Μπροστάρης ο Δήμος για τη διατήρηση της εφορίας Καρύστου. Η προθυμία του δήμου να παραχωρήσει στο υπουργείο Οικονομικών νεόδμητο δημοτικό κτίριο για τη στέγαση της ΔΟΥ
  • Αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με το κλείσιμο της ΔΟΥ Καρύστου. Η προθυμία του δήμου να παραχωρήσει στο υπουργείο Οικονομικών νεόδμητο δημοτικό κτίριο για τη στέγαση της ΔΟΥ δίνει μια εναλλακτική στα χέρια της Πολιτείας.

    Την ανάγκη λύσης που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες της νότιας Εύβοιας προτείνει ο δήμαρχος Καρύστου, Νίκος Μανώλης.

    Με επιστολή του,ο δήμαρχος τονίζει την αναγκαιότητα των γεωγραφικών κριτηρίων που πρέπει να ληφθούν υπόψη και τους πόρους που θα εξοικονομήσει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον μετακινηθεί στο υπό παραχώρηση κτίριο του δήμου Καρύστου. Είναι γνωστό ότι οι οικονομικοί λόγοι είναι από τους βασικούς για τη διατήρηση ή το κλείσιμο των περιφερειακών ΔΟΥ.

    Η πρόταση του δήμου

    "Προτείνουμε η ΔΟΥ Κύμης στην οποία θα υπαχθεί η ευρύτερη περιοχή του δήμου Καρύστου να στεγαστεί σε κτίριο το οποίο θα βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Καρύστου - Λεπούρων - Χαλκίδας (π.χ. Στύρα - Κριεζά - Αλιβέρι). Προσφέρουμε δωρεάν το καινούριο δημοτικό κτίριο στη δημοτική ενότητα Στυρέων, επί της επαρχιακής οδού Καρύστου - Λεπούρων - Χαλκίδας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με δίκτυο Σύζευξις και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της ΔΥΟ Κύμης - Καρύστου", τονίζει ο δήμαρχος Καρύστου.

    Σε απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η απόφαση για τη συγχώνευση της ΔΟΥ Καρύστου με αυτή της Κύμης ελήφθη με βάση τα έσοδα του 2011.

    Συγκεκριμένα, η ΔΟΥ Κύμης, με έσοδα 26.462.000 ευρώ, βρισκόταν στην 135η θέση της σχετικής κατάταξης, ενώ η ΔΟΥ Καρύστου, με 12.468.000 στην 163η θέση. Προσθέτοντας τα έσοδα της Καρύστου σε αυτά της Κύμης, η υπό συγχώνευση ΔΟΥ έρχεται στην 116η θέση της σχετικής κατάταξης και διατηρείται.

    Ωστόσο, η απόφαση αυτή προξένησε έντονες αντιδράσεις και δυσαρέσκεια, λόγω της μεγάλης γεωγραφικής απόστασης που χωρίζει τις άλλες περιοχές από την Κύμη, καθώς και της μη σύνδεσης όσο με λεωφορείο ΚΤΕΛ με την περιοχή.
    Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χιλιομετρική απόσταση Καρύστου - Κύμης είναι μεγαλύτερη των 110 χιλιομέτρων, ενώ εκείνη της Κύμης - Αλιβερίου είναι μεγαλύτερη από 40 χιλιόμετρα.