Γ.Τσολάκης - Αυτό που φταίει είναι η ανευθυνότητα και η ανεπάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής
  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΣΚΟΠΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ 
    Η πιο ήπια φράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαβάζοντας την ανακοίνωση του Δημάρχου για τον προϋπολογισμό, είναι το ότι η μισή αλήθεια είναι το χειρότερο ψέμα. 
     
    Το ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Καρύστου δεν έχει προϋπολογισμό είναι καθαρά ευθύνη του Δημάρχου. Αυτό που φταίει είναι η ανευθυνότητα και η ανεπάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής. 
     
    Ο νόμος που επικαλείται ο κ. Δήμαρχος στην ανακοίνωση του έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες η δημοτική αρχή δεν τήρησε και γι’ αυτό ο Δήμος μας χρειάστηκε να πάει μέχρι τέλος Μάη για να έχει προϋπολογισμό. Ίσως να είναι ο μοναδικός Δήμος σε όλη την Ελλάδα! 
     
    1. Έπρεπε πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού να έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβουλίου τη σύναψη δανείου, αφού βέβαια θα είχαν μελετήσει οι δημοτικοί σύμβουλοι αναλυτικά τις οφειλές που θα εξυπηρετήσει το δάνειο, για κάθε πρώην δήμο ξεχωριστά ανά έργο και δικαιούχους. 
    2.Απαραίτητη προϋπόθεση θέτει ο Νόμος «την πιστή τήρηση και ανάρτηση των στοιχείων που αφορούν στο μητρώο δεσμεύσεων». Το μητρώο δεσμεύσεων είναι υποχρεωτικό να τηρείται από το Νόμο έτσι κι αλλιώς και περιέχει όλες τις οφειλές του Δήμου. Αυτονόητο είναι ότι για κάθε ποσό που αναγράφεται θα πρέπει να υπάρχουν τα νομιμοποιητικά στοιχεία (εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό, μελέτη, δημοπράτηση, συμφωνητικό, πρωτόκολλο παραλαβής κ.λ.π.). 
    3.Η σύνταξη σχεδίου οικονομικής υποστήριξης, πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύει τον προϋπολογισμό και εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο. Το σχέδιο οικονομικής υποστήριξης περιλαμβάνει : 
    α)χρηματοοικονομική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου 
    β)προσδιορισμό των στόχων του σχεδίου και των μέτρων περιορισμού των δαπανών και αύξηση των εσόδων 
    γ)προσδιορισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων για τα έτη 2011-2015. 
    Η ελεγκτική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία αποφάσισε ότι το ποσό των 1.500.000€ μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου , έκρινε με βάσει τα στοιχεία που προσκομίστηκαν. Τα στοιχεία αυτά αμφισβητούνται για τον απλό λόγο ότι δεν προσκομίστηκε πλήρες το μητρώο δεσμεύσεων, δεν υπήρχε απόφαση για την σύναψη δανείου και δεν υπήρχε απόφαση δημοτικού συμβουλίου για τη σύνταξη σχεδίου οικονομικής υποστήριξης. Απλά ο κ. Δήμαρχος με το σχετικό έγγραφο αλλά και οι εκπρόσωποι του που παρευρέθησαν, αποπροσανατόλισαν την επιτροπή και απέσπασαν μια απόφαση που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του Νόμου. 
    Με τον ίδιο τρόπο, χωρίς αποτέλεσμα αυτή τη φορά, προσπάθησαν να ξεγελάσουν και τον ελεγκτή νομιμότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να πηγαινοέρχεται για μήνες. 
    Θέλω να επισημάνω στον κύριο Δήμαρχο και στην ομήγυρη του , ότι δεν θα επιτραπεί η πληρωμή προεκλογικών δαπανών μέσα από τη σύναψη οποιουδήποτε δανείου. Οι δαπάνες που έγιναν προεκλογικά χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες θα πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο και τον αρμόδιο επί των έργων αντιδήμαρχο που με τον τρόπο αυτό απέσπασαν εκατοντάδες ψήφους από συμπατριώτες μας. 
    Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο όνομά μου σε δυο συνεχιζόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού, για δυο , κατά τη γνώμη μου, βασικούς λόγους. 
    Πρώτον, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί των ευθυνών του και μη έχοντας κάτι ουσιαστικό να πει επί του θέματος, εξαπόλυσε αστήριχτες κατηγορίες εναντίον μου. Συγκεκριμένα πρέπει να τονίσω ότι προσωπικά ούτε εγκρίνω ούτε απορρίπτω προϋπολογισμούς και η συνομιλία που επικαλέστηκε ο κ. Δήμαρχος ότι έγινε με την προϊσταμένη της υπηρεσίας αποτελεί ωμό ψέμα. 
    Δεύτερον για άλλη μια φορά ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να με θίξει σαν οικογενειάρχη και σαν επαγγελματία. Το να στρέφει ένας Δήμαρχος μια ομάδα ανθρώπων συνειδητά κατά κάποιου πολίτη, εκτός από ανήθικη και βίαιη πράξη , παραβιάζει κατάφορα τη βασική αρχή που πρέπει να τηρεί ένας δήμαρχος απέναντι στο νόμο και στους συμπολίτες του. «Ο Δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του Δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντα του με γνώμονα τις αρχές τις διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.» (Ν.3852/2010 αρθρο.58) 
    Αυτή η συμπεριφορά του Δημάρχου, είχε άμεσες αντιδράσεις. Πρόεδρος τοπικής κοινότητας της παράταξής τους, κατά την ώρα της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων προέτρεπε τους Καρυστινούς να μην ψηφίζουν και να μην συναλλάσσονται με όσους εμποδίζουν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Άλλος οπαδός και φίλος του Δημάρχου φώναζε ότι αυτοί που δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό είναι παιδιά του Τσολάκη. 
    Δυστυχώς με τέτοιες πρακτικές και μεθόδους δεν διοικείται ένας δήμος. Οι διοικούντες αντί να εργάζονται για τα προβλήματα του τόπου, έτρεχαν προεκλογικά για να μαζέψουν ψήφους σε κολλητούς τους υποψήφιους βουλευτές αγνοώντας τους επαγγελματίες της περιοχής που μάταια περίμεναν να πληρωθούν. 
    Γ. ΤΣΟΛΑΚΗΣ 
    ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ