Ρυθμίσεις χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία είναι "κομμένο και ραμμένο" στις απαιτήσεις της τρόικας και πολύ πιο αυστηρό από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
  • Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι "κομμένο και ραμμένο" στις απαιτήσεις της τρόικας και πολύ πιο αυστηρό από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Επενδυτής", πρόκειται να θεσπιστεί ανώτατο όριο των μηνιαίων δόσεων το οποίο εξετάζεται αν θα φτάσει τις 24 ή τις 36, ενώ οι πιθανότηες να φτάσει το επίπεδο των
    48 είναι λίγες.
    Έπίσης σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ρύθμιση χρεών θα μπορούν να κάνουν μόνο όσοι έχουν εισοδήματα και διαθέτους περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να εκποιηθούν. Με άλλα λόγια, για να μπορεί καποιος να προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών του σε δόσεις, θα πρέπει θα διασφαλίζεται εκ των προτέρων η εξόφληση όλων των δόσεων, διαφορετικά το σχετικό αίτημα δε θα γίνεται αποδεκτό.
    Οι οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν εισοδήματα αλλά έχουν περιουσιακά στοιχεία δε θα μπορούν να ρυθμίσουν σε δόδεις τις οφειλές τους και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το μέτρο των κατασχέσεων σε τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.
    Τέλος οι οφειλέτες που αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτουν ούτε εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να καλυφθεί η εξόφληση των οφειλών τους θα αντιμετωπίζονται ως "φτωχοί" και το χρέος τους θα διαγράφεται.