Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας - Αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις
  •  
    Η οικονομική κρίση πλήττει τις ΑΠΕ γεγονός που καθυστερεί την έναρξη νέων έργων.

    Ο  ΛΑΓΗΕ, ο  φορέας που πληρώνει τους παραγωγούς, έχει έλλειμμα 507 εκατ.¤  και έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών.

    Επιπλέον επιβάλλονται νέοι φόροι στους παραγωγούς των ΑΠΕ και μειώνεται η τιμή πώλησης του ρεύματος που παράγουν.


    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει ότι η μαζική διείσδυση ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας προκαλεί ένα δυσβάσταχτο κόστος που η χώρα δεν αντέχει.

    Αντί λοιπόν οι κρατικοί φορείς να  σκεφτούν εναλλακτικές λύσεις μικρής κλίμακας, συνεχίζουν να σχεδιάζουν νέες γραμμές διασύνδεσης  με το κεντρικό σύστημα για μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ από κάθε γωνιά της χώρας. Φυσικά η Νότια Εύβοια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας των διασυνδέσεων με το νέο δίκτυο υψηλής τάσης Πολυπόταμος - Πλατανιστός (βλ. συνημμένο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ και χάρτη) που είναι υπό κατασκευή.

    Η  νέα γραμμή θα μεταφέρει ρεύμα 380 έως 400 MW (η υπάρχουσα γραμμή υψηλής τάσης μεταφέρει 217MW) και θα προσθέσει στην Ν. Ευβοια  20 νέα αιολικά πάρκα κοντά στα 31 που ήδη λειτουργούν.
    Για να έχουμε καθαρή εικόνα διευκρινίζουμε ότι τα αιολικά πάρκα που θα συνδεθούν με τη γραμμή Πολυπόταμος - Πλατανιστός είναι διαφορετικό έργο από τα αιολικά πάρκα της Οχης και του Καβοντόρου : 170 ανεμογεννήτριες των εταιριών ENEL- Kοπελούζος, ΤΕΡΝΑ και RF Energy. Και ενώ κανείς δεν νοιάζεται τι θα συμβεί στο περιβάλλον και στη συνέχεια στη ζωή των ντόπιων κατοίκων από μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση ανεμογεννητριών, αναλογιζόμαστε τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν από τα συνοδά έργα και μόνο : οι γραμμές μέσης τάσης που θα συνδέουν  τα νέα αιολικά πάρκα με τους υποσταθμούς θα είναι υπόγειες, θετικό γεγονός εκ πρώτης όψεως, αλλά που πρακτικά σημαίνει ότι θα  σκαφτούν  τα βουνά από άκρη σε άκρη αφού τα νέα αιολικά πάρκα θα απέχουν μερικά χιλιόμετρα από τους υποσταθμούς. 
    Για παράδειγμα ένα αιολικό πάρκο στη βόρεια πλευρά της Οχης θα πρέπει να στείλει το ρεύμα του σε υποσταθμό της νότιας πλευράς. Από πού θα περάσει άραγε το όρυγμα όταν το ανάγλυφο του βουνού δεν το επιτρέπει; Μετά ας προσθέσουμε τους δρόμους πρόσβασης στις απομακρυσμένες  θέσεις των ανεμογεννητριών καθώς και τις ισοπεδώσεις χώρων γύρω από τις ανεμογεννήτριες. Πού θα πάνε αλήθεια οι όγκοι χώματος που θα προκύψουν με δεδομένο ότι τα έργα θα γίνουν σε απότομες κλίσεις; 
    Μήπως θα προκληθούν κατολισθήσεις όπως στην Αγία Τριάδα το 2001 ή  θα χαθούν πηγές; Επειτα, οι εκτεταμένες επεμβάσεις θα βλάψουν τις γειτνιάζουσες  ιδιοκτησίες για να περάσουν  οι δρόμοι πρόσβασης ή τα ορύγματα της γραμμής μέσης τάσης. Πού θα βρουν το δίκιο τους εκείνοι οι ιδιοκτήτες που θα υποστούν επέμβαση στις ιδιοκτησίες τους παρά τη θέλησή τους; Κανείς δεν έδωσε προσοχή στις λεπτομέρειες των έργων που απαιτούνται για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε απρόσιτα μέρη.  Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι η ζημιά που θα υποστεί το φυσικό περιβάλλον αφορά  μόνο μερικούς ιδιοκτήτες γης. 
    Η υποβάθμιση των τοπικών χρήσεων γης όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και ο τουρισμός αφορά ένα μεγάλο τμήμα ντόπιων κατοίκων.  Αν και οι μελέτες υποστηρίζουν  ότι η εκτεταμένη εγκατάσταση αιολικών πάρκων  αφήνει ανεπηρέαστες τις τοπικές δραστηριότητες, στην πραγματικότητα μειώνει το ζωτικό χώρο τους επιβάλλοντας τη βιομηχανική κλίμακα στο τοπικό περιβάλλον, στοιχείο ξένο και μη συμβατό με τις συγκριτικά  ήπιες τοπικές δραστηριότητες. 
    Επειδή κανένας προβληματισμός γύρω από αυτά τα θέματα δεν  απασχόλησε ποτέ την τοπική κοινωνία και πολύ περισσότερο το Δήμο Καρύστου, φοβούμαστε  ότι αργά ή γρήγορα όλα θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις. 
    Συνημμένα: τροποποίηση ΕΠΟ ως προς τη μέση τάση των καλωδίων και των ΥΣ.
    Καστανόλογγος 
    Η μελέτη προστασίας του Καστανόλογγου που είχε αναλάβει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί στο Δασαρχείο Αλιβερίου για τυχόν παρατηρήσεις. Το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια του Δασαρχείου και του Δήμου Καρύστου που πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση για την υλοποίηση των προτάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη προτείνει ατομικές περιφράξεις των νεαρών δενδρυλίων που φυτρώνουν ανάμεσα στις καστανιές την άνοιξη.   
    Συνεργασία με τις περιβαλλοντικές ομάδες
    Ο Σύλλογός μας επιθυμεί να συνεργαστεί με τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων με πιθανό θέμα συνεργασίας ΅μαθαίνω  τον τόπο μου περπατώνταςΆ είτε κάποιο άλλο που θα προτείνουν οι ομάδες.
    Για το ΔΣ
    Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
    Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας
    Παρόντες:Χ. Μπερέτη,Θ. Μπινιάρης,Θ. Μπούσουλας, Γ. Τσολάκης, Π. Παυλάκης