Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου».
 •  
  Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καρύστου και των φορέων της περιοχής.

   Εγκρίνουμε το ψήφισμα των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των φορέων της περιοχής κατά των ενεργειών υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καρύστου .

   Αποφασίζουμε το παρακάτω ψήφισμα :
  Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 24-7-2013 αφού συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις που πυροδότησε η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να υποβαθμίσει το Νοσοκομείο Καρύστου σε Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια, ομόφωνα υποστηρίζει τα εξής: 
  ''Το Νοσοκομείο της Καρύστου είναι ένα μικρό Νοσοκομείο που όμως προσφέρει ουσιαστικές υγειονομικές υπηρεσίες στην απομακρυσμένη και παραμελημένη Νότια Εύβοια. Παρά τις σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες, η ασφαλή λειτουργία του καλύπτεται απ’ το φιλότιμο και το ζήλο των γιατρών και του λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου. Η τοπική κοινωνία οφείλει σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Καρύστου ευγνωμοσύνη για
  αυτό!  Τακτικές υποβάθμισης του Νοσοκομείου εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους όπως αυτόν της διασάλευσης των λεπτών ισορροπιών της εύρυθμης λειτουργίας του και της οικιοθελούς αποχώρησης γιατρών και λοιπού προσωπικού πράγμα που μας βρίσκει αντίθετους και
  αγανακτισμένους. 
  Η περιοχή μας παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά νησιωτικής
  περιοχής. Συγκεκριμένα:
  • Η περιοχή έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία, με περιοχές χαρακτηρισμένες άγονες και μειονεκτικές, με απομονωμένα χωριά, δύσβατο και ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, κατά το μεγαλύτερο μέρος του χωματόδρομος, που το χειμώνα καλύπτεται από πολλές ομίχλες, χιόνια και κατολισθήσεις.
  • Η απόσταση της πόλης της Καρύστου από την Χαλκίδα είναι περίπου 130 χιλιόμετρα και ο χρόνος πρόσβασης στο νοσοκομείο Χαλκίδας είναι περίπου 2,5 ώρες από το νοσοκομείο Καρύστου και 5 ώρες μέσω άθλιου οδικού δικτύου από τον Καβοντόρο. Η δε πρόσβαση σε νοσοκομείο των Αθηνών είναι περίπου 2-3 ώρες με θαλάσσια αλλά όχι συχνή, συγκοινωνία.
  • Το Νοσοκομείο -Κ.Υ. Καρύστου εξυπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες 15.000 κατοίκων που το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα υπερτριπλασιάζονται.
  • Ο Καβοντόρος θεωρείται από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης.
  • Υπάρχει μεγάλος αριθμός γηραιών κατοίκων και ανάλογων περιστατικών.
  • Στην περιοχή αναπτύσσονται επαγγέλματα μεγάλης επικινδυνότητας όπως λατόμοι, χωματουργοί , αλιείς, εργαζόμενοι σε ανεμογεννήτριες και το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών που προβλέπεται να εγκατασταθούν στην περιοχή. Έτσι η περιοχή μας χρειάζεται δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας με ειδικότητες που να αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά.
  • Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν χαμηλό εισόδημα.
  • Στην περιοχή καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων λόγω του επικίνδυνου οδικού δικτύου.
  • Λόγω της μεγάλης απόστασης από το νοσοκομείο της Χαλκίδας υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία ασθενών και συγγενών. Στατιστικά πολύ μικρός αριθμός ασθενών απευθύνονται στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
  • Υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω πιθανών μετακινήσεων και υποβάθμισης του νοσοκομείου
  Καρύστου, της οικιοθελούς αποχώρησης γιατρών και λοιπού προσωπικού.
  • Μεγάλο είναι το κυλιόμενο κόστος νοσηλείας σε άλλα νοσοκομεία περίθαλψης των ασθενών αλλά και η ταλαιπωρία και το κόστος για τους συγγενείς, ειδικά σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε.
  • Το κτίριο του νοσοκομείου Καρύστου είναι δωρεά ευεργετών.
  • Η περιοχή δεν καλύπτεται από το ΕΚΑΒ.
  Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου υιοθετώντας το ψήφισμα του προσωπικού του Νοσοκομείου Καρύστου και των φορέων της περιοχής ζητά την άμεση παρέμβαση για την προστασία και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου-ΚΥ Καρύστου. Οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας είναι εξοργισμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε πράξεις απαξίωσης και υποβάθμισης του νοσοκομείου Καρύστου και θα αγωνιστούμε για την παραμονή του. 
  Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το κράτος πέραν των πολλών χρεωστουμένων στην Νότια Εύβοια οφείλει τουλάχιστον ανταποδοτικά για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ που θα αναπτυχθούν στην περιοχή (πάνω από το 50% του συνόλου της επικράτειας) προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, την αξιοπρεπή παροχή υγείας''.
  Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ραβιόλος Ελευθέριος δήλωσε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε με σωστή ενημέρωση, με γνώση των εσόδων –εξόδων και με όπλο των μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών της περιοχής.
  Η Δημ. Σύμβουλος κ. Ξυπόλιτου Ευδοξία δήλωσε πως η περιοχή μας χρειάζεται δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας με ειδικότητες που να αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά και τόνισε πως το Νοσοκομείο Καρύστου έχει πολύ υψηλό επίπεδο εργαστηρίων, κλινικών και επιστημονικού προσωπικού.
  Ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ρουκλιώτης Ιωάννης δήλωσε πως πρέπει να πούμε πως σε περίπτωση υποβάθμισης του Νοσοκομείου δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπει καμία νέα ανεμογεννήτρια. 
  Ο Δημ. Σύμβουλος κ. Πολυχρονίου Πολ. δήλωσε πως πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι ελλειμματικό το Νοσοκομείο Καρύστου.
  Ο Δημ. Σύμβουλος κ. Διγαλέτος Κωνσταντίνος δήλωσε πως πρέπει να πούμε πως σε περίπτωση υποβάθμισης του Νοσοκομείου δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στηθούν κάλπες στο Δήμο μας και πως οι βουλευτές του Νομού θα είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή.
  Η Δημ. Σύμβουλος κ. Τούρλα Γεωργία πρότεινε να συσταθεί συντονιστικό όργανο που θα αναλάβει τις δράσεις με τους αρμόδιους φορείς και τόνισε πως αν οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται στην περιοχή δεν είναι προς όφελος του κράτους. Επίσης επισήμανε πως υπάρχει μελέτη στην οποία το Νοσοκομείο εμφανίζεται με αποδοτικότητα 100% και πως το Νοσοκομείο έχει χτιστεί με χρήματα ομογενών και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης είπε πως οι αυξημένες διακομιδές που οφείλονται σε μειωμένες εφημερίες μειώνουν την πληρότητα του Νοσοκομείου. 
  Στη συνέχεια υπενθύμισε πως η περιοχή μας είναι τουριστική και ο πληθυσμός υπερτριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα.
  Ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ζέμπης Ευάγγελος δήλωσε πως πρέπει να τονιστεί πως οι κάτοικοι θα αντιδράσουν δυναμικά σε ενδεχόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου.
  Η αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Βρανά Κυριακούλα δήλωσε πως η υγεία προχωράει προς την ιδιωτικοποίηση. Τόνισε πως δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε την δημόσια και δωρεάν υγεία και πως πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό το στόχο και να μην δεχτούμε καμιά επιχειρηματική δράση στην υγεία. 
  Ο Δημ. Σύμβουλος κ. Σαραβάνος Γεώργιος ζήτησε όχι απλώς να ζητήσουμε να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο αλλά να ζητήσουμε την αναβάθμισή