Τους ρωτάμε για τη Στερεά - Ανοιχτή επιστολή στους υποψήφιους περιφερειάρχες
 •  
  Eνα ερωτηματολόγιο από συλλόγους και κινήσεις πολιτών προς υποψήφιους περιφερειάρχες και περιφερειακά  σχήματα.Προς υποψήφιους Περιφερειάρχες Στερεάς Αποστόλου Βαγγέλη, Γιαννόπουλο Θανάση, Ζούμπο Βασίλη, Μαρίνο Γιώργο,Μπακογιάννη Κώστα, Χαινά Κώστα
  Συλλογικότητες που λειτουργούμε στη Στερεά Ελλάδα, συνεργαστήκαμε και σας στέλνουμε ένα ερωτηματολόγιο. Ελπίζουμε  ότι θα  ανταποκριθείτε και θα μας στείλετε τις απαντήσεις σας, τις οποίες και θα δημοσιοποιήσουμε.   

  Γιατί ένα ερωτηματολόγιο;

   

  Η Στερεά Ελλάδα είναι μια περιφέρεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μεγάλες ανισότητες, δυσκολίες και δυνατότητες. Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, διασχίζεται από τα μεγάλα μεταφορικά, ενεργειακά και υδρευτικά δίκτυα, έχει αναλάβει τον κύριο ρόλο υποστήριξης της μητρόπολης, φιλοξενεί την εντονότερη μεταλλευτική και βιομηχανική δραστηριότητα, έχει σημαντική αγροτική παραγωγή και τουριστικούς πόρους. Η ειδική αυτή θέση της Στερεάς, αντί να εξασφαλίζει πλεονεκτήματα για τους πολίτες της, έχει ως κύριο αποτέλεσμα ιδιαίτερα στις συνθήκες της κρίσης,  την όξυνση της εκμετάλλευσης και της υποβάθμισης φυσικών και ανθρώπινων πόρων.  

   

  Έχει λοιπόν αξία, ιδιαίτερα για θέματα για τα οποία η αιρετή περιφέρεια έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει ή να παρέμβει, να αναδειχθούν με την ευκαιρία του δημόσιου διαλόγου ενόψει των εκλογών και να γίνουν γνωστές οι θέσεις των υποψηφίων σήμερα, που αφορούν δεσμεύσεις για την αυριανή περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο.

   


  Ποιοι ρωτούν;[i]

   

  Σύλλογοι, κινήσεις και ομάδες πολιτών που ασχολούνται με τοπικά προβλήματα, κυρίως με θέματα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών μας. Πολλά από αυτά τα ερωτήματα, αφορούν ευρύτερες περιοχές και ομάδες πολιτών. Κάθε συλλογικότητα υπογράφει την /τις ερωτήσεις της.

   

  Το ερωτηματολόγιο θα είναι μια δυναμική διαδικασία. Μέσα από τη δημοσιοποίησή του μπορεί να εμπλουτισθεί και με δεύτερο και τρίτο κύκλο ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο: http://ask4sterea.blogspot.gr/ και όσοι θέλουν να υποβάλλουν σχόλια, τοποθετήσεις ή νέες ερωτήσεις μπορούν να τις στέλνουν στο ask4Sterea@gmail.com.

   


  Οι ερωτήσεις

   


  Βοιωτία

   


  1.           Τι προτίθεσθε να κάνετε, αν εκλεγείτε, ώστε να συμμορφωθεί η Περιφέρειά μας με την δικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων για τον Ασωπό και να πάψει να παραβιάζει συστηματικά το δικαίωμα στην υγεία των πολιτών της περιοχής; από τις συλλογικότητες του Δήμου Τανάγρας "Πολίτες εν δράσει" και "Πολίτες για την Αειφορία"

   


  Τεκμηρίωση:  Είναι γνωστό σε όλους το σοβαρότατο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής του Ασωπού ποταμού στα όρια της Περιφέρειάς μας με την Αττική, εκεί όπου λειτουργεί άναρχα και μη θεσμοθετημένα η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας. Στις διαστάσεις του προβλήματος περιλαμβάνονται πλήθος περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων όπως η χωροταξία, η διαχείριση των υδάτων και των άλλων φυσικών πόρων, η αδειοδότηση και ο έλεγχος της λειτουργίας των βιομηχανιών, η διαχείριση των αποβλήτων, η δημόσια υγεία, η τοπική αγροτική δραστηριότητα κλπ, στα οποία η Περιφέρειά μας έχει πολύ σημαντική θεσμική αρμοδιότητα.

   

  Πρόσφατα (23-01-2013) καταδικάστηκε η Ελληνική Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, για πράξεις ή παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του Δήμου Οινοφύτων, που συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος των πολιτών στην υγεία, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

   

  Με δεδομένα τα παραπάνω που κατατάσσουν το πρόβλημα στην πρώτη θέση από απόψεως σπουδαιότητας και με δεδομένο ότι κάθε σοβαρή υποψηφιότητα για την Περιφέρεια μας θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί ένα απολύτως συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος αυτού, σας απευθύνουμε την παραπάνω ερώτηση.

   


  2.           Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί ρυπογόνα ιδιωτικά εργοστάσια  ηλεκτροπαραγωγής στον περίκλειστο κόλπο της Αντίκυρας, στο χώρο που είχε απαλλοτριωθεί αποκλειστικά για την λειτουργία του Αλουμινίου της Ελλάδας. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε  τη χημική και θερμική ρύπανση της θάλασσας;  Σκοπεύετε να  αντιδράσετε στην προοπτική εγκατάστασης και νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας; από την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας η Άρτεμις

   


  Τεκμηρίωση: Εδώ και 4 περίπου χρόνια λειτουργεί στο χώρο του Αλουμινίου μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού (ΣΗΘ) ισχύος 334 MW. Η παραπάνω μονάδα χρησιμοποιεί για την ψύξη των εγκαταστάσεων της 22.000 κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού την ώρα (περί τους 500.000 τόνους την ημέρα) που απορρίπτει στη θάλασσα λίγα μόνο μέτρα από την ακτή, θερμότερο κατά 10 βαθμούς Κελσίου (κατά δήλωση των βιομηχάνων) και με την προσθήκη χημικών για τον εσωτερικό καθαρισμό των αγωγών. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η λήψη και απόρριψη του υπερβολικού όγκου υπέρθερμου ύδατος στον κόλπο της Αντίκυρας δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντική πίεση. 

   

  Στον ίδιο χώρο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί και 2η μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτό καύσιμο ισχύος 450MW (μετά την τελευταία αύξηση της ισχύος της ). Η υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών σε ένα περίκλειστο από βουνά κόλπο θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην επιβίωση των κατοίκων. H λειτουργία της δεν προσφέρει παρά ελάχιστες και  πλήρως εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

   

  Σύμφωνα με το σχέδιο του ομίλου Μυτιληναίος, όπως αυτό έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, (ΡΑΕ) προβλέπεται η δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Αντίκυρας με την εγκατάσταση  τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο και άνθρακα). Ο όμιλος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για δημιουργία υπεράκτιου σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) και επί τόπου αεριοποίησης αυτού. Οι σταθμοί αποθήκευσης LNG, είναι μεγίστου περιβαλλοντικού κινδύνου (τύπος SEVEZO II).

   


  3.           Οι αγωγοί φυσικού αερίου διασχίζουν τη Βοιωτία.  Ωστόσο δεν παρέχεται απευθείας φυσικό αέριο ως καύσιμο στους καταναλωτές. Αντίθετα οι αγωγοί, παρότι κατασκευάστηκαν με το υστέρημα του Ελληνικού λαού, χορηγούν φυσικό αέριο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων ομίλων που το μετατρέπουν σε ρεύμα και το μεταπωλούν στους καταναλωτές μέσω της ΔΕΗ. Θεωρείτε δίκαιη την πρακτική αυτή; Αν όχι πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε; από την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας η Αρτεμις και την Κίνηση Πολιτών Θίσβης

   


  4.           Στη Θήβα, προωθείται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με κόστος 21,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μια εναλλακτική μορφή διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή μπορεί να μειώσει και το οικονομικό κόστος, κάτω από το 1/3 του κόστους της παραπάνω προωθούμενης μονάδας και να επιτύχει την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.  Ποια είναι η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη μορφή διαχείρισης απορριμμάτων; Θεωρείτε σκόπιμη την χρηματοδότηση τέτοιων μονάδων; Ποια προτίθεστε να είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας για την αναθεώρηση ή την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων; από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την διαχείριση των Απορριμμάτων και το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς

   


  Τεκμηρίωση: Σύμφωνα με την ΜΠΕ της μονάδας, προβλέπεται ότι  η συλλογή των ανακυκλώσιμων με διαλογή στην πηγή θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2040 στο ελάχιστο σημερινό επίπεδο  στους μπλε κάδους[ii] δηλαδή μόλις στο 4,8% ενώ τα επίσημα εθνικά στοιχεία  δίνουν σήμερα μέσο ποσοστό ανακύκλωσης 15%. Σύμφωνα όμως με την οδηγία 2008/98/ΕΚ  για τα απόβλητα : « τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα σχετικά με την επεξεργασία των αποβλήτων σύμφωνα με την ακόλουθη ιεράρχηση βάσει προτεραιότητας: πρόληψη, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση,  άλλη ανάκτηση, διάθεση.»

   

  Από την άλλη πλευρά, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα έπρεπε να έχει ήδη αναθεωρηθεί ή να έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με βάση την παραπάνω ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που προβλέπει και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τα απόβλητα. Αντί για αυτό, διαπιστώνουμε ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας για πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας και σταθμούς μεταφόρτωσης σύμμεικτων απορριμμάτων, ορισμένα από τα οποία είναι εντελώς ανώριμα και εγείρουν τοπικές αντιδράσεις. Η χρηματοδότηση και η υλοποίηση τέτοιων έργων προϋποθέτει την εγκατάλειψη της προτεραιότητας της ανακύκλωσης με διαλογής στην πηγή με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, την οικονομία και το κόστος που θα πληρώνουν οι πολίτες. 

   


  5.           Στη Βιομηχανική περιοχή Θίσβης λειτουργεί λιμενική εγκατάσταση που μετατρέπεται σε ιδιωτικό εμπορικό λιμάνι με υπερτοπική σημασία. Πως νομίζετε ότι μπορεί να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος και η πρόσβαση των πολιτών; Θεωρείτε ότι έχει ληφθεί υπόψη η προστασία και η ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου; από την Κίνηση Πολιτών Θίσβης

   


  6.           Ποια πολιτική θα ακολουθήσετε για το ζήτημα της Κωπαΐδας μετά και το πρόσφατο κλείσιμο του Οργανισμού ; Ποια είναι η θέση σας για τη διαχείριση της άρδευσης; ομάδα αγροτών Βοιωτίας

   


  Τεκμηρίωση: Ένας από τους πιο εύφορους κάμπους της χώρας η Κωπαΐδα, υποφέρει διαχρονικά από την έλλειψη σύγχρονων αρδευτικών έργων και ταυτόχρονα από την απαξίωση του Οργανισμού Κωπαίδας που διαχειριζόταν την άρδευση. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες εξαγορές από ξένες εταιρείες έναντι «πινακίου φακής».

   


  Εύβοια- Σκύρος

   


  7.           Προτίθεστε να παρεμποδίσετε τις παράνομες μεθοδεύσεις για την αυθαίρετη χωροθέτηση ιδιωτικού Βιομηχανικού υποδοχέα υψηλής όχλησης στην Βόρεια Εύβοια και να συμβάλλετε στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής με την αξιοποίηση των πραγματικών φυσικών πόρων της; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;    από την Πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στη ΒΙΠΕ Β.Ε.

   


  Τεκμηρίωση: Τα τελευταία τρία χρόνια επιχειρείται να ανατραπεί βίαια ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της βόρειας Εύβοιας με την αυθαίρετη χωροθέτηση Βιομηχανικού υποδοχέα υψηλής όχλησης στο Μαντούδι προκειμένου σε αυτό να φιλοξενηθούν ασύμβατες με τη φυσιογνωμία της περιοχής δραστηριότητες υψηλής ρύπανσης, έχει δε εκδοθεί η σχετική απόφαση ίδρυσης του εν λόγω υποδοχέα.

   

  Η παραπάνω παράνομη επιχειρηματική επιδίωξη είναι ασύμβατη όχι μόνον προς τις υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής που νομίμως επί δεκαετίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην δασοπονία, στις αγροτικές καλλιέργειες, στην αλιεία, στην κτηνοτροφία, στην παραδοσιακή ρητινοκαλλιέργεια κλπ, αλλά και προς το σύνολο του υπερκείμενου θεσμοθετημένου Χωροταξικού Σχεδιασμού (Γενικό Πλαίσιο – Περιφερειακό Πλαίσιο – Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό – Ειδικό Πλαίσιο για την Βιομηχανία), παραβιάζει δε ακόμη και τον πρόσφατο Ν. 3982/11. 

   

  Η ασυμβατότητα αυτή έχει επισημανθεί και από την Μελετητική ομάδα που εκπονεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την εν λόγω περιοχή (Δημοτική Ενότητα Κηρέως) η οποία έχει προτείνει την αποκατάσταση της νομιμότητας με τροποποίηση της απόφασης ίδρυσης του Βιομηχανικού υποδοχέα, ώστε να προβλέπει "μέση όχληση", που είναι συμβατή με την περιοχή λόγω εξορυκτικών και συναφών δραστηριοτήτων.

   

  Όμως, η αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση έδωσε αντίθετη, παράνομη και καταχρηστική εντολή στους μελετητές για να ενσωματώσουν στις προτάσεις τους Βιομηχανικό υποδοχέα υψηλής όχλησης. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου να αποδοθεί ετεροχρονισμένη νομιμοποίηση στην παράνομη Κ.Υ.Α ίδρυσης της ΒΙ.ΠΕ.

   


  8.           Έχουν υπάρξει καταγγελίες, μαρτυρίες και επεισόδια σοβαρής βιομηχανικής ρύπανσης στην θαλάσσια περιοχή της Αυλίδας. Προτίθεστε να προβείτε σε έρευνες για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού, ώστε να εντοπιστεί η προέλευση της ρύπανσης και να ελεγχθούν οι ρυπαντές; από τους Ενεργούς πολίτες Αυλίδας

   


  9.           Γνωρίζετε ότι στη Νότια Εύβοια έχουν εγκατασταθεί και σχεδιάζονται αιολικά πάρκα σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό  και πως αντιλαμβάνεστε  τις συνέπειες για την τοπική κοινωνία;

   

  Αν ναι, τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας; από τον Σύλλογο Προστασίας Νότιας Καρυστίας

   


  Τεκμηρίωση: Στην Νότια Εύβοια έχει αδειοδοτηθεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός αιολικών πάρκων χωρίς να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και στην τοπική κοινωνία. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 347 ανεμογεννήτριες και έπονται :

   

  -                      μια νέα γραμμή υψηλής τάσης (Πολυπόταμος – Πλατανιστός) στην οποία θα συνδεθούν 20 νέα αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στα όρια των παλαιών Δήμων Μαρμαρίου και Στύρων

   

  -                      29 αιολικά πάρκα με δύο γραμμές υψηλής τάσης στην περιοχή της Οχης και Καβοντόρου που μάλιστα είναι Natura και ΖΕΠ.

   

   Η Νότια Εύβοια πάει να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο και θα γεμίσει κυριολεκτικά σε κάθε άκρη της με ανεμογεννήτριες, δίκτυα μεταφοράς και νέους δρόμους πρόσβασης. Η χρήση γης για αιολικά πάρκα θα αφαιρέσει ζωτικό χώροαπό τις τοπικές δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και ο τουρισμός καθώς και για άλλες χρήσεις.  Για παράδειγμα η μια προτεινόμενη θέση για ΧΥΤΥ ακυρώθηκε επειδή είχε χαρακτηρισμό ως χώρου εγκατάστασης αιολικού πάρκου. Ο φυσιολατρικός τουρισμός στην περιοχή της Οχης δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα τοπίο που θα έχει υποστεί βαθιές αλλοιώσεις από εκσκαφές δρόμων και την εγκατάσταση βιομηχανικών υποδομών στην καρδιά της φύσης. Η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία θα χάσουν ζωτικό χώρο και πόρους από τις εκτεταμένες εκχερσώσεις βλάστησης. Είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος διαβρώσεων και εν συνεχεία κατολισθήσεων από την διατάραξη των επιφανειακών υδάτων. Εγείρονται ακόμη και άλλα ζητήματα όπως οι αποζημιώσεις των ιδιοκτησιών, το ανύπαρκτο όφελος για την τοπική κοινωνία μπροστά στην υπέρμετρη ζημιά, η νομιμότητα της επέμβασης στην περιοχή της Οχης που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

   


  10.        Ποια θέση παίρνετε απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει τους σχεδιασμούς μεγάλων εταιρειών, προωθώντας την εγκατάσταση ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ (δηλ. τεράστια συγκέντρωση γιγάντιων Ανεμογεννητριών, φωτοβολταΐκών, υδροηλεκτρικών) σε πολλές περιοχές της Στερεάς, ανάμεσά τους η Σκύρος και η Ευρυτανία; Από : την Ένωση Πολιτών Σκύρου για την προστασία του περιβάλλοντος και την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

   


  11.         Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να μην εγκατασταθεί  υπερβολικά  μεγάλος αριθμός υδατοκαλλιεργειών στον Νότιο Ευβοϊκό και να μείνει χώρος και για τις υπόλοιπες τοπικές δραστηριότητες; Από τον Σύλλογο Προστασίας Νότιας Καρυστίας

   


  Τεκμηρίωση: Στο Χωροταξικό Σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, ο Νότιος Ευβοϊκός έχει χαρακτηριστεί ΠΟΑΥ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γεμίσει εκτεταμένες και εντατικές υδατοκαλλιέργειες. Όπως  στα αιολικά πάρκα παρατηρείται και σε αυτή την περίπτωση η συσσώρευση μιας δραστηριότητας  βιομηχανικής κλίμακας που εκδιώχνει ή αποκλείει άλλες χρήσης γης. Η παράκτια ζώνη του Νότιου Ευβοϊκού έχει ενδιαφέρον τόσο για τον τουρισμό (θαλάσσια μπάνια και κρουαζιέρα) όσο και για την ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας. Μάλιστα έχει ψηφιστεί στο NationalGeographic ανάμεσα στους 10 καλύτερους παγκόσμιους προορισμούς για μικρές κρουαζιέρες. Το επιχείρημα ότι όλες οι δραστηριότητες μπορούν να συμβιώσουν αποδεικνύεται ψευδές από τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν καταλάβει όχι μόνο το θαλάσσιο χώρο αλλά και την παρακείμενη ακτή. Αποθήκες κα υλικά στις ακτές και συν τοις άλλοις σκυλιά που δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει. Το σημαντικότερο όμως  ζήτημα είναι η  επιβάρυνση της θάλασσας με ρυπαντικά φορτία που προέρχονται από τη συσσώρευση ψαριών στους κλωβούς και τη διαχείρισή τους ( π.χ συνθετικές τροφές, εμβόλια, απορρίμματα). Η Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτεί παρόμοιες δραστηριότητες ανά τον κόσμο, παραδέχεται σε έκθεση της ότι οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ρύπανση όταν δεν γίνεται χρήση ορθών πρακτικών.

   


  12.        Γνωρίζετε το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για την Ν. Εύβοια και αν ναι, συμφωνείτε; Έχετε  εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών; Από τον Σύλλογο Προστασίας Νότιας Καρυστίας

   


  Τεκμηρίωση: Το σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών της Νότιας Εύβοιας που έχει εκπονηθεί αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, δεν δίνει βάρος στον διαχωρισμό των σκουπιδιών στην πηγή δηλ. τα νοικοκυριά.  Προωθεί κυρίως την συμπίεση σύμμεικτων σκουπιδιών που θα μεταφέρονται σε κέντρο διαλογής στο Αυλωνάρι και από εκεί την ταφή τους στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας. Η λύση αυτή είναι και ακριβή λόγω της μεταφοράς σε μεγάλη απόσταση και αντιπεριβαλλοντική γιατί από τη στιγμή που θα ανακατευτούν η ανάκτηση των ανακυκλώσιμων γίνεται πιο δύσκολα. Πιο συμφέρουσα λύση θα ήταν τα σκουπίδια να διαχωρίζονται ανάλογα με το είδος τους στην πηγή και τα οργανικά να κομποστοποιούνται στον τόπο που παράγονται.  Το μοντέλο διαχείρισης που έχει επιλεγεί θα στείλει στα ύψη τα δημοτικά τέλη που οι δημότες θα αδυνατούν να πληρώσουν και θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα στους Δήμους.

   


  Ευρυτανία

   

  13.         Πως σκοπεύετε να διαφυλάξετε τους ορεινούς όγκους που ορίζονται νοητά από τους πόλους Λαμία-Καρπενήσι-Άμφισσα, δεδομένου ότι αυτοί οι ορεινοί όγκοι είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος με «απείραχτη φύση» (ακόμα σε μεγάλο βαθμό) και μακρά παράδοση και ιστορία αειφορικής συνύπαρξης ανθρώπου-φύσης, με δεδομένο τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΑΠ2 με κριτήριο το επενδυτικό ενδιαφέρον των εταιρειών και την πληθυσμιακή αποψίλωσή τους; από την ΚΙΝΗΣΗ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος και την Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας

   


  Τεκμηρίωση : Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός αιτήσεων και αδειοδοτήσεων πολλές από τις οποίες έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Στερεάς για εκατοντάδες εγκαταστάσεις βιομηχανικής κλίμακας αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών (ΒΑΠΕ και Υ/ΗΣ) . Σε συνδυασμό με τις πιέσεις των νέων εξορύξεων στην Οίτη και στη Γκιώνα αλλά και σε άλλα σημεία της Στερεάς, το παρθένο φυσικό περιβάλλον και οι ορεινοί όγκοι, δάση και ποτάμια, απειλούνται με μη αντιστρεπτές καταστροφές. Μονάχα με γενναίες αποφάσεις θεσμικής κατοχύρωσης και χαρακτηρισμού ζωνών προστασίας η τοπική εξουσία (Περιφέρεια) μπορεί να οχυρώσει το φυσικό της κεφάλαιο απέναντι στις άνωθεν επεμβάσεις. Τι προτίθεσθε να κάνετε;

   


  14.        Τι σκοπεύετε να κάνετε για να εκπονηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και να καταρτιστούν σχέδια διαχείρισης όπως η νομοθεσία προβλέπει για τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000, δεδομένου ότι για τις περισσότερες περιοχές όπως  η Γκιώνα, ο Τυμφρηστός, τα Άγραφα και τα Βαρδούσια τέτοιες μελέτες και σχέδια δεν έχουν γίνει;  από την Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας και την ΚΙΝΗΣΗ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

   


  Φθιώτιδα

   


  15.         Πώς νομίζετε ότι μπορεί να παρέμβει η Περιφέρεια ώστε να εξυγιανθεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και  να αξιοποιηθεί  για να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας; Πιστεύετε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η δημόσια διαχείριση των ορυκτών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος; από το Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς

   


  16.        Τι προτίθεστε να κάνετε για να εφαρμοστεί η περιβαλλοντική νομοθεσία για τη διαχείριση των εκατομμυρίων τόνων σκουριάς της ΛΑΡΚΟ, που τώρα διατίθεται ανεξέλεγκτα στο Β. Ευβοϊκό ; από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους

   


  17.        Προτίθεται η περιφερειακή αρχή να παρέμβει στη σχεδιαζόμενη διαδικασία παραχώρησης των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας με διεθνή διαγωνισμό για 99 χρόνια στα πλαίσια μνημονίων και δανειακών συμβάσεων; Θεωρείτε ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών; Αν όχι, πώς προτείνετε να αντιδράσουμε, να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε και άλλους φορείς; Από το Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς

   


  18.        Τι προτίθεστε να κάνετε για την παράνομη μεταλλευτική δραστηριότητα στη θέση «Κοκκινόβραχος», στον πυρήνα του εθνικού Δρυμού Οίτης ; Ποια είναι η θέση σας στην επιχειρούμενη επέκταση εξορύξεων βωξίτη σε ολόκληρη την Οίτη ; Από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους

   

  Τεκμηρίωση: Από το 2003 λειτουργεί στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού (ΕΔ) Οίτης παράνομα μεταλλείο βωξίτη.  Ο Ν. 996/71 (άρθρο 6, παρ. 2) και ο Ν. 1734/87 απαγορεύουν επί ποινή απολύτου ακυρότητας την ανόρυξη και εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων εντός του πυρήνα των Εθνικών Δρυμών. Στις περιφερειακές ζώνες προσδιορίζονται τα επιτρεπτά έργα έτσι ώστε να μην έχουν αρνητική επίδραση στον πυρήνα. Το σύνολο του ΕΔ της Οίτης είναι περιοχή NATURA 2000 (με κωδικό GR24400004) και έχει χαρακτηριστεί ως "περιοχής ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας - SPA" σύμφωνα με κοινοτική οδηγία και τελεί υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας για τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας και τη μη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας. Οι ενέργειές μας είχαν ως αποτέλεσμα να σφραγιστεί το μεταλλείο από το Δασαρχείο Λαμίας (έγγραφο του Δασαρχείου Λαμίας αριθμ. 4983/21-6-2004). Η  Δ/νση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το αρ. πρωτ. έγγραφο 112878/3378/21-10-2004 προς το ΣτΕ για αντίκρουση της αίτησης αναστολής της εταιρείας, θεωρεί ανυπόστατους όλους τους ισχυρισμούς της για συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων. Η αίτηση αναστολής της εταιρείας απορρίπτεται από το ΣτΕ.

   

  Κατά καιρούς κάποιοι Γ.Γ. Περιφέρειας Στ. Ελλάδας, σε πείσμα κάθε θεσμικού πλαισίου, εθνικού και κοινοτικού, για την προστασία των εθνικών δρυμών είτε εγκρίνουν άδεια επέμβασης στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Δρυμού, είτε δίνουν εντολή στη Δ/νση Δασών Ν. Φθ/δας για την έκδοση έγκρισης επέμβασης στον ¨Κοκκινόβραχο» (απόφασή Γ.Γ. Περιφέρειας Στ. Ελλάδας αριθμ. 550/05-02-2008). Η απόφαση 93493/23-12-2008 του τότε  Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι πρέπει να τεθεί φραγμός στη μεταλλευτική δραστηριότητα στον πυρήνα του ΕΔ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Διοίκηση δεν έχει θέσει σε εφαρμογή την απόφαση αυτή. Αν και η Δ/νση Δασών Ν. Φθ/δας δεν έχει χορηγήσει στην εταιρεία έγκριση επέμβασης, η εταιρεία παραβιάζοντας τους νόμους, εξακολουθεί τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες στον «Κοκκινόβραχο»

   


  19.        Τι προτίθεστε να κάνετε για την προστασία του Μαλιακού κόλπου και για τον χαρακτηρισμό του ως ευαίσθητου αποδέκτη, ώστε να γίνουν αυστηρότερες οι προδιαγραφές των βιομηχανικών λυμάτων που καταλήγουν εκεί ; Από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους

   

  Τεκμηρίωση: Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις προδιαγραφές των βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων που καταλήγουν στο Μαλιακό χρονολογείται από το 1979 (αριθμ. 19640/79, ΦΕΚ 1136/Β/1979). Στα 34 χρόνια που μεσολάβησαν, ο Μαλιακός κόλπος, ως θαλάσσιος αποδέκτης, έχει υποστεί επιβάρυνση από διάφορους παράγοντες. Πληθυσμοί θαλάσσιων ειδών που υπήρχαν κάποτε σε αφθονία σήμερα κινδυνεύουν. Σήμερα θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως ευαίσθητος αποδέκτης και οι προδιαγραφές των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων να γίνουν αυστηρότερες, μετά και από συστηματικές και συνεχείς μελέτες για την ποιοτική κατάσταση της θάλασσας. Επίσης δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον το φαινόμενο του 2009, του μαζικού θανάτου των ψαριών. Μέχρι στιγμής υλοποιούνται  μερικώς και αποσπασματικά μετρήσεις κάποιων παραμέτρων του θαλάσσιου νερού, χωρίς συντονισμό και συνεργασία των αρμόδιων.

   


  20.        Πως προτίθεστε να προστατεύσετε την περιοχή Natura 2000  «Κοιλάδα και εκβολές Σπερχειού-Μαλιακός» ; Τι σκοπεύετε να κάνετε για να εκπονηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, να καταρτιστούν σχέδια διαχείρισης και  να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία ; Από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους

   

  Τεκμηρίωση: Εδώ και χρόνια δεν τίθεται κανένας περιορισμός σε οποιαδήποτε κατασκευαστική δραστηριότητα στις περιοχές εντός των διαφόρων ζωνών Natura. Εκδίδονται άδειες για δραστηριότητες που δεν προβλέπονται από τους περιορισμούς της Natura. Επιπλέον οι παραγωγικές τάξεις του νομού, κατά διαστήματα ασκούν πιέσεις για συρρίκνωση της ζώνης Natura.

   


  21.        Τι σκοπεύετε να κάνετε για να τεθεί σε εφαρμογή η Οδηγία 2000/60/ΕΚ; Από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους

   

  Τεκμηρίωση: Ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η Οδηγία 2000/60/ΕΚ, όπως εκφράζεται με το Ν. 3199/2003. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και ελέγχου ποιότητας και ποσότητας των υδάτινων πόρων της Φθιώτιδας, επιφανειακών και υπόγειων.

   


  22.        Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αντιμετώπιση της χημικής ρύπανσης των υδάτινων αποδεκτών και του εδάφους από την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων ; Από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους

   

  Τεκμηρίωση: Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, ελαιοσυσκευαστηρίων και πυρηνελαιουργείων είναι τοξικά υλικά, μεγάλου οργανικού φορτίου, με μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο και με φαινολικά συστατικά, που προκαλούν σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση, είτε αποτίθενται ανεξέλεγκτα και παράνομα στο έδαφος, είτε μέσω χειμάρρων, απορρίπτονται στη θάλασσα. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία στη Φθιώτιδα λειτουργούν χωρίς άδειες ή με άδειες που έχουν λήξει και χωρίς να τηρούν τους κανονισμούς. Έλεγχοι από τις υπηρεσίες δεν γίνονται ακόμη και μετά από καταγγελίες οργανώσεων ή πολιτών. Η τεχνογνωσία διαχείρισης των αποβλήτων ελαιοτριβείων ώστε να μην έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπάρχει (ΕΘΙΑΓΕ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κ.λ.π.).

   


  23.        Είναι συνεχείς οι καταπατήσεις του Ξηριά Λαμίας από ιδιώτες και από το κράτος (κτίρια δημόσιων υπηρεσιών). Πως σκέφτεστε να δράσετε για να οριοθετηθεί, να προστατευθεί και να αναβαθμιστεί ο Ξηριάς (δημιουργία βοτανικού κήπου, περιοχή περιαστικού πρασίνου, περιοχές πεζοπορίας, κ.λ.π.) ώστε να τεθεί τέρμα στις καταπατήσεις, στις αυθαίρετες κατασκευές και στην περιβαλλοντική υποβάθμισή του; Από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους