Στον Υπουργό Οικονομικών διαβίβασε ο Σίμος Κεδίκογλου το αίτημα του Δήμου Καρύστου για τη λειτουργία της Δ.Ο.Υ
  • Σίμος Κεδίκογλου
    Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπο
    ς
    Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

    Δελτίο Τύπου
    Στον Υπουργό Οικονομικών διαβίβασε ο Σίμος Κεδίκογλου το αίτημα του Δήμου Καρύστου για τη λειτουργία της Δ.Ο.Υ
    Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κεδίκογλου Σίμου στο αίτημα του Δήμου Καρύστου σχετικά με τη μη κατάργηση της Δ.Ο.Υ Καρύστου.
    Ο κ. Κεδίκογλου διαβίβασε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη την έγγραφη διαμαρτυρία του Δήμου Καρύστου, τοπικών φορέων και συλλόγων στην οποία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζονται οι λόγοι που καθιστούν επιτακτική τη λειτουργία της Δ.Ο.Υ Καρύστου, ζητώντας να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν.
    Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:
    «η Δ.Ο.Υ Καρύστου από ιδρύσής της το 1930 εξυπηρετεί την περιοχή από ΑΛΜΥΡΟΠΟΤΑΜΟ μέχρι και ΚΑΒΟΝΤΟΡΟ συνολικού πληθυσμού 16.000 κατοίκων.
    Η Δ.Ο.Υ Χαλκίδας που πρόκειται να εξυπηρετήσει την περιοχή της Νοτίου Ευβοίας, απέχει 125 χλμ. από την Κάρυστο. Η απόσταση δε από τα απομακρυσμένα χωριά του ΚΑΒΟΝΤΟΡΟ, πλησιάζει τα 200 χλμ. Η απόσταση Καρύστου Χαλκίδας καλύπτεται με αυτοκίνητο σε 2,5 ώρες και με ΚΤΕΛ σε 3,5 ώρες. Ειδικά για τους κατοίκους των χωριών του ΚΑΒΟΝΤΟΡΟ απαιτείται έως και τριήμερο ταξίδι για να εξυπηρετηθούν από τη Δ.Ο.Υ.
    Σας θυμίζουμε ότι προ τριετίας είχε ζητηθεί η δημιουργία Β’ Δ.Ο.Υ ΧΑΛΚΙΔΑΣ για εξυπηρέτηση των φορολογούμενων της Χαλκίδας. Όταν αυτό δεν έγινε πως ο φορολογούμενος της περιοχής Καρυστίας χωρίς ίδιο μέσο μεταφοράς, φθάνοντας στη Χαλκίδα με το ΚΤΕΛ στις 9 το πρωί, βρίσκοντας ουρές στη Δ.Ο.Υ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί και να επιστρέψει αυθημερόν στην Κάρυστο;
    Οι πόλεις της Καρύστου, του Μαρμαρίου και των Ν. Στύρων, αποτελούν αναγνωρισμένες τουριστικές περιοχές όπου οι τυπικές διαδικασίες με το Δημόσιο αποτελούν καθημερινή πρακτική και υποχρέωση όλων σχεδόν των επαγγελματιών για τους μήνες αιχμής και η υπάρχουσα Δ.Ο.Υ συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητες των μέσων που διαθέτει. Εκ των πραγμάτων η συνεχής μετακίνηση των πολιτών για τις διαδικασίες συναλλαγής τους στη Δ.Ο.Υ ΧΑΛΚΙΔΑΣ συνεπάγεται υψηλό κόστος και χρόνο μετακίνησης στις ήδη υπερβολικές επιβαρύνσεις που υφίστανται αυτή την εποχή, αφού ακόμα και με τη νέα δομή του ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ πολλές διαδικασίες απαιτούν την αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων όπως:
    1. Κεφάλαιο. Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία και πολλές φορές αυτοψία από υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. Πέρα από τους κατοίκους της περιοχής η Δ.Ο.Υ εξυπηρετεί και δεκαεννιά (19) Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς με περίπου 20.000 οικοπεδούχους.
    2. Μεταβιβάσεις επαγγελματικών αυτοκινήτων και προσωρινές ακινησίες ΕΙΧ
    3. 300 αλιευτικά σκάφη και 2000 περίπου αγρότες που συναλλάσσονται για ΦΠΑ.
    4. 2000 επιχειρήσεις σε θέματα ίδρυσης – διακοπής επιχειρήσεων (αυτοψίες), θεώρηση βιβλίων και στοιχείων και λοιπά θέματα Κ.Β.Σ, ΦΠΑ καθώς η αύξηση των ενταγμένων επιχειρήσεων την τελευταία πενταετία, σε αναπτυξιακούς νόμους (ΟΠΑΑΧ, ΕΣΠΑ, Ν. 3299/04 κλπ) έχει αυξήσει τις ανάγκες για επιστροφές ΦΠΑ των κατασκευαστικών τους έργων και απαλλαγές ΦΠΑ για αγορά εξοπλισμού.
    5. Έκδοση πιστοποιητικών (για άδεια ΦΙΧ, δικαστική χρήση, μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ).
    6. Δεκάδες παράβολα για κάθε χρήση που εκδίδονται καθημερινά (άδειες αλιείας, όπλων, οικοδομικές άδειες, πρόστιμα Λιμεναρχείου και Τροχαίας, γάμοι, βαπτίσεις, διαζύγια, διαβατήρια, ΑΣΕΠ, ΕΟΤ, Ειρηνοδικεία, Πταισματοδικεία, διπλώματα οδήγησης, ΦΕΚ, επίναυλοι, φροντιστήρια, άδειες Security και πολλά άλλα για διάφορες χρήσεις).
    7. Πληρωμές επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το Δημόσιο καθώς και επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων (αποδοχές, επιδόματα, συντάξεις, φόροι κλπ).
    8. Διάφορες κρατήσεις (απεργίες δημοσίων υπαλλήλων, ΦΕ , υγειονομική περίθαλψη, υπέρ Δημοσίου κλπ).
    9. Ηλεκτροδοτήσεις νέων ακινήτων
    10. Διοικητικοί συμβιβασμοί.
    11. Έκτακτες διαδικασίες (πχ περαιώσεις, ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα, ρυθμίσεις χρεών κλπ).
    Όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλες οι περιοχές που συγκροτούν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Καρύστου έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ ορεινές και δυσπρόσιτες. Οφείλετε λοιπόν να λάβετε υπόψη σας την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής σε συνάρτηση με το άθλιο οδικό δίκτυο και την απομόνωση της Καρυστίας από την πρωτεύουσα του Νομού (Χαλκίδα) που σε τίποτα δε διαφέρει από τις καθαρά νησιώτικες περιοχές (που διατηρούν τις Δ.Ο.Υ τους γι’ αυτούς τους λόγους!!!) και την κατάσταση που πρόκειται να δημιουργηθεί από μια πιθανή κατάργηση της Δ.Ο.Υ όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για κρατικά έσοδα.».