Περί της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καρύστου. Τούρλα Γεωργία Τέως Διοικήτρια Νοσοκομείου Καρύστου.
  • Με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους πολίτες της Ν.Εύβοιαςστα πλαίσια του σχεδίου αναδιάταξης του ΕΣΥ η φημολογούμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου σε Κέντρο Υγείας με μονάδα βραχείας νοσηλείας μίας ημέρας θα ήθελα να αναφέρωτα εξής:
    Το νοσοκομείο Καρύστου είναι ένα μικρό νοσοκομείο που όμως προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας σε ολόκληρη τη Νότιο Εύβοια που περιλαμβάνει πολλές απομακρυσμένες περιοχές με ιδιαιτερότητες κοινωνικές, γεωγραφικές, συγκοινωνιακές, και που γι’αυτό όχι άδικα, έχουν χαρακτηριστεί από το νομοθέτη, άγονες και προβληματικές τύπου Α. Το νοσοκομείο Καρύστου έτσι εντάσσεται στη ζώνη Γ, που αναπτύσσεται σε ιδιαίτερες περιοχές ως κίνητρο για προσέλκυση γιατρών .
    Έτσιθεωρώ ότι η περιοχή μας παρουσιάζει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μάλλον δεν συνάδουν και την φιλοσοφία του σχετικούπερί της διασύνδεσης νοσοκομείων νόμου,πόσο μάλλον με το σχέδιο μίας πιθανής υποβάθμισης, αφού:

    • Η περιοχή έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία με πολλά απομακρυσμένα χωριά, δύσβατο ορεινό οδικό δίκτυο που το χειμώνα καλύπτεται από ομίχλες και χιόνια και γίνεται απροσπέλαστο. Η απόσταση τηςΧαλκίδας από το Νοσοκομείο είναι περίπου 120 χλμ. και περίπου 170χλμ. από τα χωριά του Κάβο Ντόρο. Ο χρόνος δε πρόσβασης στο νοσοκομείο Χαλκίδας είναι περίπου 2,5 ώρες από το νοσοκομείο Καρύστου και περίπου 5 ώρες δια μέσου του άθλιου οδικού δικτύου από το Κάβο Ντόρο. Η πρόσβαση σε νοσοκομείο Αθηνών είναι περίπου 1,5 με 2 ώρες δια θαλάσσης.

    • Η περιοχή δεν καλύπτεται από ΕΚΑΒ όπως η Βόρεια και Κεντρική Εύβοια, περιοχές που γειτνιάζουν από άποψη χρόνου και χιλιομετρικής απόστασης πολύ περισσότερο με το Νοσοκομείο της Χαλκίδας απ’ ότι η Νότιος Εύβοια.

    • Το νοσοκομείο Καρύστου εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 15000 κατοίκων, πληθυσμός που τα σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται. Εξυπηρετεί δε μεγάλο αριθμό γηραιών περιστατικών, πολλά από τα απομακρυσμένα χωριά της Νότιας Εύβοιας και πολίτες με χαμηλό εισοδήματα.

    • Στην περιοχή αναπτύσσονται επαγγέλματα μεγάλης επικινδυνότητας όπως λατόμοι, χωματουργοί,εργαζόμενοι σε ανεμογεννήτριες,με το βαθμό επικινδυνότητας να αυξάνεται σταδιακά λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στην περιοχή (περίπου το 50% της συνολικής εγκατάστασης στη χώρα).

    • Λόγω του άθλιου οδικού δικτύου καταγράφονται πολλά τροχαία ατυχήματα.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστούν σε μία πιθανή υποβάθμιση του νοσοκομείου παράγοντες όπως:

    • Το νοσοκομείο Καρύστου είναι ένα οικονομικά υγειές νοσοκομείο με αξιόλογο χρηματικό αποθεματικό και με αποδοτικότητα. Μάλιστα στη μελέτη της Εθνικής σχολής Δημόσιας Υγείας για τα έτη 2009-2010 φαίνεται χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, να έχει αποδοτικότητα 100%. Αν έτσι λάβουμε υπόψη την αυστηρή οικονομική πολιτικήπου εφαρμόστηκε έκτοτε και την αύξηση κατά 40% της επισκεψιμότητας των νοσοκομείων πανελλαδικά, ποσοστό που καταγράφεται και στο νοσοκομείο της Καρύστου, παρά την οικονομική δυσπραγία, το νοσοκομείο μας παρουσιάζει πολύ ενθαρρυντική για την εποχή οικονομική εικόνα. Όσο αφορά το σημαντικό παράγοντα της πληρότητας κλινών, η πραγματική πληρότητα κλινών είναι επίσης πολύ καλή, χωρίς να παραβλέπεται βέβαια η αναλογικότηταπληρότητας κατά νοσοκομείο και περιοχή .

    • Η ανάπτυξη ΕΚΑΒ, βασικό κριτήριο για την λειτουργία Κέντρου Υγείας οποιουδήποτε τύπου, πρακτικά τόσο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και με αυστηρά οικονομοτεχνικά κριτήρια είναι μάλλον απαγορευτική με πιθανότερη συμφέρουσα οικονομική λύση την παραμονή της υφιστάμενης κατάστασης.

    • Αν και εφόσον η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου σε Κέντρο Υγείας με μονάδα νοσηλείας μίας ημέρας απεικονίζεται μόνο ως προς την μείωση ημερών νοσηλείας και όχι ως προς τις ειδικότητες των ιατρών, δεν φαίνεται εκ πρώτης αναγνώσεως τουλάχιστον, το οικονομικό όφελος αφού θα υπάρχει κυλιόμενο κόστος νοσηλείας στα νοσοκομεία υποδοχής (με πιθανότερο αυτό της Χαλκίδας) των ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν για περισσότερες από μία ημέρες πχ ακόμη και για την χορήγηση μίας τριήμερης ενδοφλέβιας αγωγής. Συνυπολογιζόμενη βέβαια θα πρέπει να είναι η αυτονόητη ταλαιπωρία αλλά και το κόστος για τους ασθενείς αλλά και τους συνοδούς τους. Αν ωστόσο η υποβάθμιση απεικονίζεται και σε μείωση προσωπικού και κονδυλίων, πόσο μεγαλύτερη μείωση θα μπορούσε να γίνει πχ στο ιατρικό προσωπικό όταν οι περισσότερες θέσεις είναι μονήρεις και η ασφαλή εφημεριακή κάλυψη του νοσοκομείου επαφίεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην καλή διάθεση και το φιλότιμο των γιατρών και του λοιπού προσωπικού; Για την περικοπή δύο, τριών ή ακόμη και τεσσάρων πέντε θέσεων εργασίας αξίζει το κόπο να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των πολιτών της Νοτίου Ευβοίας;

    • Μπορεί άραγε το νοσοκομείο της Χαλκίδας να σηκώσει το βάρος ενός ολόκληρου νομού όταν μέχρι πρότινος λίγα περιστατικά από το νοσοκομείο Καρύστου διακομίζονταν στην Χαλκίδα ενώ τα περισσότερα διακομίζονταν όταν υπήρχε ανάγκη σε νοσοκομεία Αθηνών; Θα δέχονται τα νοσοκομεία Αθηνών διακομιδές απευθείας από Κάρυστο όπως μέχρι πρότινος; Άραγε τι θα γίνει με περιστατικά αυτά; Θα διακομίζονται υποχρεωτικά όλα στην Χαλκίδα υποβάλλοντας τους ασθενείς σε ταλαιπωρία αλλά πιθανόν και σε κίνδυνο της υγείας ή ακόμη και της ζωής τους και αν χρειαστεί διακομιδή αυτών σε νοσοκομείο Αθηνών, αυτό θα γίνεται από Κάρυστο Αθήνα δια μέσω Χαλκίδας;Χρήσιμηβέβαια σε αυτό το σημείο θεωρώ είναι η σύγκριση με το νησί της Κρήτης (μήκος 260χλμ 4 νομοί και 9 νοσοκομεία εκ των οποίων τα 3 νοσοκομεία-ΚΥ και φημολογούμενη υποβάθμιση ενός αυτού του Νοσοκομείου-ΚΥ Νεάπολης) σε σχέση με το δεύτερο μετά τη Κρήτη νησί της Εύβοιας (180 χλμ μήκος, 1 νομός και 3 νοσοκομεία εκ των οποίων τα 2 νοσοκομεία-ΚΥ από τα οποία φημολογείται η υποβάθμιση των 2 νοσοκομείων –ΚΥ ).

    Σε μία πιθανή έτσι έγκριση σκοπιμότητας για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας οποιουδήποτε τύπου τα ιδιαίτερα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής χωρίς γειτνίαση με νοσηλευτική μονάδα παρά σε απόσταση > 120 χλμ χωρίς ΕΚΑΒ, τα πληθυσμιακά δεδομένα που όπως διαμορφώνονται παρουσιάζουν αύξηση, οι ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες (η περιοχή παρουσιάζει σημαντική, λόγω της γειτνίασης με την Αττική και το αεροδρόμιο Βενιζέλος, τουριστική και οικιστική ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια θα παίξει πολύ σημαντικό επίσης αποκεντρωτικό ρόλο ο οποίος ήδη διαφαίνεται και βέβαια θα συντρέξουν στην περιοχή σοβαροί οικονομικοί λόγοι, λόγω της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης έργων ΑΠΕ), τα οικονομικά δεδομένα του νοσοκομείου, είναι στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο μας.

    Όπως σε κάθε οργανισμό βέβαια έτσι και στο Νοσοκομείου Καρύστου υπάρχουν περιθώρια βελτιστοποίησης και αναβάθμισης της παρεχόμενης φροντίδας υγείας η οποία μπορεί να επιτευχθεί ενδεικτικά με συνέχεια στην ειδική εκπαίδευση των ιατρών και κατάρτιση του προσωπικού, με τη δημιουργία μίας τράπεζας αίματος ή ακόμη και σταθμού αιμοδοσίας (επιεικώς οι συνθήκες συντρέχουν) για την καλύτερη ανάπτυξη του χειρουργικού τομέα, με τη δημιουργία ιατρείου πόνου, με την προμήθεια ασθενοφόρου, με τη περιοδική επίσκεψη ψυχιάτρου από την Χαλκίδα, διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και είναι δυνατόν να επιτευχθούν.
    Θα ήταν ουτοπιστικό σε μια εποχή μνημονιακών δεσμεύσεων που απαιτούν μείωση του κόστους στην υγεία από 10,5% σε 6% του ΑΕΠ να ζητάμε πολλά. Μπορούν όμως οι καρυστινοί πολίτες να ζητούν τουλάχιστον να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της ισονομίας, ισοκρατίας και της ανταποδοτικότητας, αλλά και να απαιτούν το δικαίωμα στην υγεία όπως αυτό κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας μας και το κοινοτικό δίκαιο. Τέλος η παραμονή του νοσοκομείου θα ήταν μια επιβράβευση για τους ομογενείς καρυστινούς της Αμερικής, μιας και το κτίριο του Νοσοκομείου μας, του «Διόκλειου Νοσοκομείου Καρύστου», έγινε με δωρεές μεταναστών το 1950 και βέβαια η οποιαδήποτε υποβάθμιση του θα μας γυρνούσε χρονολογικά επιβεβαιωμένα πίσω από το 1950!

    Τούρλα Γεωργία
    Τέως Διοικήτρια Νοσοκομείου Καρύστου