Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης Καρύστου «αλλιώς» στον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας
  • π
    Εδώ και αρκετούς μήνες έχει πραγματοποιηθεί μια σημαντικότατη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των λιμανιών της χώρας, άρα και του Δήμου μας.

    Όλοι οι λιμένες του Νομού Ευβοίας πέρασαν στην δικαιοδοσία μιας νεοσυσταθείσας Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.), τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ), με μοναδικό μέτοχο το Υπουργείο Οικονομικών.
    Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στη Χαλκίδα.
    Αντιπροσωπεία της Κίνησης «αλλιώς», μ’ επικεφαλής τον Ι. Παπαλυμπέρη επισκέφτηκε τον ΟΛΝΕ για ενημέρωση και διερεύνηση προθέσεων για επίλυση προβλημάτων στους λιμένες του Δήμου.
               
    Αυτό που αναδείχτηκε είναι ότι ο Οργανισμός έχει την ευθύνη της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των χερσαίων ζωνών όλων των λιμένων της Εύβοιας, με κριτήριά αποκλειστικά, ιδιωτικό-οικονομικά. Δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα συνδεδεμένο με την όποια αναπτυξιακή αντίληψη των Δήμων, αλλά με μια νοοτροπία δημιουργίας και είσπραξης κερδών για την Α.Ε..
               

     

    Αναγνωρίζουμε ως θετικό το γεγονός ότι προγραμματίζεται η απόκτηση Πιστοποίησης τριών (3) λιμένων της Εύβοιας στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Κάρυστος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την δυνατότητα ελεύθερου ελλιμενισμού για εμπορικούς και τουριστικούς (κρουαζιερόπλοια) λόγους, πλοίων με σημαίες Ευρωπαϊκών χωρών (που δεν γίνεται σε μη πιστοποιημένο λιμάνι) καθώς και την πραγματοποίηση εφοδιασμού των πλοίων που χρησιμοποιούν το αγκυροβόλιο του Κόλπου της Καρύστου.
               

     

    Το σημαντικό όμως είναι ότι οι πιστώσεις που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, δεν κατευθύνονται οπωσδήποτε στην ικανοποίηση των αιτημάτων και ούτε έχουν ως κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων. Τέτοια συγκεκριμένα αιτήματα η Κίνηση έχει κωδικοποιήσει και τα παρουσίασε αλλά, έγινε πλήρως καθαρό ότι οι πιστώσεις κατευθύνονται σε δράσεις που θα αποφέρουν κέρδος, π.χ.:
    ένα αίτημα των αλιέων του Μαρμαρίου είναι η επέκταση του υφιστάμενου μόλου ώστε να δημιουργηθεί ένας βραχίονας που να προστατεύει τα σκάφη από τους Ν-Δ ανέμους. Η απάντηση είναι ότι τα χρήματα θα διατεθούν στην δημιουργία χώρου στάθμευσης με παρκόμετρα για να δημιουργηθούν έσοδα στον ΟΛΝΕ.
    Επίσης, αδιαφορούν για το γεγονός ότι οι πέργολες στην παραλία Καρύστου τοποθετήθηκαν από τον Δήμο, χωρίς να βγάλει σχετική άδεια, την δεκαετία του ’90. Για την έλλειψη άδειας δεν έχουν την ευθύνη οι επιχειρήσεις εστίασης τα καταστήματα των οποίων καταλαμβάνουν μέρος της χερσαίας ζώνης επικαλυπτόμενο από τις πέργολες που οι ίδιοι δεν κατασκεύασαν. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα η επιμονή στην επιβολή προστίμων στους επαγγελματίες της παραλίας ως να ήταν αυτοί οι κατασκευαστές. Την ίδια στιγμή υπάρχει η ανάγκη της συνολικής ανάπλασης της παραλίας Καρύστου. Ποιός θα επωμιστεί το κόστος άραγε;
    Σε όλες τις περιπτώσεις τα εισπραχθέντα χρήματα δεν κατευθύνονται στις τοπικές κοινωνίες αλλά, πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των δανειστών.
               
    Το συμπέρασμα είναι ότι χωρίς καμιά διαμαρτυρία των τοπικών θεσμικών φορέων (Δημοτική Αρχή, πρώην Λιμενικά Ταμεία κλπ), τα λιμάνια του Δήμου φύγανε από την κυριότητα των τοπικών κοινωνιών, πέρασαν στον Οργανισμό και μετατράπηκαν επί της ουσίας σε κερδοσκοπικό μηχανισμό.
              
    Αυτές οι πολιτικές δεν είναι δυνατό να συνεχιστούν. Είναι σημαντικότατο για όλους τους δημότες να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανατροπής τους. Θα χρειαστεί η αυξημένη διεκδίκηση του Δήμου για να προσανατολιστούν οι πιστώσεις και οι  επενδύσεις στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου και τελικά στην στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της Δημοτικής Αρχής είναι οι πολίτες του Δήμου μας.