Ο Σύλλογος Προστασίας παίρνει μέρος στη Πρωτοβουλία πολιτών κατά της διακοπής ηλεκτροδότησης. O κλοιός των αιολικών πάρκων ολοένα και σφίγγει την Νότια Εύβοια.
 • Έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία Πολιτών και Συλλόγων της περιοχής μας κατά της διακοπής ηλεκτροδότηση σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν. Στις συγκεντρώσεις των Πολιτών παίρνει μέρος και ο Σύλλογός μας προβάλλοντας το σκεπτικό του πάνω στο κόστος και όφελος από την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
  Οι εταιρείες και η ΔΕΗ θα πλημμυρισουν την Νότια Εύβοια με αιολικά πάρκα χωρίς ουσιαστικά να πληρώσουν οποιοδηποτε τίμημα : μηδενικές θέσεις εργασίας, καμιά αποζημίωση στους ιδιοκτήτες γης. Οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας όχι μόνο όφελος δεν θα έχουν, αλλά θα υποστούν τις συνέπειες μιας ανεπανόρθωτη βλάβης στο τοπικό φυσικό περιβάλλον.
  Μήπως έχει έρθει η ώρα να απαιτήσουμε σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη για όλους τους κατοίκους; Μέχρι σήμερα έχει νομοθετηθεί το ανταποδοτικό όφελος της αφαιρεσης από τους λογαριασμούς ενός ποσού που αντιστοιχεί στο 1% των κερδών των εταιρειών αιολικής ενέργειας (ν.3851/ 2010), αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
  Πιστεύουμε ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση, έχει σημασία οι κάτοικοι αυτού του τόπου να δούμε τι θα κοστίσει και τι θα ωφελήσει η μετατροπή της Νότιας Εύβοιας σε αιολικό εργοστάσιο.
  Από την Συνάντηση Ενημέρωση του ΔΣ στις 2/3 του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας

  Ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Ν. Μάκρης – Πολυπόταμου που στη συνέχεια θα συνδεθεί με την δεύτερη γραμμής υψηλής τάσης Πολυπόταμος – Πλατανιστός και η οποία έχει μείνει ημιτελής τα τελευταία τρία χρόνια.
  Η δεύτερη γραμμή πρόκειται να μεταφέρει 400MW ισχύος από τουλάχιστον 20 νέα αιολικά πάρκα (ΑΠ) που θα εγκατασταθούν διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Στύρων και Καρύστου. Για να έχουμε καθαρή εικόνα τα αιολικά πάρκα της δεύτερης γραμμής υψηλής τάσης είναι ξεχωριστό έργο από τα αιολικά πάρκα που έχουν πάρει έγκριση στην Οχη.
  Τα ΑΠ της Οχης ανήκουν στους Ομίλους ΕNEL- Κοπελούζου (74 α/γ, 170 ΜW), ΤΕΡΝΑ (54 α/γ, 156 MW) και RF Energy (351MW) και θα έχουν ξεχωριστές γραμμές υψηλής τάσης που θα συνδεθούν υποθαλάσσια με τη Ραφήνα. Aπό τους τρεις παραπάνω ομίλους ο πρώτος έχει πάρει άδεια εγκατάστασης, η ΤΕΡΝΑ έχει πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων και η RF Energy βρίσκεται στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων. Πρόσφατα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έδωσε την έγκρισή της στη Μελέτη Περ/κών Επιπτώσεων της RF Energy. Εχουν ήδη αρχίσει να δίνονται άδειες διάνοιξης δρόμων για τις δύο πρώτες εταιρείες καθώς και πράξεις χαρακτηρισμού (δείτε συνημ.)

  To 2012 έφερε στασιμότητα στην εξέλιξη έργων ΑΠΕ με βασική αιτία την αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να πληρώσει τους παραγωγούς. Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνει τη μείωση της εγγυημένης τιμής αγοράς του ρεύματος, έκτακτη εισφορά 10%, κατάθεση εγγυητικής επιστολής και άλλα μέτρα προκειμένου να προχωρήσουν τα πιο ώριμα έργα. Παράλληλα ο νέος επενδυτικός νόμος επιδοτεί με γενναίες επιχορηγήσεις την κατασκευή νέων αιολικών σταθμών.

  Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο κλοιός των αιολικών πάρκων ολοένα σφίγγει την Νότια Εύβοια και φαίνεται απίθανο να αποφύγουμε τα νέα αιολικά πάρκα. Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας εξακολουθεί να μην υπάρχει καμιά αντίσταση, ούτε κάποια σκέψη υπεράσπισης των συμφερόντων της περιοχής. Βλέπουμε σε άλλες περιοχές που έχουν το ανάλογο πρόβλημα ( π.χ στην Κρήτη και Λακωνία) να καλλιεργείται έντονος προβληματισμός και τοπική αντίσταση (δείτε σχετική πηγή παρακάτω). Περιμένουμε άραγε η Ν. Ευβοια να καλυφτεί με ανεμογεννήτριες και καλώδια για να αναρωτηθούμε γιατί από τουριστικός προορισμός καταλήξαμε να γίνουμε Πτολεμαϊδα της αιολικής ενέργειας;

  Μάλιστα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο κείμενο διαβούλευσης του Χωροταξικού Σχεδιασμού χαρακτηρίζει την Νότια Εύβοια ως περιοχή ανάπτυξης του ήπιου τουρισμού. Δεν βλέπουν άραγε ότι τα αιολικά πάρκα που θα συσσωρευτούν συγκρούονται με τις υπόλοιπες χρήσεις γης και αφαιρούν από τον τόπο τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων; Όταν ο ορεινός όγκος της Οχης γίνει εργοτάξιο, ο ήπιος τουρισμός θα πάει περίπατο και θα μας μείνει μόνο ένα σπαραγμένο φυσικό τοπίο.

  Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας