Πρόταση της ΕΣΕΕ για "πάγωμα" οφειλών στον ΟΑΕΕ
 •  Yπόμνημα με τις θέσεις των μικρομεσαίων σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπροθέσμων... οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να είναι εξίσου επωφελής τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και τον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα, κατέθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο υπουργείο Εργασίας.

  Το εν λόγω υπόμνημα συνοδεύεται και από μία προτεινόμενη τροπολογία για την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου Εργασίας.

  «Το πρόβλημα των πολλών οιονεί ανασφάλιστων επιχειρηματιών, οι οποίοι, πέραν της αδυναμίας πρόσβασής τους σε προνοιακές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν το γκρίζο φάσμα της ποινικοποίησης των οφειλών τους τείνει να καταστεί εκρηκτικό, δεδομένου ότι η προϊούσα άρνηση στοιχειωδών διευκολύνσεων επέτεινε μία, έτσι κι αλλιώς, δυσχερή κατάσταση και διεύρυνε τις απώλειες του Ταμείου», σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

  Ενδεικτικά, στον ΟΑΕΕ 375.560 οφειλέτες χρωστάνε 8,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι 182.440 διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 15.000 ευρώ και οι υπόλοιποι 193.120 οφείλουν ποσά άνω του συγκεκριμένου ορίου ενώ 237.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους αφήνοντας απλήρωτες οφειλές σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

  Για την επανένταξη των ανενεργών ασφαλισμένων, η ΕΣΕΕ κατέθεσε δύο εναλλακτικές προτάσεις ένταξης του συνολικού αριθμού αυτών στη μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία απόδοσης εισφορών. Οι δύο προτάσεις διαμορφώνονται αναλόγως εάν αυτοί θα ενταχθούν στις κλίμακες των παλαιών ασφαλισμένων ή των νέων.

  Στην πρώτη περίπτωση, μπορούν να διασφαλιστούν επιπρόσθετα έσοδα στον ΟΑΕΕ από 349 εκατ. ευρώ έως 697 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, τα έσοδα μπορεί να κυμανθούν από 300 εκατ. ευρώ έως 599 εκατ. ευρώ. Και οι δύο προτάσεις υπολογίζονται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων ετησίως και οποιαδήποτε και αν επιλεγεί θα καλύψει το έλλειμμα των 556 εκατ. ευρώ με βάση τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ για το 2015.

  Στο ευρύτερο πλαίσιο, η ΕΣΕΕ προτείνει εκ νέου, το «πάγωμα» και την «κεφαλαιοποίηση» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, με μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και φυσικά με προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται ότι οι επιχειρηματίες/ οφειλέτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα θα διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.

  Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση που έχουν επίσης υποστηρίξει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και άλλοι φορείς, δεν είναι μια ακόμα ρύθμιση, αλλά η ζητούμενη λύση.