Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ: Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων
  •  

    Αίτημα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου  η εγκατάσταση των νέων αιολικών πάρκων ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ)

    Προς: 
    1. Δήμαρχο Δήμου Καρύστου κ. Λευτέρη Ραβιόλο  
    2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλκιβιάδη Βόσσο
    Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που καλείται η νέα Δημοτική Αρχή να διαχειριστεί είναι η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου Καρύστου. Όπως γνωρίζετε στην Οχη και τον Καβοντόρο έχουν άδεια εγκατάστασης 74 ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΕΝΕΛ, ενώ σε ώριμο αδειοδοτικό στάδιο βρίσκονται 55 ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ και 94 της εταιρείας RF Energy. Επιπλέον στα ευρύτερα όρια του Δήμου πρόκειται να εγκατασταθούν 21 νέα αιολικά πάρκα που θα συνδεθούν με την υπό κατασκευή γραμμή υψηλής τάσης Πολυπόταμος – Πλατανιστός. 

     

    Η εγκατάσταση τόσου μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το μέλλον της τοπικής οικονομίας που κατά την άποψή μας συνοψίζονται στις εξής:
     
    Τοπία φυσικού κάλλους θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ενέργειας. Η αλλοίωση των φυσικών τοπίων θα είναι μόνιμη τόσο από τη διάνοιξη δρόμων όσο και από την αταίριαστη παρουσία τεράστιων ανεμογεννητριών.

    Οι εκσκαφές θα προκαλέσουν  διαβρώσεις, κατολισθήσεις και αλλαγή της ροής των επιφανειακών υδάτων.

    Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τα συνοδά έργα θα αλλάξουν τη χρήση γης και θα υποβαθμίσουν την αξία της σε βάρος των  τοπικών δραστηριοτήτων δηλ. του τουρισμού, κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας. 
     
    Οι παραπάνω επιπτώσεις έχουν προβληματίσει ελάχιστα τα Δημοτικά Συμβούλια των τελευταίων ετών, αντίθετα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα ενοίκια που προσδοκούν οι ιδιοκτήτες γης και τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ του Δήμου και των κατοίκων. Όμως ουσία του ζητήματος δεν είναι τα πρόσκαιρα οφέλη, αλλά η μακροπρόθεσμη ζημιά που θα στερήσει τον τόπο από  το φυσικό πλούτο του και τη δυνατότητα ανάπτυξης των δικών του δραστηριοτήτων. Εν τέλει αν μετά την απώλεια των παραδοσιακών στοιχείων στους οικισμούς της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέψουμε και την καταστροφή  του βουνού, τι  θα απομείνει άραγε για τις επόμενες γενιές που θα τις κάνει περήφανες για τον τόπο τους; 
     
    Με αυτές τις σκέψεις ζητούμε να περιλάβετε ως κύριο θέμα σε ένα από τα προσεχή Δημοτικά Συμβούλια την εγκατάσταση των νέων αιολικών πάρκων.  
     
    Ο Σύλλογός μας όσο και η τοπική κοινωνία θέλουν να ξέρουν πώς  αντιμετωπίζει η νέα Δημοτική Αρχή το ζήτημα αυτό και τι θα πράξει για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του τόπου.   

    Kάρυστος   10 – 2 - 2014

     
                                      Για τον Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ
     
     
    Η Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας
     
    Χρυσούλα Μπερέτη                                            Θανάσης Μπινιάρης