Τον διάπλου Ραφήνα – Κάρυστος κολυμπώντας θα πραγματοποιήσει η κ. Σοφία Ψιλόλιγνου την Τρίτη 26/06/2012
  • ΣΟΦΙΑ ΨΙΛΟΛΙΓΝΟΥ
    ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΚΑΡΥΣΤΟΥ

    Είμαι 51 ετών, μητέρα 3 παιδιών και πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ).
    Από το 1984 εργάζομαι στην ΔΕΗ όπου κατέχω τη θέση Βοηθού Διευθυντή στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου.

    Για την Κάρυστο είμαι κάτι περισσότερο από μια απλά επισκέπτρια/παραθερίστρια, δεδομένου ότι ένα μέρος της καταγωγής μου προέρχεται από αυτή την ωραία πόλη. Συγκεκριμένα, η γιαγιά μου από τη μεριά του πατέρα μου λεγόταν Ανθούλα Παπαχατζή και ζούσε επί της οδού Ελλήνων Αμερικής. Εγώ προσωπικά έχω χτίσει ένα μικρό σπίτι στον ελαιώνα που κληρονόμησα από τον πατέρα μου στην περιοχή «Μπάρκα Ρέμα», στο πέτρινο γεφύρι.

    Η σχέση μου με το κολύμπι ξεκίνησε από τα δέκα μου χρόνια. Υπήρξα κολυμβήτρια του Ολυμπιακού Πειραιώς και συμμετείχα στις Εθνικές ομάδες Νεανίδων και Γυναικών. Έχω πετύχει πολλές πρώτες πανελλήνιες νίκες στα εθνικά πρωταθλήματα καθώς και συμμετοχές αλλά και νίκες σε βαλκανικούς αγώνες. Από το 1999 και έπειτα ασχολούμαι συστηματικά με τη μαραθώνια κολύμβηση. Μέχρι στιγμής έχω συμμετάσχει σε περισσότερους από 50 κολυμβητικούς διάπλους με σπουδαιότερους εκείνους του 2002 και 2003, οπότε διέσχισα το στενό της Μάγχης (Dover-Calais) και του 2010, οπότε διέσχισα το στενό του Γιβραλτάρ που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική.

    Άλλοι σημαντικοί αγώνες στους οποίους συμμετείχα επιτυχώς είναι:

    - Ο διπλός διάπλους του Μεσσηνιακού κόλπου απόστασης 60 χιλιομέτρων (23 ώρες, 2004).
    - Ο διπλός διάπλους του Τορωναίου κόλπου απόστασης 52 χιλιομέτρων (19,5 ώρες, 2008).
    - Ο απλός διάπλους του Βοσπόρου (3 φορές)
    - Ο απλός διάπλους του Τορωναίου κόλπου (26km), του Μεσσηνιακού κόλπου (30km), του Μαλλιακού κόλπου, της διαδρομής Σαγιάδας-Κέρκυρας (22km) κ.α.

    Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη που είμαι η πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική Ελληνίδα που έχει περάσει το στενό της Μάγχης και επίσης έχει κάνει τους διπλούς διάπλους του Μεσσηνιακού και του Τορωναίου κόλπου.
    Η κολύμβηση της διαδρομής Ραφήνας – Καρύστου μου δίνει ιδιαίτερη χαρά, καθώς αποτελεί για εμένα την εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής, να φτάσω κολυμπώντας στον τόπο των προγόνων μου.