Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Καρύστου με αφορμή δημοσίευμα για την κατάσταση του νοσοκομείου
  •  
     
     
    Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.-Κ.Υ. Καρύστου , με αφορμή το δημοσίευμα του περιοδικού ‘ΗΧΩ’ , θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες του Δήμου Καρύστου για την πραγματική κατάσταση του νοσοκομείου μας.
     
     
     
    Σαν πρώτη απάντηση στο δημοσίευμα , θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κανένας διοικητής δεν ‘πέτυχε κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ του προσωπικού’ , αφού εδώ και χρόνια , για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο , δουλεύουμε με απόλυτη συνεργασία , εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα , ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται κατά καιρούς από την έλλειψη προσωπικού . 
     
     
     
    Η επιβράβευση αυτών των προσπαθειών μας , είναι η μείωση των μισθών και η διαθεσιμότητα (οδηγών – νυχτοφυλάκων ).
     
     
     
    Πρώτοι εμείς αναγνωρίσαμε τις εργασίες που έγιναν στο κτίριο : νέα βορινή πόρτα , βάψιμο πρόσοψης ( έγινε αφιλοκερδώς από υπαλλήλους του νοσοκομείου ) , νέος υπέρηχος ( προήλθε από χρήματα του ΕΣΠΑ ) , ακτινολογικό μηχάνημα για το οδοντιατρικό ιατρείο ( προήλθε από δωρεά ).
     
     
     
    Όλοι καταλαβαίνουμε , όμως , ότι για να λειτουργήσουν όλα αυτά , χρειάζεται έμψυχο υλικό . Πότε έγιναν προσλήψεις , έστω για την αναπλήρωση κενών θέσεων , που δημιουργήθηκαν από τις συνταξιοδοτήσεις , αποσπάσεις ή παραιτήσεις προσωπικού ; Η τελευταία προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό έγινε το 2010 . 
     
     
     
    Από τότε εκκρεμούν οι προσλήψεις του οφθαλμιάτρου , αναισθησιολόγου και τραυματιοφορέα , οι οποίοι ακόμα ‘έρχονται’. Από αυτούς , πιθανόν να μην έρθει τελικά ο οφθαλμίατρος . Όσο για το προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας , που έχει μειωθεί δραματικά και επικίνδυνα , δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη και από ότι φαίνεται , δεν πρόκειται να γίνει στο κοντινό μέλλον . Αυτό έχει ως ριψοκίνδυνο για όλους αποτέλεσμα , κατά τις απογευματινές – νυχτερινές βάρδιες και τις περισσότερες αργίες , να υπάρχει μόνο ένας-μια νοσηλευτής-τρια , που φέρει την ευθύνη των νοσηλευόμενων και των επειγόντων περιστατικών . 
     
     
     
    Το Νοσηλευτικό Τμήμα δουλεύει με εξαντλητικά ωράρια , με υπερωρίες που καθυστερούν να εξοφληθούν ή δεν εξοφλούνται ποτέ , χωρίς ρεπό , πολλές φορές και άδειες , και αυτό , φυσικά , εγκυμονεί κινδύνους , για τους οποίους οι αρμόδιοι αδιαφορούν.
     
     
     
    Εμείς δε θεωρούμε προσλήψεις του νοσοκομείου τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρίας , που απασχολούνται στο Γραφείο Κινήσεως και στην Υπηρεσία Καθαριότητας . Το νοσοκομείο πληρώνει περισσότερα στις εταιρίες αυτές για να μας ‘προμηθεύσει’ με προσωπικό , από ότι θα στοίχιζε στο κράτος ένας μόνιμος υπάλληλος.
     
     
     
    Η Ιατρική Υπηρεσία , επίσης , έχει αποδυναμωθεί και θα πρέπει να ξεχάσουμε προς το παρόν την πρόσληψη των εξής : παιδιάτρου , ΩΡΛ , γυναικολόγου , μικροβιολόγου , χειρουργού , οφθαλμιάτρου ( εκτός αν ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα μόνιμη πρόσληψη ) . Σημειώνεται , ότι καλύφθηκε η μια θέση χειρουργού , με σύμβαση ενός έτους.
     
     
     
    Το ίδιο συμβαίνει και με το προσωπικό της κουζίνας ( πολλές βάρδιες καλύπτει η συνταξιοδοτηθείσα μαγείρισσα εθελοντικά ) , της καθαριότητας , του μικροβιολογικού εργαστηρίου , του διοικητικού.
     
     
     
    Όσον αφορά στο θέμα του ΕΚΑΒ , θα ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι αν είχε δημιουργηθεί ‘Τομέας ΕΚΑΒ’ στην πόλη μας . Στην πραγματικότητα , δεν υπάρχει στελέχωση με οδηγούς – τραυματιοφορείς – ιατρούς . Υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο , λόγω έλλειψης προσωπικού . 
     
     
     
    Η υπηρεσία του ΕΚΑΒ απαιτεί, μάλιστα , όταν κινείται το ασθενοφόρο , να συνοδεύεται από ιατρούς και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου μας , με φυσικό επακόλουθο να μένει πίσω στη βάρδια ένας νοσηλευτής-τρια μόνο . Πόσο ασφαλές είναι , λοιπόν , το Νοσοκομείο μας , αν και έχει καινούρια πόρτα ; 
     
     
     
    Άλλη μια ‘δουλειά του ποδαριού’ , που θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα νοσηλευόμενων και εργαζομένων . Ο αναπληρωτής διοικητής κ.Μίχας , μας διαβεβαιώνει , ότι μετά από πίεση δική του , το ΕΚΑΒ θα στείλει δυο οδηγούς από 20/7/2014 έως τέλος Σεπτεμβρίου 2014 . Μετά ; Στο σημείο αυτό ,θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι σε περίπτωση που έχετε ανάγκη ασθενοφόρου , να καλείτε το 166 .
     
     
     
    Το Νοσοκομείο μας , εν κατακλείδι , υποβαθμίζεται και δεν αναβαθμίζεται , όπως μας υποσχέθηκαν οι βουλευτές του Νομού μας και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας . Χωρίς ιατρικό , νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και ένα ΕΚΑΒ , που το αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο , νοσοκομείο δε λειτουργεί !
     
     
     
    Αγαπητοί συμπολίτες , πιστεύουμε ότι με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε όλοι μαζί , καθώς και με τη στήριξη των Καρυστινών δωρητών της Αμερικής , καταφέραμε να μη χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο μας ‘ Κέντρο Υγείας’ , αλλά να παραμείνει ‘Νοσοκομείο’. Τώρα όμως , πρέπει να αγωνιστούμε ξανά , για να λειτουργήσει και κατ’ ουσία σαν νοσοκομείο .
     
     
     
    Η υγεία είναι αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όποιον την έχει ανάγκη . Καθόλου δε μας ενδιαφέρει εάν το Νοσοκομείο μας είναι κερδοφόρο . Μας έχουν στερήσει πολλά . Ας απαιτήσουμε τουλάχιστον τα αυτονόητα . Τηνλειτουργία ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ στην Νότια Καρυστία .
     
     
     
     
    Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.