Απαντήσεις ιατρών Κ.Υ Καρύστου και Κύμης σε δημοσίευμα. Έτσι λοιπόν παρότι ούτε στις προθέσεις μας ήταν ποτέ αλλά ούτε και...
  • Στις 16-7-12 έκπληκτοι και εμβρόντητοι για πολλοστή φορά αυτό το χρόνο γίναμε αναγνώστες ενός λιβελογραφήματος (http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=30537) το οποίο αναπαράγεται και αναμασάται στα blogs του νομού μας  αλλά και ευρύτερα ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο  από μια συγκεκριμένη ομάδα <συναδέλφων>   οι  οποίοι φέροντας τον τίτλο ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ στρέφονται με εντελώς αντισυναδελφικό  και ανάρμοστο τρόπο απέναντι στο σύνολο των ιατρών των νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης κατηγορώντας μας πρακτικά και εν κατακλείδι ως τεμπέληδες άχρηστους και ίσως εν πολλοίς και καταχρώμενους χρηματικά εφημεριακά  κονδύλια που δεν μας ανήκουν.
    Έτσι λοιπόν παρότι ούτε στις προθέσεις μας ήταν ποτέ αλλά ούτε και να αντιπαρατιθέμεθα με συναδέλφους άλλων νοσοκομείων επιθυμούμε  ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε όλοι μας αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε στο κείμενο που όλοι διαβάσαμε δηλώνοντας όμως απερίφραστα και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα είναι η πρώτη και η τελευταία δημόσια τοποθέτηση μας και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους παρακολουθήσουμε στον κατήφορο τους.   
    Έχουμε λοιπόν ξεκινώντας να παρατηρήσουμε ότι η περιβόητη αυτή ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ που λογικά θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τους ιατρούς των νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης ποτέ δεν έστειλε  κάποιο ενημερωτικό σημείωμα ούτε μας κάλεσε ποτέ προκειμένου να εκθέσουμε και εμείς τις απόψεις μας περί του εφημεριακού συνολικά των δομών υγείας του νομού μας αντίθετα διακατεχόμενη από έναν άκρατο μικρομεγαλισμό απέναντι σε περιφερειακές μονάδες υγείας προσπαθεί να τις υποτιμήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους ,να λειτουργήσει ως ο απόλυτος ειδήμων και αξιολογητής συναδέλφων και μονάδων υγείας και μέσω του τρόπου αυτού να εκμεταλλευτεί τα έτσι και αλλιώς μειωμένα κονδύλια στον χώρο της υγείας και να τα κατευθύνει κατά το δυνατόν προς εκμετάλλευση από το μεγαλύτερο  νοσοκομείο του νομού μας που είναι το Νοσοκομείο Χαλκίδος. 
     
    Εδώ παρενθετικά οφείλουμε να δηλώσουμε ότι τιμούμε και σεβόμαστε τον αγώνα των συναδέλφων του Νοσοκομείου Χαλκίδος οι οποίοι καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη με μοναδικό γνώμονα και σκοπό την σωτηρία των συνανθρώπων μας σαφώς υποαμειβόμενοι και για τον λόγο αυτό δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε οποιαδήποτε δίκαιη διεκδίκηση που θα αφορά την βελτίωση των όρων εργασίας και διαβίωσης τους. Αυτό όμως το γεγονός δεν νομιμοποιεί ούτε και εξουσιοδοτεί κανέναν να θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι ιατροί των μικρότερων νοσοκομείων του νομού μας υπολείπονται σε γνώσεις , εμπειρίας η διάθεσης να προσφέρουν στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας και για τον λόγο αυτό δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε αξιολόγηση ουσιαστική και επιστημονική τόσο του ιατρικού προσωπικού αλλά και συνολικά των δομών υγείας λαμβάνοντας όμως υπόψη  τόσο τις ιδιαιτερότητες όσο και τα χαρακτηριστικά της κάθε μονάδας υγείας. Προκαλούμε λοιπόν σε μία συζήτηση πραγματικής  χαρτογράφησης των πραγματικών  αναγκών όλων των μονάδων υγείας του νομού μας έτσι ώστε να μπορέσει πραγματικά να γίνει δυνατή και η απόλυτη συνεργασία μεταξύ τους με άμεσο αποδέκτη και ωφελημένο τον άρρωστο. Προκειμένου να γίνει αυτό θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι τα νοσοκομεία της Καρύστου και της Κύμης εκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των περιοχών που βρίσκονται  και  νομίζουμε όχι άδικα έχουν χαρακτηριστεί από τον νομοθέτη ως άγονα και προβληματικά τύπου Α και εντάσσονται στην Γ Ζώνη αναγνωρίζοντας τους ταυτόχρονα την δυνατότητα εφημεριακής  κάλυψης των περιοχών ευθύνης με περισσότερο αριθμό εφημεριών το οποίο αποτελεί από την μεριά της πολιτείας και ένα επιπλέον κίνητρο  για την προσέλκυση ιατρών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές. Eπιπλέον και για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο για λόγους ενημέρωσης των αναγνωστών της ανακοίνωσης μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το χρηματικό   εφημεριακό  κονδύλιο που αντιστοιχεί στο Νοσοκομείο Καρύστου απευθύνεται και στους αγροτικούς ιατρούς   των περιφερειακών ιατρείων όλης της Νότιας Καρυστίας το οποίο μάλλον δεν γνωρίζετε και από το οποίο χρηματοδοτούνται και αυτοί. Ως εκ τούτου συνάδελφοι την διαίρεση πρέπει να την κάνετε όχι δια 21 ιατρών ΕΣΥ του νοσοκομείου Καρύστου αλλά προσθέτοντας και τους αγροτικούς ιατρούς όλων των περιφερειακών ιατρείων της Νότιας Καρυστίας (σύνολο 30 ιατροί). Κατά συνέπεια  πρέπει αφού κάνετε καινούργιους υπολογισμούς  να αναφέρετε τα αληθή στοιχεία. Δεδομένου ότι οι περισσότερες θέσεις των ειδικοτήτων είναι μονήρεις και ως εκ τούτου  δεν επαρκούν στην πράξη ώστε να καλυφθεί εφημεριακά  ολόκληρος ο μήνας ο κάθε ιατρός από εμάς ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ  ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ  ΟΧΙ ΣΕ 5 ΕΝΕΡΓΕΙΣ  ΚΑΙ 2 ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΝΤΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ )  Η 7 ΕΝΕΡΓΕΙΣ ΚΑΙ 4 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ )  ΑΛΛΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ κύριοι της ΕΝΩΣΗΣ.
     
     Και επειδή κάποιοι πιθανόν και να υπομειδιάσουν η ενδεχομένως να θέλουν να αφήσουν και υπονοούμενα οποιουδήποτε ύφους και ήθους για τους πραγματικούς λόγους που λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο δηλώνουμε κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε διαθέσιμοι να ανταλλάξουμε τις θέσεις μας με τις θέσεις τις δικές σας προκειμένου και εσείς να ξεκουραστείτε αλλά ταυτόχρονα να κερδίσετε όλα αυτά τα χρήματα που μας κατηγορείτε στο λιβελογράφημα αυτό ότι κερδίζουμε. Και επειδή παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ότι όλα τα παραδείγματα της ΕΝΩΣΗΣ αναφέρονται αποκλειστικά στους αναισθησιολόγους  τον αγώνα των οποίων και αναγνωρίζουμε αλλά και τιμούμε αλλά απλά μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι αυτοί προβάλλονται συνεχώς θα θέλαμε να τους προτείνουμε βόλτα με σκάφος με 8 -9 μποφόρ μέσα στον χειμώνα διακομίζοντας διασωληνομένο ασθενή καθώς επίσης και αντίστοιχα περιστατικά υπό τις ίδιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνοδεία ιατρού με πλωτά η εναέρια μέσα από την Σκύρο προς το Νοσοκομείο Κύμης η προς κεντρικά Νοσοκομεία αντίστοιχα και μετά να συζητήσουμε φιλοσοφικά αν 5 η δέκα   ανθρώπινες ζωές αξίζουν πράγματι τον κόπο να σωθούν η αν είναι πιο βαρύ η πιο ελαφρύ από τα 100 η 200 επείγοντα περιστατικά που πράγματι αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Και  να δούμε και να συζητήσουμε φιλοσοφικά επίσης για τους συναδέλφους που βρίσκονται στην Α ζώνη για παράδειγμα στο Γενικό Κρατικό η στον Ευαγγελισμό (τα παραδείγματα τυχαία) οι οποίοι εάν δεν το γνωρίζετε να σας πληροφορήσουμε ότι πληρώνονται με βάση τις επιταγές του νομοθέτη πολύ λιγότερες εφημερίες ενώ ταυτόχρονα πιθανόν να γνωρίζετε ότι εξυπηρετούν όχι 100 η διακόσια επείγοντα περιστατικά τον χρόνο αλλά χιλιάδες κύριοι της ΕΝΩΣΗΣ πολλά εκ των οποίων τα διακομίζετε  εσείς δεδομένου ότι και εσείς έχετε και αδυναμίες αλλά και αντιξοότητες στην καθημερινότητα άσκησης της ιατρικής πράξης. Άρα  λοιπόν αφήστε τις λογιστικές αλχημείες προκειμένου να εξηγήσετε τα ανεξήγητα διότι όπως βλέπετε με βάση την δική σας υπέροχη αυτή λογιστική αντίληψη του αγαθού της υγείας  ο νομοθέτης πρέπει να αποφασίσει  ότι οι συνάδελφοι που βρίσκονται στην Α Ζώνη πρέπει να έχουν μεγαλύτερο εφημεριακό  κονδύλιο από το δικό σας. Αυτό όμως ούτε  το αναφέρετε ούτε όμως και  το προτείνετε.  ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΟ ΕΚΛΑΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ; δεδομένου ότι αναφέρατε κάτι περι δικαιοσύνης η μάλλον ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ …ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ…….. Επίσης πως μπορούμε να εκλάβουμε το γεγονός ότι συνδικαλιστικό όργανο όπως νομίζουμε ότι είστε αναφέρεστε σε συναδέλφους από την Θήβα (χειρουργός και αναισθησιολόγος ) εντελώς απαξιωτικά διαπομπεύοντας τους αντί να τους εγκαλέσετε μέσα στα όργανα μας και ενδεχομένως και να τους αποδώσετε τις υποτιθέμενες ευθύνες τους.
     
    Και επειδή σε αυτό το σημείο πολλοί θα το θεωρήσουν ένα ενδοιατρικό καβγαδάκι με ζητούμενο το κέρδος και δεδομένου ότι όπως αναφέραμε είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που τοποθετούμαστε δημοσίως όχι γιατί φοβόμαστε αλλά διότι πιστεύουμε ότι οι αντιπαραθέσεις του ιατρικού κόσμου πρέπει να γίνονται μέσα στα συνδικαλιστικά του όργανα και να χαρακτηρίζονται από κανόνες απόλυτης διαφάνειας και ειλικρίνειας θα αναφέρουμε και εμείς κάποιες σκέψεις για την δημόσια περίθαλψη στην χώρα όσο και εάν κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης.
     
    Ο διαχωρισμός της χώρας σε ζώνες υγειονομικής ευθύνης (Α,Β,Γ)  προήλθε από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που αντικειμενικά υπάρχουν στην πατρίδα μας και δεδομένου ότι μια βασική επιταγή του σύγχρονου ανθρώπου κοινά αποδεκτή από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και κάτω από οποιεσδήποτε οικονομικές συνθήκες είναι η ισοτιμία των ανθρώπων στην πρόσβαση στις δομές υγείας. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό και κάτω από τις γνωστές οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται η πατρίδα μας πρέπει κατά την γνώμη μας να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση  σε μονάδες υγείας απομακρυσμένων περιοχών δεδομένου ότι απευθύνονται σε κόσμο που δεν έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομειακές δομές υγείας  έστω και σε επίπεδα οριακής ασφάλειας όπως ενδεχομένως μπορεί να έχει ο κάτοικος των μεγάλων αστικών κέντρων. Άλλωστε το επίπεδο πολιτισμού μίας κοινωνίας κρίνεται  και από την ευαισθησία της απέναντι στον πάσχοντα και τον αναξιοπαθούντα. Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και μέθοδοι αξιολόγησης που εσχάτως χρησιμοποιούνται και στην χώρα μας ως εργαλεία αξιολόγησης προκειμένου να εκτιμηθεί το έργο  αλλά και το επίπεδο του συνόλου των  μονάδων υγείας . ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΥΝΟΟΥΝ; Πως όμως μονάδες με 21 η 25 ιατρούς όπως είναι της Καρύστου και της Κύμης μπορούν να φθάσουν την κάλυψη κλινών που έχει το νοσοκομείο Χαλκίδας που όπως αναφέρατε διαθέτει 217 ιατρούς η να εξυπηρετήσει με επάρκεια και ασφάλεια τον αριθμό των επειγόντων περιστατικών ενός μεγάλου νοσοκομείου όπως είναι το νοσοκομείο Χαλκίδας; Η ακόμα που θα διακομιστούν οι 20-21 ασθενείς που νοσηλεύονται καθημερινά στο νοσοκομείο Καρύστου και άλλοι τόσοι περίπου στο νοσοκομείο της Κύμης με βάσει τα στατιστικά στοιχεία του ESYnet που είδαν το φώς της δημοσιότητας  αυτές τις ημέρες; Η γνώμη η δική σας κύριοι της Ένωσης που μας την περιγράψατε μάλιστα πολύ παραστατικά είναι να μειωθεί το εφημεριακό κόστος αυτών των μικρών νοσοκομείων και ενδεχομένως ως άμεση συνέπεια αυτού να κλείσουν. Εμείς  από την άλλη σας δηλώνουμε  ότι ακόμα και εάν μειωθεί ο αριθμός των εφημεριών μας και κατά συνέπεια τα χρήματα που παίρνουμε ως αντιμισθία  θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε υγειονομικά τις περιοχές που μας έταξε η πολιτεία να υπηρετήσουμε ανεξάρτητα εάν εφημερεύουμε επίσημα  με απόλυτο σεβασμό στον άρρωστο συμπολίτη μας και με όσες αντικειμενικές  δυνάμεις διαθέτουμε  ενώ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΑΣ και θεωρείστε το ως δέσμευση ΝΑ ΑΝΤΑΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ…… όπως εμείς πολλά - πολλά χρόνια….
     
    Με απεριόριστη εκτίμηση στους συναδέλφους ιατρούς του Νοσοκομείου Χαλκίδας αλλά και όλων των κέντρων υγείας της Εύβοιας που είμαστε σίγουροι ότι δεν εκπροσωπούνται από τέτοιας  μορφής και ύφους  κείμενα της ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ  και  τους οποίους θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι 100 η 200 η ακόμα και περισσότερα ευρώ δεν είναι ικανά να μας χωρίσουν γιατί τότε θα έχουμε χάσει όχι μόνο την αξιοπρέπεια ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ….       
     
                                          
    ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΝΟΣ.ΚΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ        ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΝΟΣ.ΚΥ KΥΜΗΣ