ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
  •  

    Γιώργος Τσολάκης

    Στο άρθρο 217 του κώδικα Δήμων και κοινοτήτων γίνεται αναφορά για τον ετήσιο «απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής».

    Το παραπάνω άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση τον τρόπο διοίκησης και την εφαρμογή των προγραμμάτων δράσης του Δήμου.

    Στη συνεδρίαση καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς του Δήμου και έχουν το δικαίωμα να διατυπώσουν παρατηρήσεις σε σχέση με τον ετήσιο απολογισμό.

    Δημοτική αρχή με βάση, τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων , σε συνδυασμό με το Νόμο του Καλλικράτη για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης , νοείται το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος , οι αντιδήμαρχοι, η εκτελεστική επιτροπή και η οικονομική επιτροπή.

    Αυτό που θέλω να επισημάνω καταρχήν είναι η αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον ετήσιο απολογισμό, όχι μόνο γιατί το επιβάλει ο Νόμος, αλλά και γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία ίσως αλλάξει ο τρόπος που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διοικείται ο δήμος μας.

    Μια ημέρα από τις 365 του χρόνου, η δημοτική αρχή καλείτε να δώσει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις για ότι θετικό η αρνητικό έχει πράξει. Κατά πόσον έχουν εφαρμοστεί οι Νόμοι και οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αποτελεσματική διοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, η σωστή οικονομική διαχείριση και η αξιοποίηση των πόρων σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.

    Σε αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Είναι μια κορυφαία διαδικασία για την τοπική Δημοκρατία που δυστυχώς, τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες, έχει περιοριστεί, εξ' αιτίας της νοοτροπίας και του τρόπου που οι διοικούντες αντιμετωπίζουν κάθε συμπολίτη μας που έχει διαφορετική άποψη.

    Θέλω να πιστεύω ότι η δημοτική αρχή δε θα αποφύγει την απευθείας αντιπαράθεση με τον Καρυστινού λαό και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες και την πραγματοποίηση του απολογισμού πεπραγμένων του 2011.

    Γιώργος Τσολάκης

    Πρώην Δήμαρχος Καρύστου