Συνάντηση του ΣΠΠΕΝΚ για Αιολικά Πάρκα - Διαχείριση σκουπιδιών - Καστανόλογγο
  •  Ενημερωτική συνάντηση ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας πραγματοποιήθηκε στις 14/3/2015 για τα Αιολικά Πάρκα, την Διαχείριση σκουπιδιών, και Καστανόλογγο


    Αιολικά Πάρκα
    Στις 10/7/2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος απέστειλε Προειδοποιητική Επιστολή στη χώρα μας επισημαίνοντας παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας στις περιβαλλοντικές μελέτες Αιολικών Πάρκων και αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της Εύβοιας και της Κρήτης. Εκ τότε δεν γνωρίζουμε τι απάντησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ούτε επίσης τι θα πράξει η σημερινή που οφείλει να πάρει θέση. Προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ελέγχου, ο Σύλλογός μας ,όπως και άλλες τοπικές οργανώσεις της χώρας, θα ζητήσει από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ελέγξουν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των Αιολικών Πάρκων που έχουν δοθεί στην περιοχή μας.
     
    Διαχείριση σκουπιδιών
    Μέλη του Συλλόγου και δημότες  αναρωτιούνται τι θα γίνει με τη συλλογή των ανακυκλώσιμων στους μπλε κάδους που κατά κοινή ομολογία έχει σταματήσει να λειτουργεί. Υπάρχουν κι άλλα ερωτηματικά που πλανώνται σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών όπως γιατί δεν ξεκινάει η υλοποίηση του υπόλοιπου σχεδιασμού που στα χαρτιά έχει τελειώσει και επίσης τι θα κάνει ο Δήμος όταν πέσουν τα πρόστιμα για τη λειτουργία της χωματερής. Για όλα αυτά θα ζητήσουμε  ζωντανή  ενημέρωση από τον Δήμαρχο Καρύστου. Επιμένουμε ότι η συλλογή ανακυκλώσιμων στους μπλε κάδους πρέπει να λειτουργήσει ξανά  και είναι σκόπιμο να γίνει εκ νέου ενημέρωση των δημοτών. Εάν δεν δούμε όλοι, Δήμος και δημότες, την ανακύκλωση με ζεστό μάτι, θα καταλήξουμε στην παράδοξη κατάσταση όπου όλα τα σκουπίδια θα αναμιγνύονται και θα οδηγούνται σε ταφή χιλιόμετρα μακριά από το Δήμο.
     
    Καστανόλογγος
    Ο Δήμος Καρύστου προτίθεται να καλύψει τα έξοδα των περιφράξεων για την προστασία νεαρών δενδρυλλίων στον Καστανόλογγο. Απομένει να γίνει η επικοινωνία με το Δασαρχείο και τους βοσκούς και να προχωρήσει η δράση μέσα στην άνοιξη.  Ο Σύλλογός μας  έχει αναλάβει να κινητοποιήσει  όσους θα εργαστούν εθελοντικά. Στόχος είναι να περιφραχθούν πειραματικά και για πρώτη φορά γύρω στα 30 δενδρύλλια που αυτοφύονται κοντά στις γέρικες καστανιές. Εάν επιβιώσουν – και γι αυτό χρειάζεται παρακολούθηση -  η δράση μπορεί να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια.
     
    Στις 20-21/3 το ιδιωτικό σχολείο ISA Athens International School θα επισκεφτεί τον Καστανόλογγο στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος για την προστασία των αρχαίων καστανιών (συνημμένο). Θα επιδιώξουμε να συναντήσουμε την ομάδα και με την ευκαιρία να εντοπίσουμε νεαρά δενδρύλλια.  
     
    Παρόντες στη συνάντηση : Χ. Μπερέτη, Θ. Μπινιάρης Γ. Τσολάκης, Μ. Βουμβάκης, Γ. Μπάκας
     
    Για το ΔΣ
    Χ. Μπερέτη – Πρόεδρος
    Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας