Γευστική πανδαισία στη Χαλκίδα με κριτή τον Λευτέρη Λαζάρου. Πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα ο διαγωνισμός του Επιμελητηρίου Ευβοίας
  • Σε συνεργασία με το ΙΕΚ Praxis και την Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας, για την ανάδειξη του πιο χαρακτηριστικού πιάτου της Εύβοιας.

    Σε ρόλο κριτή ο κ. Λευτέρης Λαζάρου στη Χαλκίδα

    Λίγη από τη «μαγεία» τoυ Master Chef βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν, σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου, οι διαγωνιζόμενοι που είχαν προκριθεί στους ημιτελικούς του διαγωνισμού από διάφορα μέρη της Εύβοιας, καθώς τα πιάτα τους θα δοκιμάζονταν από τον κριτή κ. Λευτέρη Λαζάρου και από σεφ του ΙΕΚ PRAXIS, στο ξενοδοχείο Lucy στην παραλία της Χαλκίδας. Η ανάδειξη του νικητήριου πιάτου θα πραγματοποιηθεί σε 1-2 μέρες από τώρα, λόγω των πολλών πιάτων που είχαν να διαγωνιστούν (σ. σ. 60 πιάτα).

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συνεταιρισμοί από όλη την Εύβοια, προωθώντας τα τοπικά προϊόντα, δικής τους παραγωγής, ενώ την επιτροπή καλωσορίσματος και διοργάνωσης του διαγωνισμού αποτελούσαν η κ. Μαρία Χαΐνα, διευθύντρια του ΙΕΚ Praxis στη Χαλκίδα, η κ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Ευβοίας, ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας, ο κ. Λευτέρης Λαζάρου, ο κ. Γιώργος Πίττας υπεύθυνος Προγράμματος Ελληνικού Πρωινού του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο κ. Χαρίλαος Μήτρος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας.

    Ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης παίρνοντας τον λόγο είπε τα εξής: «Όταν επέσε η ιδέα από την Βούλα την Αγιοστρατίτη, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτός ο γαστρονομικός χάρτης θα είχε τόσο επιτυχία. Ο λόγος που το κάνουμε είναι επειδή έχουμε γεύσεις από παλιά που εμείς οι νέοι τις έχουμε ξεχάσει. Ήρθε η ώρα ο θησαυρός της Εύβοιας να βγει από το μπαούλο. Να βάλουμε τα πιάτα σε πρώτη προτεραιότητα καθώς εκτός από τον τουριστικό χάρτη πλέον θα έχουμε και τον γαστρονομικό. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί -σήμερα κλείνει ο πρώτος κύκλος- για να αξιοποιήσουμε τα παραγόμενα προϊόντα της Εύβοιας. Είναι απαράδεκτο για τους Ευβοιώτες να διαλέγουμε γάλατα, κρέατα και άλλα προϊόντα από αλλού». Έκλεισε την ομιλία του με την φράση «Σήμερα ότι και αν γίνει να ξέρετε ότι είστε όλοι νικητές».

    Η κ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ως κινητήριος μοχλός για την πραγματοποίηση της ιδέας της, δήλωσε τα εξής: «Θέλουμε να τονιστεί η κουλτούρα της Ευβοϊκής κουζίνας. Ξεκινήσαμε από τις αρχές του 2013 και ο σκοπός ήταν να αφυπνίσουμε τους επαγγελματικούς συλλόγους της περιοχής. Συνολικά διαγωνίστηκαν 338 συνταγές από όλη την Εύβοια και τη Σκύρο. Η γαστρονομία μας είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός που ταξιδεύει με τους ανθρώπους . Η Εύβοια είναι ένας ευλογημένος τόπος, αφού παράγει τα πάντα, τα οποία συνδυάζονται με την τοπική ιδιαιτερότητα.

    Οι στόχοι είναι: 1)Η ανάδειξη της Εύβοιας με την ενσωμάτωση της γαστρονομίας 2) Η καθιέρωση ευβοϊκού πιάτου σε διεθνές επίπεδο 3) Η καθιέρωση του πρωινού της Εύβοιας στα ξενοδοχεία της». Έκλεισε την ομιλία της με την φράση «Γαστρονομία και τουρισμός έχουν κοινό στόχο».

    Ο κ. Λευτέρης Λαζάρου παίρνοντας τον λόγο έκανε τις εξής δηλώσεις: «Δεν ήρθα σήμερα σαν κριτής αλλά σαν άνθρωπος που θέλει να βοηθήσει. Ήρθε η στιγμή να σοβαρευτούμε όλοι. Να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν να γίνει η εκδήλωση και το ΙΕΚ PRAXIS και θέλω να πιστεύω ότι και εγώ μπορώ να βοηθήσω στην καθιέρωση και στην ανάδειξη των τοπικών πιάτων και των ντόπιων παραγωγών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Κανείς δεν είναι ηττημένος σήμερα. Είστε όλοι νικητές. Η Εύβοια είναι νικητής σήμερα».

    Η κ. Μαρία Χαϊνά, διευθύντρια του ΙΕΚ PRAXIS αφού ευχαρίστησε την κ.  Παρασκευή Αγιοστρατίτη για την ιδέα της και όσους φορείς συμπαραστάθηκαν στην υλοποίηση της ιδέας, δήλωσε: «Σκοπός του ΙΕΚ είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά επαγγέλματα χειροπιαστά και όχι θεωρητικά. Και στην μαγειρική, ο καλός μάγειρας είναι αυτός που εκτελεί τη συνταγή με ήθος και ύφος όπως λέει ο Λαζάρου».

    Οι Εκπρόσωποι της Ένωσης των Ξενοδόχων, κ. κ. Χαρίλαος Μήτρος, Γεώργιος Πίττας και ο Θεόδωρος Βενέρης στην ομιλία τους τόνισαν τα εξής: «Οι ξενοδόχοι το αγκαλιάσαμε και προσπαθήσαμε να το στηρίξουμε. Πρόκειται για μια ιδέα γαστρονομίας ώριμη. Ο πυρήνας του τουρισμού είναι ο πολιτισμός. Κομμάτι του πολιτισμού είναι και η γευσιγνωσία, γιατί το κομμάτι διατροφής βρίσκεται μέσα στο κομμάτι του τουρισμού. Στο δεύτερο κύκλο πρέπει οι συνάδελφοι να βρουν λύσεις, να βάλουν τις συνταγές που θα βραβευτούν στα ξενοδοχεία τους και στα μαγαζιά τους. Το αισιόδοξο μήνυμα του διαγωνισμού είναι ότι οι νέοι επιχειρηματίες συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Με τη σημερινή εκδήλωση η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά πολιτιστική αυτοπεποίθηση. Δεν μετράει το ξένο πια, πρέπει να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά του τόπου μας». Έκλεισαν τις ομιλίες τους με την φράση «Η συγκέντρωση δείχνει ότι και εσείς το θέλετε και εμείς και αν ενωθούμε θα καταφέρουμε πολλά. Ας βγάλουμε λοιπόν την ταυτότητα του νησιού μας».

    Μετά το πέρας των ομιλιών ο κ. Λευτέρης Λαζάρου πήγε στην αίθουσα που είχαν μαζευτεί οι σεφ του ΙΕΚ PRAXIS, προκειμένου να δοκιμάσει τα πιάτα των διαγωνιζόμενων και όπως δήλωσε πριν αποχωρήσει: «Με ξεκάθαρο μυαλό θα σκεφτώ και θα αποφασίσω».

    Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Εύβοιας από τη χορευτική ομάδα του Λυκείου Κανήθου. Οι χοροί ήταν οι εξής: 1)Μανώλαρος, 2)Μπάλος, 3) Καβοντορίτικος, 4) Μυλωνιάτικος, 5) Κουμιώτες (Χασαποσέρβικο), ενώ ακολούθησε και η «γνωριμία» με τους τοπικούς συνεταιρισμούς που ήταν παρόντες στη σημερινή εκδήλωση.

    Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τα φαγητά και βίντεο από τους χορούς

    Συγχαρητήρια σε όλους και καλή επιτυχία.