Ελεύθεροι επαγγελματίες σε απόγνωση εξαιτίας της βαριάς φορολογίας που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό.
  •  

    Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιτίας της βαριάς φορολογίας που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μιας ιδιοκτήτριας πρατηρίου υγρών καυσίμων, που, όπως καταγγέλλει, καλείται να πληρώσει φόρο ύψους 6.500 ευρώ την ώρα που τα καθαρά εισοδήματά της δεν ξεπερνούν τις 14.000 ευρώ.
    Για την ακρίβεια έχει φορολογηθεί με 26% από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων της, όπως ισχύει από φέτος, με 3.640 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθεται 55% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά και ο φόρος αυτόματα εκτινάσσεται στις 5642 ευρώ. Αν στα παραπάνω συνυπολογιστούν 650 φόρος επιτηδεύματος και 140 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης, προκύπτει το τελικό ποσό των 6500 ευρώ.
    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα χρήματα που κερδίζει σε ένα χρόνο, τα μισά πρέπει να τα δώσει στο κράτος. Με τα υπόλοιπα 7.000 ευρώ καλείται να πληρώσει τις εισφορές του ΟΑΕΕ, το ρεύμα, τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα, το χαράτσι κ.λπ. και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει φαγητό για να ζήσει την οικογένειά της.
    Όπως εξηγεί η παθούσα, εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 6 το πρωί μέχρι της 11 το βράδυ για να πληρώνει το κράτος.
    «Δεν ξέρω τι να πρωτοπληρώσω. Ό,τι βγάζω μου τα παίρνει η εφορία και το ασφαλιστικό μου ταμείο. Ακόμη και για να με ελέγχουν αναγκάστηκα να βάλω βαθιά το χέρι στην τσέπη για την τοποθέτηση του συστήματος εισροών-εκροών καυσίμων. Έτσι, όπως έχουν γίνει τα πράγματα, δεν με συμφέρει να κρατήσω ανοιχτή την επιχείρηση. Καλύτερα να την κλείσω» αναφέρει η απελπισμένη πρατηριούχος.

    Η ιδιοκτήτρια είναι μόνο μια από τους χιλιάδες γονατισμένους επιχειρηματίες, που βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας εξαιτίας των χρεών και των δυσβάσταχτων φόρων.
    Εξάλλου, τον τελευταίο μήνα οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λάβει ειδοποιητήρια κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών τους. Μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων τα κατασχετήρια αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.