ΣΠΠΕΝΚ: Ενημέρωση για την Δυτική παραλία, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τον Κασταστανόλογγο • Ενημέρωση - συνάντηση του ΔΣ 2/5/2013 του Συλλόγου Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)  1
  .Είναι γνωστή η ζημιά που έχει προκληθεί στην Δυτική παραλία της Καρύστου από το χειμέριο κύμα που έχει εξαφανίσει σχεδόν την αμμουδιά και έχει καταστρέψει μέρος του προστατευτικού τοιχίου. Αποστείλαμε επιστολή στον Δήμο Καρύστου ζητώντας να μας ενημερώσει πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που απειλεί πλέον τον παραλιακό δρόμο καθώς και τους σωλήνες της αποχέτευσης.... 

  ...(βλ. συνημμ.) Από προφορική επικοινωνία με τον Δήμαρχο της πόλης μάθαμε ότι ο Δήμος έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας να χρηματοδοτήσει μια ειδική μελέτη προστασίας της ακτής.  Το ζήτημα βέβαια είναι ότι οι μελέτες και τα έργα θα καθυστερήσουν, ενώ η ακτή κινδυνεύει από ανεπανόρθωτες ζημιές στις επόμενες δυνατές τρικυμίες. 
   2. Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων κατά του Χωροταξικού Σχεδίου των ΑΠΕ. Η προσφυγή που είχε γίνει από το 2009 και συμμετείχε και ο Σύλλογός μας, ζητούσε την εξαίρεση των προστατευόμενων περιοχών και μικρών νησιών από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Το ΣτΕ έκρινε ότι μπορούν να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα σε περιοχές προστασίας της φύσης εφόσον τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και δεν προκαλείται σημαντική βλάβη στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Η  παραπάνω απόφαση του ΣτΕ αγνοεί τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συσσώρευση αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες περιοχές και μιλά για χωροταξία που ισχύει μόνο στα χαρτιά.   
  Προς το παρόν πάντως η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται να βάζει φρένο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.  Η αύξηση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, δημιουργεί ένα αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα  επειδή το κόστος του ρεύματος που παράγουν είναι ακριβό. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμα ο ΛΑΓΗΕ προτείνει τριπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος που θα μεγαλώσει την αδυναμία των καταναλωτών να πληρώνουν τη ΔΕΗ. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα όπως μείωση της επιδοτούμενης τιμής προς τους παραγωγούς και άλλες επιβαρύνσεις όπως εισφορές, φόρους και αποκλεισμό από τον αναπτυξιακό νόμο. Η αλλαγή της πολιτικής στις ΑΠΕ πλήττει ευθέως τους επενδυτές και μειώνει το ενδιαφέρον τους. Προς το παρόν φαίνεται ότι η οικονομική κρίση εμποδίζει να γίνουν νέα αιολικά πάρκα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. 
  2.Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο επισκέφθηκε ξανά τον Κασταστανόλογγο στις αρχές του Μαϊου στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται για την προστασία των καστανιών. Για την εκπόνηση της μελέτης συνεργάζονται ο καθηγητές Γιώργος Καραμπουρνιώτης και Παναγιώτης Τρίγκας, ο Γιώργος Καρέτσος Δ/ντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνων και επίσης το Δασαρχείο Αλιβερίου και η Δ/νση Δασών. Από την σύγκριση λεπτομερών φωτογραφιών διαφορετικών χρονικών περιόδων φαίνεται ότι έχουν χαθεί τα 2/3 του δάσους τα τελευταία 50 χρόνια. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι, το θέμα περνάει στα χέρια του Δήμου Καρύστου που έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην εφαρμογή της μελέτης. Η προστασία του Καστανόλογγου θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κάρυστο καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό μνημείο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. 
                         
  Η επιστολή στον Δήμο Καρύστου 
  Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)
  Κάρυστος 17 – 4 - 2013

  Προς :  το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καρύστου
                  1. κον. Νίκο Μανώλη 
                              Δήμαρχο
                  2. κον. Δημήτρη Νόβα
                              Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου

  Θέμα: Διάβρωση της δυτικής παραλίας και μέτρα αποκατάστασης.
  Όπως σας είναι γνωστό η δυτική παραλία έχει υποστεί σημαντική διάβρωση από το χειμέριο κύμα που έχει εξαφανίσει την αμμουδιά και καταστρέψει το προστατευτικό τοιχίο του παραλιακού δρόμου. Οι έντονοι νοτιάδες του χειμώνα έχουν ακόμη προκαλέσει ζημιά στον παραλιακό δρόμο ενώ είναι πιθανό στο μέλλον να σπάσουν τον αγωγό μεταφοράς των λυμάτων. 
  Η διάβρωση της παραλίας παρουσιάστηκε από τότε που έγινε η προέκταση του λιμενοβραχίονα που φαίνεται ότι άλλαξε την κατεύθυνση και τη δύναμη των κυμάτων. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα πώς η μελέτη της επέκτασης του κυματοθραύστη δεν προέβλεψε τις πιθανές επιπτώσεις του έργου. Δεν θα έπρεπε να αναζητηθεί η ευθύνη των μελετητών για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;
  Νομίζουμε ότι η προστασία της ακτής από τη διάβρωση είναι ένα θέμα που επείγει, επειδή η ζημιά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη στις επόμενες φουρτούνες. Εξάλλου η μισοκατεστραμμένη παραλία δεν τιμά καθόλου την τουριστική εικόνα της Καρύστου. 
  Παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει για την αποκατάσταση της δυτικής παραλίας προκειμένου να υπάρξει δημόσια ενημέρωση για τις ενέργειες που ο Δήμος Καρύστου έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει.                                                           

                                                           Για τον ΣΠΠΕΝΚ

                            Χ. Μπερέτη  - Πρόεδρος                  Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας