι όταν επιτέλους η Οικονομική Επιτροπή έφερε προς συζήτηση το θέμα της έγκρισης της απόφασης του Δημάρχου ουσιαστικά αρνήθηκε να την εγκρίνει αφού παρέπεμψε, ως μη ώφειλε, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ είναι σαφές στον νόμο «Καλλικράτης» αλλά και στην ευρύτερη αυτοδιοικητική νομοθεσία και πρακτική ότι ο ορισμός δικηγόρου είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής.

  Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/4/2012 κατά τη συζήτηση του θέματος ο Γιώργος Οικονόμου, Αντιδήμαρχος, Αναπληρωτής Δήμαρχος & μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, εμφανίστηκε ως «βασιλικότερος του βασιλέως» και πέρα από κάθε ηθική δεοντολογία προσπάθησε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στους δημοτικούς συμβούλους ότι δήθεν η προσφυγή αυτή θα στρεφόταν κατά των ήδη εγκατεστημένων ιχθυοκαλλιεργειών, κάτι το οποίο είχε κάνει και προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και τα επηρέασε αρνητικά έτσι ώστε να μη ληφθεί απόφαση και να παραπεμφθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
  Ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Καρύστου κ. Οικονόμου, δίνοντας την εντύπωση ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία μεγάλων συμφερόντων, αγνόησε επιδεικτικά και προκλητικά την σχεδιαζόμενη καταστροφή του τόπου μας που όπως φαίνεται στην Α.11 ΠΑΥ (περιοχή ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργιών) καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοδυτική Εύβοια (μεγάλο μέρος της παραλιακής ζώνης ΦΕΚ Β 2505/4.11.2011) και είναι σαφώς η μεγαλύτερη από όλες τις ΠΑΥ στην Ελλάδα και αυτό προβλέπεται λόγω της κοντινής απόστασής της από την Αττική κλπ.

  Η "ευαισθησία" όμως του κ. Οικονόμου φάνηκε ότι αφορά και το πρόσωπο των δικηγόρων, λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχει ηθικό θέμα για τον ορισμό της κ. Μαρίνας Γεωργίου με το αιτιολογικό ότι έχει "ίδια συμφέροντα" στην περιοχή.
  Εάν με τον όρο «ίδια συμφέροντα στην περιοχή» εννοεί ο κ. Οικονόμου ότι η κ. Γεωργίου έχει σπίτι στην περιοχή, τον πληροφορούμε ότι ως κάτοικος της περιοχής έχει όχι μόνο «συμφέρον» αλλά κυρίως καθήκον να προστατεύσει το περιβάλλον από την σχεδιαζόμενη άναρχη εξάπλωση ιχθυκαλλιεργητικών κλουβιών που θα μετατρέψουν τους κόλπους της νότιας Καρυστίας σε «βούρκο εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων».
  Περίεργη αντίληψη όμως έχει ο κ. Οικονόμου για τα «ίδια συμφέροντα», όταν μάλιστα ο ίδιος ως ιδιοκτήτης ταξί έχει αναλάβει επί αρκετά χρόνια μέχρι και σήμερα όντας ταυτόχρονα και αντιδήμαρχος Μαρμαρίου παλαιότερα και αντιδήμαρχος Καρύστου σήμερα.
  Να σημειωθεί εδώ ότι ενώ οι μεταφορές μαθητών παλαιότερα πληρώνονταν από την Νομαρχία και την Περιφέρεια σήμερα πληρώνονται πλέον από τους δήμους και με την απόφαση 459/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Καρύστου κ. Οικονόμου αναλαμβάνει τις μεταφορές μαθητών Μαρμαρίου με το «ασφαλές» τίμημα των 4.4… ευρώ ετησίως.
  Στα όρια της νομιμότητας λοιπόν ο κ. Οικονόμου (αφού μέχρι 5.000 ευρώ ετησίως επιτρέπεται να εισπράξει δημοτικός σύμβουλος για παροχή υπηρεσιών προς τον δήμο) αλλά δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου το δικό του «ηθικό» θέμα.
  Και κυρίως δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου ότι ενώ ως αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος έχει αυξημένα καθήκοντα στον Δήμο Καρύστου και απαιτείται η συνεχής φυσική του παρουσία εκεί, καθημερινά και για αρκετές ώρες απασχολείται με το επάγγελμά του όπως προκύπτει από τα παραπάνω.
  Ο κ. Οικονόμου που είχε ένσταση όχι μόνο για τον ορισμό της κ. Μαρίνας Γεωργίου ως δικηγόρου αλλά και κατά του συναδέλφου του αντιδημάρχου κ. Μανώλη, εμφανίστηκε ως δήθεν προστάτης των ντόπιων ιχθυοκαλλιεργητών που οι περισσότεροι όμως έχουν ήδη «πουληθεί» στους «μεγάλους» του χώρου (ΝΗΡΕΑΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ κλπ) ισχυριζόμενος ότι από τις ιχθυοκαλλιέργειες ζει το 50% των κατοίκων του Μαρμαρίου και εσκεμμένα απέκρυψε ότι οι δήθεν ταλαίπωροι ιχθυοκαλλιεργητές της περιοχής ονειρεύονται μόνο να αυξήσουν την αξία των εταιρειών τους σε βάρος των μεγάλων προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης και κάθε άλλη χρήση γης της περιοχής μας, που αποτελεί πρώτη επιλογή των επισκεπτών από την Αθήνα και τα αστικά κέντρα της Αττικής, σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό του 2009 (24208, ΦΕΚ Β 1138?11.6.2009).
  Αν εξακολουθεί να μιλά για ιδιοτελείς σκοπούς ο κ. Οικονόμου, να μας ξεκαθαρίσει ποιους εννοεί. Μήπως εμένα που ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, που πρόεδρός της είναι ο δήμαρχος Καρύστου, μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες μας αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε την περιοχή μας από τους επιτήδειους;
  Ας προσέχει στο μέλλον περισσότερο τις απόψεις του για τέτοια θέματα γιατί καθήκον του είναι η προστασία των κοινωνικών αγαθών όπως το περιβάλλον και όχι η προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών.