Γιώργος Δ. Παντελής. Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας στοχευμένης και πονηρής εκστρατείας απαξίωσης των...
  • Εκεί που μας χρωστάγανε ...

    Διαβάζοντας το προ ημερών άρθρο του κ. Γιάννη Μανώλη σχετικά με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και την γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας αυτή την περίοδο, ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω στην επιχειρηματολογία του μέσω αυτού του άρθρου.

    Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας στοχευμένης και πονηρής εκστρατείας απαξίωσης των συνεπειών του μνημονίου στη ζωή μας με κύριο επιχείρημα το γεγονός ότι αυτό προβλέπεται να λήξει σύντομα (;) αποκρύπτοντας ή έστω υποβιβάζοντας τεχνηέντως τις τραγικές συνέπειες που έχει επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ένα ακόμα σκέλος αυτής της εκστρατείας είναι η παρουσίαση του μνημονίου σχεδόν ως μια φυσική καταστροφή, όπως ας πούμε ένας σεισμός, την οποία δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε και δεν ευθυνόμαστε εμείς για αυτήν επομένως το μόνο που μας μένει είναι να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις συνέπειές της. Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών οι οποίες έχουν, συγκεκριμένο σχεδιασμό, συγκεκριμένη στόχευση και εντέλει αποτελεί μια "λύση" σχεδιασμένη από τους ίδιους που δημιούργησαν εξ' αρχής το πρόβλημα!

    Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με την λογική και στα πλαίσια γενικού σχεδιασμού και όχι εν θερμώ και με βάση το συναίσθημα. Συμφωνώ. Ας δούμε λοιπόν κάποια στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής: Τα λουκέτα πέφτουν βροχή τόσο σε επίπεδο Νομού Ευβοίας (ΑΓΕΤ, Σέλμαν, Νεοσέτ κλπ) όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο (Κατσέλης, Σόφτεξ, ΑΓΝΟ, Ντέλικα κλπ), η μεσαία τάξη (αυτοαπασχολούμενοι, οικογενειακές επιχειρήσεις κλπ) η οποία αποτελούσε παραδοσιακά την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας φτωχοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς, η ανεργία (σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο 2013) σκαρφαλώνει στο 27,8% και η νεανική ανεργία στο 59,2%, τα αστικά κέντρα υποφέρουν και η ύπαιθρος φυτοζωεί. Την εποχή αυτή λοιπόν, είναι τουλάχιστον προκλητικό να εγκαλούνται υγιής κοινωνικές δυνάμεις για την προθεσή τους να αντισταθούν στις πολιτικές που φέρουν αυτά τα αποτελέσματα και να επιχειρήσουν την ανατροπή τους!

    Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω απο το δαχτυλό μας. Η ταμπακιέρα αυτή την περίοδο είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι υποστηρικτές λοιπόν των μνημονιακών πολιτικών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποσυνδέσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές απο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, για ευνόητους λόγους. Αναρωτίεμαι όμως πως μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός οτι το μνημόνιο και οι συνακόλουθες πολιτικές του (για παράδειγμα η μείωση χρηματοδότησης των Δήμων με ταυτόχρονη αύξηση των αρμοδιοτήτων τους) σε συνδυασμό μάλιστα με το έκτρωμα του "Καλλικράτη", θέτουν ενα σοβαρό ανάχωμα σε οποιαδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ο κ. Μανώλης περιμένει προτάσεις και ρεαλιστικά προγράμματα. Τον παραπέμπω λοιπόν στις θέσεις της Συμμετοχικής Δημοτικής Κίνησης Αλλίως!, στην οποία και συμμετέχω, για τα ζητήματα της κτηνοτροφίας, της παιδείας, του πολιτισμού κλπ οι οποίες δημοσιοποιούνται ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης τον παραπέμπω και στην ανακοίνωση της Κίνησης για τα "μεγάλα έργα" του Δήμου Καρύστου ώστε να ενημερωθεί πληρέστερα για την προσφορά της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και την συμβολή της αντιπολίτευσης.

    Τελικά, το ζήτημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και συγκεκριμένα για τον Δήμο Καρύστου δεν είναι μόνο ο προσδιορισμός των υποψηφίων γύρω απο το μνημόνιο, αλλά το όραμα, ο σχεδιασμός, η διαφορετική προσέγγιση και η φρέσκια ματιά με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του τόπου και όχι προσωπικές φιλοδοξίες ή βιοποριστικές ανάγκες.

    Γιώργος Δ. Παντελής
    Πολιτικός Μηχανικός