Τεκμήρια διαβίωσης τέλος, έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο «αχρηστεύει» τα «αυστηρά» τεκμήρια διαβίωσης
 • Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστηρίζοντας πως είναι άδικα και ως εκ τούτου θα καταργηθούν από το 2014 προκειμένου να αντικατασταθούν από το περιουσιολόγιο.

  Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν από το 2014, προκειμένου να αντικατασταθούν από το περιουσιολόγιο
  Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν από το 2014, προκειμένου να αντικατασταθούν από το περιουσιολόγιο

  Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο «αχρηστεύει» τα «αυστηρά» τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν σήμερα για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς.

  Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν τα τεκμήρια, τα οποία απειλούν φορολογουμένους που δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

  Εντός του 2014 θα ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο, μέσω του οποίου καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.

  Με το περιουσιολόγιο η εφορία «ανοίγει» για κάθε φορολογούμενο ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα, ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.

  Σήμερα, πάντως, οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων, επικαλούμενοι εισοδήματα παρελθόντων ετών, αρκεί τα εισοδήματα αυτά να έχουν αποδεδειγμένα φορολογηθεί ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τον φόρο.

  Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:

  Για τον προσδιορισμό του «κεφαλαίου» κάθε έτους αθροίζονται τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό, το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί.

  Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτων και εσόδων αφαιρούνται οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς επίσης οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων.