Εναλλακτικ​ή οικονομική θέρμανση του Βαγγέλη Σπύρου Μηχανολόγου Μηχανικού Κάρυστος
 • Όλα τα συστήματα θέρμανσης έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

   


  Σύγκριση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης Κόστος Χρήσης, πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα 
  Οι οικονομικές συνθήκες κάνουν την αναζήτηση οικονομικής θέρμανσης πιο επίκαιρη από ποτέ. Ποιες οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης; Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους; Ποιες οι επιπτώσεις σε υγεία, περιβάλλον και οικονομία; Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού επιλέξετε σύστημα θέρμανσης.

  Αν και για τους περισσότερους σήμερα το κριτήριο επιλογής τρόπου θέρμανσης είναι οικονομικό, στο άρθρο μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση και σε άλλες παραμέτρους κάθε συστήματος . Σε γενικές γραμμές:

   

  • Συστήματα που θερμαίνουν με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, παράγουν περισσότερα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τοπικά αλλά και μέσω των καλωδιώσεων της ΔΕΗ και ρυπαίνουν το περιβάλλον αφού η παραγωγή ρεύματος γίνεται ακόμη κυρίως με την καύση λιγνίτη στη χώρα μας.

    

  • Συστήματα που παράγουν θερμό αέρα, θερμαίνουν ανομοιόμορφα το χώρο, ανασηκώνουν τη σκόνη και χρειάζονται τακτική συντήρηση/καθαρισμό από μικρόβια και μικροσωματίδια, δημιουργώντας προβληματικές συνθήκες άνεσης, ιδιαίτερα για άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.

    

  Αν ωστόσο επιλέξετε με βάση το οικονομικό:

   

  • Εκτός από τα αρχικό κόστος κτήσης, λάβετε υπόψη σας και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης

    

  • Yπάρχουν πολλές διαφορετικές αντιλήψεις στον υπολογισμό κόστους λειτουργίας, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις σημαντικές διαφορές στους βαθμούς απόδοσης των εξοπλισμών αλλά στις πραγματικές συνθήκες χρήσης.

    

  • Προσοχή στους χρόνους απόσβεσης που δίνουν οι εγκαταστάτες των συστημάτων θέρμανσης! Αν μένετε σε μικρό σπίτι ή/και δεν έχετε μεγάλες ανάγκες θέρμανσης τότε οι χρόνοι απόσβεσης μπορεί και να είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που σας διαφημίζουν.

    

  • Κάποια συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για ψύξη, οπότε σας ανακουφίζουν από τα ενδεχόμενα έξοδα αγοράς ξεχωριστού εξοπλισμού ψύξης.

    

  • Λάβετε υπόψη σας ότι οι τιμές των διαφόρων καυσίμων που καθορίζουν το κόστος λειτουργίας του κάθε συστήματος μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες και τη διαθεσιμότητα. Αναλογιστείτε τις προοπτικές που έχει το είδος του κάθε καυσίμου στη χώρα μας μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, το κόστος λειτουργίας των περισσότερων συστημάτων που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από το 2013 ως το 2016 οπότε και παύουν να ισχύουν τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, φέρνοντας σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.Η μόνη σίγουρη λύση μείωσης των εξόδων θέρμανσης που θα έχει πάντα μηδενικά λειτουργικά έξοδα είναι η θερμομόνωση του σπιτιού σας! Η οποία όμως είναι αρκετά ακριβή σαν κόστος επέμβασης.

    

  Άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε:

   

  • Πόσο ωφέλιμο χώρο καταλαμβάνουν τα μηχανήματα και τα σώματα του κάθε τύπου θέρμανσης

    

  • Πόσο εύκολα διαθέσιμο και αποθηκεύσιμο είναι το καύσιμο που χρησιμοποιούν

    

  • Τις ανάγκες συντήρησης και καθαρισμού που έχει ο εξοπλισμός

    

  • Πόσο προσωπικό χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε εβδομαδιαίως.

    

  Κατά αρχάς πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε τα συστήματα πρέπει να θέσουμε κάποιες παραδοχές, προσωπικές, κοστολογικές και ενεργειακές. Οι προσωπικές παραδοχές έχουν να κάνουν με εκτιμήσεις προσωπικές και την ενασχόληση μου εδώ και χρόνια με τα ενεργειακά ζητήματα.
  Προσωπικές παραδοχές

   

  -          Η τιμή του πετρέλαιου θέρμανσης θα παρουσιάζει διεθνώς, συνεχώς αυξητικές τάσεις.

   

  -           Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν έγινε με γνώμονα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά με την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας (μείωση εισαγωγών-αύξηση ή τεχνητή αύξηση των εξαγωγών). Γι’ αυτό και δεν τους ενδιαφέρουν μακροπρόθεσμα η απώλεια εσόδων από την μείωση της κατανάλωσης. Θα έχουν μακροπρόθεσμα άλλα ‘λογιστικά’ οφέλη.

   

  -          Στροφή όλου του ενεργειακού μοντέλου στην Ευρώπη στην εξοικονόμηση ενέργειας και όχι στην Παραγωγή ενέργειας.

   

  -          Το επίδομα θέρμανσης μετά από 1-2 χρόνια πιθανότατα θα πάψει να χορηγείται. Αν και στην δική μας ζώνη η ουσιαστική επιδότηση είναι αυτή την στιγμή €330 περίπου / χρόνο / κατοικία εμβαδού ως 120 m2.

   

  -          Το ηλεκτρικό ρεύμα πιθανολογώ ότι θα παρουσιάσει στα προσεχή 2-3 έτη μία αύξηση της τάξεως του 30-40% ακόμα. Αναμένουμε άλλη μία αύξηση άμεσα στις αρχές του 2014.

   

  -          Με το φυσικό αέριο δεν θα ασχοληθούμε, γιατί δεν έχει νόημα στην περιοχή μας.

   

  -          Μία τελευταία προσωπική παραδοχή, δεν μπορούν όλοι να επιλέξουν το εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης που ταιριάζει στην κατοικία τους, λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας.

   

  -          Πολύ σημαντική παράμετρος: τα παρακάτω παραδείγματα είναι για χρήση θέρμανσης συνεχόμενη, όχι 2 ώρες ανά ημέρα.
  Κοστολογικές Παραδοχές

   

   
  -          Τιμή λίτρου πετρελαίου θέρμανσης = 1,30€/λτ

   

  -          Τιμή λίτρου υγραερίου = 0,82€/λτ

   

  -          Τιμή κιλού ξύλου = 0,14€/Kg

   

  -          Τιμή Kw ηλεκτρικού ρεύματος = 0,19€ /Κwh (Τελική τιμή)

   

  -          Τιμή κιλού πέλλετ ξύλου = 0,27€/Kg (αφορά αγορά την περίοδο Μαϊου-Ιουνίου-Παράδοση στην Κάρυστο)

   

  -          Τιμή κιλού Πυρηνόξυλου = 0,15€/Kg
  Ενεργειακές Παραδοχές

   

  1. Θερμογόνος ισχύς Καυσίμων

   

  -          1 Λίτρο πετρελαίου αποδίδει θερμογόνο δύναμη 9,85 ΚW

   

  -          1 Λίτρο Υγραερίου αποδίδει θερμογόνο δύναμη 6,61 ΚW

   

  -          1 Κιλό ξύλου  αποδίδει μέση θερμογόνο δύναμη 3,8 ΚW (συνυπολογίζουμε και την απώλεια θερμογόνου δύναμης λόγω υγρασίας)

   

  -          1 Κιλό πέλλετ ξύλου  αποδίδει μέση θερμογόνο δύναμη 5,0 ΚW

   

  -          1 Κιλό πυρηνόξυλο αποδίδει μέση θερμογόνο δύναμη 3,8 ΚW

   

   
  2. Βαθμός απόδοσης συστημάτων θέρμανσης
   
  -          Βαθμός απόδοσης συνήθη Λέβητα πετρελαίου 85%

   

  -          Βαθμός απόδοσης συνήθη Λέβητα Υγραερίου 95%

   

  -          Βαθμός απόδοσης συνήθη Λέβητα ξύλου 75%

   

  -          Βαθμός απόδοσης ενεργειακής ξυλόσομπας 70%

   

  -          Βαθμός απόδοσης ενεργειακής εστίας ξύλου (τζάκι) 70%

   

  -          Βαθμός απόδοσης σόμπας πέλλετ (Αερόθερμη ή Νερού) 90%

   

  -          Βαθμός απόδοσης Λέβητα βιομάζας με καύση πέλλετ ξύλου 85%

   

  -          Βαθμός απόδοσης Λέβητα βιομάζας με καύση πυρηνόξυλου 80% (λόγω αυξημένης υγρασίας στο πυρηνόξυλο)

   

  -          Βαθμός απόδοσης ηλεκτρολέβητα 99%

   

  -          Βαθμός απόδοσης κλιματιστικού τεχνολογίας  inverter 350 % (για θέρμανση)

   

   
  Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τις ανοιχτές εστίες καύσης (τζάκι) δεν τις λαμβάνω υπ’ όψη. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι καλές για να ψήνουμε μπριζόλες ή λουκάνικα συν την θαλπωρή που προσφέρουν, όχι για να ζεσταθούμε.

   

   
  Crash test

   

   
  Θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα τις δικές μου καταναλώσεις για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Κατοικία του 1983 με υποτυπώδης μόνωση, 2 διαμερισμάτων συνόλου 190τ.μ επιφάνειας (Σώγαμπρος!!), όπου έχω εγκαταστήσει από πέρσι κεντρικό Λέβητα Βιομάζας. Πολύ σημαντική παράμετρος: χρήση θέρμανσης συνεχόμενη, όχι 2 ώρες ανά ημέρα.

   

   
  Στην διπλοκατοικία που διαμένω χρειαζόμασταν κατά μέσο όρο 2250 λτ πετρελαίου θέρμανσης. Ενεργειακά λοιπόν χρειαζόμουν για θέρμανση 2250 lt Χ 9,85 KW/lt X 85%= 18838 KW/έτος. Τα 2250 λτ πετρελαίου Χ 1,30€/λτ = 2925€/έτος

   

   
  Οπότε πάμε να δούμε το κάθε σύστημα ξεχωριστά τι εξοικονόμηση μπορεί να μου παρέχει και υπό ποιες προϋποθέσεις:

   

   
  Λέβητας Υγραερίου
   
  Το υγραέριο όπως είπαμε έχει θερμογόνο 6,61 KW/lt με βαθμό απόδοσης του λέβητα υγραερίου 95%.

   

  Οπότε έχουμε:

   

   18838 KW / 0,95 / 6,61 kW = 3000 lt υγραερίου Χ 0,82€/λτ = 2460€/έτος

   

   
  Πως γίνεται όμως η εξοικονόμηση με το υγραέριο να είναι μόνο της τάξεως του 19% περίπου, θα ρωτήσει κάποιος, αφού ο τάδε το έβαλε και μου είπε ότι είδε μεγάλη διαφορά?

   

  Αυτό συμβαίνει για έναν-δύο σημαντικούς λόγους. Παλιότερα κανένας δεν εκπονούσε μελέτη θέρμανσης στις κατοικίες, οπότε τα συστήματα θέρμανσης υπολογίζονταν και τοποθετούνταν κατ’ αποκοπή από τους υδραυλικούς υπερδιαστασιολογημένα στην πλειονότητα τους ή εγκαθιστούσαν έναν μεγαλύτερο λέβητα για αναμονή αποπεράτωσης των λοιπών διαμερισμάτων  πού θα τελείωναν μετά από κάποια χρόνια και αν. Οπότε τώρα εγκαθιστούμε έναν λέβητα υγραερίου σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες και βλέπουμε τεράστια διαφορά αλλά στην πραγματικότητα η εξοικονόμηση δεν ξεπερνάει αντικειμενικά το 19% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

   

   
  Οπότε αν πάμε στα παραπάνω νούμερα ένας λέβητας υγραερίου κοστίζει περίπου 2000€ (αγορά-εγκατάσταση) και η απόσβεσή μας θα καθυστερήσει να έρθει. Γνώμη μου αν αποφασίσει κάποιος να προσανατολιστεί στο υγραέριο να το συνδυάσει με το μαγείρεμα. Χρειάζεται να υπάρχει χώρος για εγκατάσταση δεξαμενής, οι μπουκάλες δεν συμφέρουν σε καμία περίπτωση. Για την εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα ασφαλείας αν και κανονικά απαιτείται πολεοδομική άδεια.

   

  Πλεονεκτήματα

   

  Το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο:

   

  • χρησιμοποιεί συνήθως καυστήρες και λέβητες νεότερης γενιάς με καλύτερη απόδοση

    

  • έχει γρηγορότερη απόκριση στη ρύθμιση θερμοκρασίας

    

  Μειονεκτήματα

   

  • Περιορισμένο δίκτυο διανομής

    

  • Υψηλό κόστος λειτουργίας

    

  • Συνεχώς μεταβαλλόμενο κόστος καυσίμου

    

  • Υγραέριο μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

    

  Λέβητας Ξύλου

   

   
  Το ξύλο όπως είπαμε έχει μέση θερμογόνο 3,80 KW/kg με βαθμό απόδοσης του λέβητα ξύλου 75%.

   

  Οπότε έχουμε:

   

   18838 KW / 0,75 / 3,80 kW = 6600 kg ξύλου Χ 0,14€/kg = 924€/έτος

   

   
  Εξοικονόμηση της τάξεως του 68% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

   

  Ο λέβητας ξύλου όμως χρειάζεται χειροκίνητη τροφοδοσία κάθε 4 ώρες περίπου. Οπότε κάποιος θα πρέπει να ασχολείται καθημερινά, πολλές φορές με το λεβητοστάσιο. Αν τελειώσει το ξύλο στις 2 τα ξημερώματα ποιος θα το επανατροφοδοτήσει τις κρύες νύχτες του χειμώνα? Κάθε 3-4 ημέρες θα πρέπει να απομακρύνονται τα υπολείμματα. Είναι εύκολος ο καθαρισμός του λέβητα? Οπότε πάλι κάποιος θα χρειάζεται να ασχοληθεί. Ποίος θα ασχοληθεί?

   

  Πόσο εύκολα μπορούμε να αποθηκεύσουμε ξύλα? Είναι κοντά στον λέβητα ο αποθηκευτικός χώρος?

   

  Ο λέβητας ξύλου στοιχίζει περίπου 3000€ (αγορά-εγκατάσταση) οπότε η απόσβεση έρχεται περίπου τον δεύτερο χειμώνα. Μεγάλο μείον η συνεχής τροφοδοσία και οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται από τυχόν υπερθερμάνσεις στο κύκλωμα νερού.

   

  Πλεονεκτήματα

   

  • Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί ότι κόβεται μπορεί να ξαναφυτευτεί

    

  • Υπάρχει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής

    

  • Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (επηρεάζεται από την απόδοση του λέβητα και της καύσιμης ύλης)

    

  • Σχετικά μικρό κόστος λειτουργίας (ανάλογα με το είδος)

    

  Μειονεκτήματα

   

  • Ανάγκη μεγάλου ωφέλιμου χώρου (λέβητας + αποθηκευτικός χώρος)

    

  • Υψηλό κόστος συντήρησης όταν χρησιμοποιούνται ξύλα χαμηλής ποιότητας

    

  • Ανάγκη συνεχούς ανατροφοδότησης

    

  • Τακτικό καθάρισμα

    

  Αερόθερμη Ξύλοσομπα ή Ξυλόσομπα νερού ή Ενεργειακό τζάκι

   

   
  Το ξύλο όπως είπαμε έχει μέση θερμογόνο 3,80 KW/kg με βαθμό απόδοσης της ξυλόσομπας 70%.

   

  Οπότε έχουμε:

   

   18838 KW / 0,70 / 3,80 kW = 7080 kg ξύλου Χ 0,14€/kg = 991€/έτος

   

   
  Εξοικονόμηση της τάξεως του 66% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

   

  Η ξυλόσομπα και το τζάκι όμως χρειάζεται χειροκίνητη τροφοδοσία κάθε 3 ώρες περίπου. Οπότε κάποιος θα πρέπει να ασχολείται καθημερινά, πολλές φορές με την σόμπα. Κάθε 2 ημέρες θα πρέπει να απομακρύνονται τα υπολείμματα, αν όχι καθημερινά. Οπότε πάλι κάποιος θα χρειάζεται να ασχοληθεί. Θα καπνίζει? Θα μεταφέρουμε τις στάχτες μέσα από το σπίτι?

   

  Πόσο εύκολα μπορούμε να αποθηκεύσουμε ξύλα? Είναι κοντά στην σόμπα-τζάκι ο αποθηκευτικός χώρος? Πρέπει να τα ανεβάζουμε σε όροφο?

   

  Αν είναι αερόθερμη πως θα θερμαίνονται τα υπνοδωμάτια? Θα έχω μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές?

   

  Η ξυλόσομπα νερού στοιχίζει περίπου 1500€ (αγορά-εγκατάσταση) οπότε η απόσβεση έρχεται περίπου τον πρώτο χειμώνα. Αντίστοιχα το ενεργειακό τζάκι στοιχίζει περίπου 3000€ (αγορά-εγκατάσταση) οπότε η απόσβεση έρχεται περίπου τον δεύτερο χειμώνα. Μεγάλο μείον η συνεχής τροφοδοσία και οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται από τυχόν υπερθερμάνσεις στις σόμπες νερού ή στα υδραυλικά τζάκια (είναι σαν να έχετε ένα καζάνι στο σαλόνι σας με ότι αυτό συνεπάγεται).

   

  Βεβαία θα πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η απλή ξυλόσομπα είναι η πιο οικονομική λύση αγοράς-τοποθέτησης για ένα νοικοκυριό που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πιο χρηστική λύση θέρμανσης. Μία καλή, απλή ξυλόσομπα στοιχίζει περίπου 500€ (με τις καμινάδες).

   

   


  Πλεονεκτήματα

   

  • Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην περίπτωση που ξαναφυτεύεται ότι κόβεται.

    

  • Υπάρχει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής

    

  • Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο (επηρεάζεται από την απόδοση της καύσιμης ύλης)

    

  • Αισθητικά όμορφα

    

  Μειονεκτήματα

   

  • Απαραίτητος ο εξαερισμός και η είσοδος φρέσκου αέρα στο σπίτι

    

  • Επικινδυνότητα ύπαρξης λέβητα στο εσωτερικό των κατοικιών

    

  • Αδυναμία ελέγχου θερμοκρασίας

    

  • Ανάγκη τακτικής και δύσκολης συντήρησης καπναγωγού, καπνοδόχου, εστίας, τζαμιού κλπ

    

  • Υψηλό κόστος συντήρησης όταν τα ξύλα είναι χαμηλής ποιότητας

    

  • Ανάγκη συνεχούς τροφοδοσίας

    

  • Διάφορες καιρικές συνθήκες (υψηλή εξωτερική θερμοκρασία, πολύ αέρα κλπ) μπορεί να δυσκολέψουν την απαγωγή των καυσαερίων

    

  • Ανάγκη χώρου αποθήκευσης

    

  Τζάκια καλοριφέρ

   

  • Τα τζάκια καλοριφέρ θερμαίνουν νερό το οποίο διοχετεύεται μέσω κυκλοφορητή στα σώματα των καλοριφέρ

    

  • Μπορούν να θερμάνουν ολόκληρο το σπίτι

    

  • Περισσότερο υγιεινή επιλογή από τα τζάκια που θερμαίνουν αέρα

    

  Σόμπα Πέλλετ (αερόθερμη ή υδραυλική)

   

   
  Το πέλλετ ξύλου όπως είπαμε έχει μέση θερμογόνο 5,00 KW/kg με βαθμό απόδοσης της σόμπας 90%.

   

  Οπότε έχουμε:

   

   18838 KW / 0,90 / 5,00 kW = 4186 kg πέλλετ Χ 0,27€/kg = 1130€/έτος

   

  Εξοικονόμηση της τάξεως του 61% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

   

  Οι σόμπες πέλλετ χρειάζονται τροφοδοσία κάθε 2-3 ημέρες περίπου, λόγω της ύπαρξης δεξαμενής και η τροφοδοσία στον χώρο καύσης γίνεται αυτόματα. Τα υπολείμματα στάχτης είναι ελάχιστα μια και τα πέλλετ ξύλου έχουν περίπου 1% υπολείμματα στάχτης. Λειτουργεί με αυτοματισμούς και είναι ασφαλής ως προς τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Η απομάκρυνση της στάχτης γίνεται κάθε εβδομάδα. Δεν καπνίζει.  Οι υδραυλικές σόμπες πέλλετ συνδέονται με τον θερμοστάτη χώρου για έλεγχο της θερμοκρασίας και το άναμμα ή το σβήσιμο γίνεται αυτόματα και στους 2 τύπους σόμπας. Στην καύση πέλλετ θα παρατηρήσετε ότι ο καπνός που θα εκλύεται από την καμινάδα είναι ελάχιστος σε σχέση με οποιοδήποτε τζάκι.

   

  Πόσο εύκολα όμως μπορούμε να αποθηκεύσουμε καύσιμο? Το καύσιμο έρχεται σε παλέτα και εντός πλαστικών σακιών, βάρους 15 kg έκαστο. Είναι κοντά στην σόμπα ο αποθηκευτικός χώρος? Πρέπει να τα ανεβάζουμε σε όροφο?

   

  Αν είναι αερόθερμη πως θα θερμαίνονται τα υπνοδωμάτια? Θα έχω μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές?

   

  Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ στοιχίζουν περί τα 1200€ και οι αντίστοιχες νερού στοιχίζουν περίπου 2000€ (αγορά-εγκατάσταση) οπότε η απόσβεση έρχεται περίπου σε 1-2 χειμώνες.

   

   
  Πλεονεκτήματα

   

  • Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην περίπτωση που ξαναφυτεύεται ότι κόβεται.

    

  • Υπάρχει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής

    

  • Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο (επηρεάζεται από την απόδοση της καύσιμης ύλης)

    

  • Αισθητικά όμορφα

    

  Μειονεκτήματα

   

  • Ανάγκη τακτικής συντήρησης εστίας.

    

  • Επικινδυνότητα ύπαρξης λέβητα στο εσωτερικό των κατοικιών (υδραυλική σόμπα)

    

  • Ανάγκη χώρου αποθήκευσης

    

  Λέβητες Βιομάζας (Πελλετ ξύλου-Πυρηνόξυλο-Ξύλο)

   

   
  Οι λέβητες βιομάζας έχουν λειτουργία σχεδόν όπως οι λέβητες πετρελαίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν καύσιμο πελλετ ξύλου ή πυρηνόξυλο για αυτόματη τροφοδοσία και το ίδιο εύκολα να τους λειτουργήσουμε ως ξυλολέβητα σε περίπτωση ανάγκης.

   

  Το πυρηνόξυλο θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι φθηνό στην αγορά αλλά δύσκολο στην διαχείριση του λόγω αρκετών υπολειμμάτων στάχτης. Έχει λιγότερη θερμογόνο που σημαίνει ανάγκη περισσότερου καυσίμου. Επιπλέον οι μυρωδιές από την αποθήκευση και την καύση του πυρηνόξυλου μπορεί να είναι ενοχλητικές ακόμα και σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου.

   

  Το πέλλετ ξύλου όπως είπαμε έχει μέση θερμογόνο 5,00 KW/kg με βαθμό απόδοσης του λέβητα 85%.

   

  Οπότε έχουμε:

   

   18838 KW / 0,85 / 5,00 kW = 4432 kg πέλλετ Χ 0,27€/kg = 1196€/έτος

   

  Το πυρηνόξυλο αντίστοιχα έχει μέση θερμογόνο 3,80 KW/kg με βαθμό απόδοσης του λέβητα 80%.

   

  Οπότε έχουμε:

   

   18838 KW / 0,80 / 3,80 kW = 6196 kg πυρηνόξυλο Χ 0,15€/kg = 929€/έτος

   

  Εξοικονόμηση της τάξεως του 59% με πέλλετ ξύλου και 67% αντίστοιχα για πυρηνόξυλο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Το πυρηνόξυλο όμως, όπως σας ανέφερα είναι λίγο δύσκολο καύσιμο, κάνει πολύ συχνότερες τις επισκέψεις στο λεβητοστάσιο και συχνότερους τους καθαρισμούς, οπότε δεν αξίζει τον κόπο ιδιαίτερα.

   

  Οι Λέβητες βιομάζας χρειάζονται τροφοδοσία κάθε 3 ημέρες περίπου, λόγω της ύπαρξης δεξαμενής και η τροφοδοσία στον χώρο καύσης γίνεται αυτόματα. Τα υπολείμματα στάχτης είναι ελάχιστα μιας και τα πέλλετ ξύλου έχουν περίπου 1% υπολείμματα στάχτης. Λειτουργεί με αυτοματισμούς και είναι ασφαλής ως προς τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Η απομάκρυνση της στάχτης γίνεται κάθε 3-4 ημέρες με τασάκι  συλλογής στάχτης που υπάρχει κάτω από την εστία. Στην καύση πέλλετ θα παρατηρήσετε ότι ο καπνός που θα εκλύεται από την καμινάδα είναι ελάχιστος σε σχέση με οποιοδήποτε τζάκι. Ο καθαρισμός του λέβητα στην καύση πέλλετ γίνεται περίπου κάθε 15 ημέρες και απαιτεί περίπου 1,5 ώρα ενασχόληση ώστε να παραμένει αποδοτικός.

   

  Πόσο εύκολα όμως μπορούμε να αποθηκεύσουμε καύσιμο? Το καύσιμο έρχεται σε παλέτα και εντός πλαστικών σακιών, βάρους 15 kg έκαστο. Είναι κοντά στην σόμπα ο αποθηκευτικός χώρος?

   

  Οι Λέβητες βιομάζας συνδέονται με τον θερμοστάτη χώρου για έλεγχο της θερμοκρασίας και το άναμμα ή το σβήσιμο γίνεται αυτόματα και στους 2 τύπους καυσίμων.

   

  Οι Λέβητες Βιομάζας στοιχίζουν περί τα 3700€ (αγορά-εγκατάσταση) οπότε η απόσβεση έρχεται περίπου σε 2-3 χειμώνες.

   

  Ο λέβητας Βιομάζας συνιστάται για μονοκατοικίες – διπλοκατοικίες. Σε συγκροτήματα πολυκατοικιών μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε άλλο είδος θέρμανσης λόγω παρουσίας πολλών διαφορετικών ιδιοκτητών.

   

  Πλεονεκτήματα

   

  • Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί ότι κόβεται μπορεί να ξαναφυτευτεί

    

  • Υπάρχει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής

    

  • Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (επηρεάζεται από την απόδοση του λέβητα και της καύσιμης ύλης)

    

  • Σχετικά μικρό κόστος λειτουργίας (ανάλογα με το είδος)

    

  Μειονεκτήματα

   

  • Ανάγκη μεγάλου ωφέλιμου χώρου (καυστήρας-λέβητας + αποθηκευτικός χώρος)

    

  • Υψηλό κόστος συντήρησης όταν χρησιμοποιούνται καύσιμα χαμηλής ποιότητας

    

  • Σχετικά τακτικό καθάρισμα

    

  Ηλεκτρολέβητες

   

   
  Η ηλεκτρική ενέργεια όπως είπαμε έχει κόστος περίπου 0,19 €/kw με βαθμό απόδοσης του λέβητα 99%.

   

  Οπότε έχουμε:

   

   18838 KW / 0,99  = 19028 Κw  Χ 0,19 €/kw = 3615 €/έτος

   

  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι εδώ.

   

   
  Κλιματιστικά τεχνολογίας inverter

   

   
  Η ηλεκτρική ενέργεια όπως είπαμε έχει κόστος περίπου 0,19 €/kw με βαθμό απόδοσης του κλιματιστικού inverter 350%.

   

   
  Οπότε έχουμε:

   

   18838 KW / 3,5  = 5382 Κw  Χ 0,19 €/kw = 1022 €/έτος

   

  Εξοικονόμηση της τάξεως του 65% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

   

  Τα κλιματιστικά είναι συσκευές ιδιαίτερα αποδοτικές. Και αυτό διότι λόγω του βαθμού απόδοσής τους (1,5 – 2 για τα συμβατικά, γύρω στο 4 για τα κλιματιστικά με inverter) καταναλώνουν λιγότερο συγκριτικά ρεύμα για την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

   

  Αυτό σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με κλιματιστικό με απόδοση 2, τότε για κάθε kWh ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε, «παίρνουμε» θερμική ενέργεια 2 kWh.

   

  Συνεπώς, για 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτείται 0,5 kWh ηλεκτρικής ενέργειας.
  Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε εάν επιλέξουμε τη λύση του κλιματιστικού, είναι το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση μεταπηδούμε σε άλλη κλίμακα χρεώσεων για τον ηλεκτρισμό λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος ( σε περίπτωση πολλών ωρών λειτουργίας καθημερινά).

   

  <