Ολοκληρώθηκε το 2ο μέρος "Διόκλεια 2015"
  •  
    Στον Κήπο του Γιοκαλείου στην Κάρυστο, με τις μελωδικές φωνές 160 χορωδών, πραγματοποιήθηκε το 2ο μέρος του Φεστιβάλ Χορωδιών «Διόκλεια 2015».

    Την αυλαία άνοιξαν με τον χαιρετισμό τους ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Καρύστου «ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ» Αλκιβιάδης Βόσσος και ο Δήμαρχος Καρύστου Ελευθέριος Ραβιόλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους σε όλα τα μέλη των χορωδιών, σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης και την Σέβη Στελιάτου για τη χορηγία και επιμέλεια του ήχου.
     
    Δόθηκε το μήνυμα ότι ο θεσμός του Φεστιβάλ Χορωδιών, που γεννήθηκε μέσα από το ενδιαφέρον της συμπατριώτισσας μας, μαέστρου, Άλκηστις Τόγια και του Προέδρου Αλκιβιάδη Βόσσου, θα έχει συνέχεια εμπλουτίζοντας την πολιτιστική ζωή του τόπου. 

    Ο Ιούνιος κι ο Ιούλιος στο πολιτιστικό καλεντάρι της Καρύστου, είναι οι μήνες που κάθε χρόνο θα τιμάται το ελληνικό και ξένο τραγούδι, μέσα από το Φεστιβάλ που ξεκίνησε φέτος, αφήνοντας σε όλους έως τώρα τις καλύτερες εντυπώσεις. 
     
     
    Στη συνέχεια, θέλοντας να καλωσορίσουν τους Θεσσαλονικείς στην πόλη μας, το χορευτικό τμήμα Καρύστου του Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Καρύστου «ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ» φορώντας την τοπική παραδοσιακή ενδυμασία, παρουσίασε χορούς όπως το «Μυλλωνιάτικο», τη «Σουλτάνα» (συρτός), τον «Καλαματιανό» και το πασίγνωστο «Καβοντορίτικο», με τη συνοδεία της τσαμπούνας από τον Ιωάννη Μαμά και του νταουλιού από το Δημήτριο Φαρφαρά. 
     
     
    Η συναυλία ξεκίνησε με την ορχήστρας της Μουσικής Σχολής Σέβης Στελιάτου, ενώνοντας τη φωνή της η ίδια με τη φωνή της Σεβαστής Ζωγράφου σε διαχρονικά κομμάτια όπως το «Όμορφη πόλη» και το «Μαργαρίτα – Μαργαρώ» του Μ. Θεοδωράκη, το «Μη τον ρωτάς τον ουρανό» του Μ. Χατζιδάκι και το «Ήτανε μια φορά» του Στ. Ξαρχάκου, υπό τον ήχο του μπουζουκιού από το δάσκαλο Ευάγγελο Βαρελά, κιθάρας από τη Μαρία Παπαβασιλοπούλου και πιάνου από το Γεώργιο Νόβα. 
     
     
    Η βραδιά συνεχίστηκε με τη χορωδία του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Άλκηστις Τόγια και στο πιάνο την Ειρήνη Μαύρου, εκτελώντας το «Tώρα νυφούλα μου χρυσή», το «Γύρνα φτερωτή του μύλου», το «Ήταν καμάρι της αυγής» και το «Κουβάρι – κουβαράκι» όλα σε στοίχους του Ν. Γκάτσου και μουσική του Μ. Χατζιδάκι, το «Οδός ονείρων σε στίχους - μουσική Μ. Χατζιδάκι και το «Ας κρατήσουν οι χοροί» σε στίχους – μουσική Δ. Σαββόπουλου.
     
     
    Η δεύτερη χορωδία αποτελούμενη αποκλειστικά από γυναίκες το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον Ηρακλή Παναγόπουλο και πιανίστα τον Αχιλλέα Σοφούδη εκτέλεσε το «Dodi Li» παραδοσιακό κομμάτι του Ισραήλ, το «Καληνύχτα» παραδοσιακό τραγούδι της Κ. Ιταλίας, το « Θαλασσάκι μου» Παραδοσιακό του Αιγαίου, το «Από ξένο τόπο» παραδοσιακό της Μ. Ασίας, το «Τώρα που πας στη ξενιτιά» και το «Μίλησε μου» του Μ. Χατζιδάκι σε επεξεργασία του Δ. Παπαγεωργίου, το «Αθανασία» του Μ. Χατζιδάκι σε επεξεργασία του Ηρ. Παναγόπουλου και το «Κάποιος γιορτάζει» του Γ. Αργύρη σε επεξεργασία του Τ. Παππά. 
     
     
    Η τρίτη και τελευταία χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων Κολεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης με μαέστρο τη Γιάννα Αθανασιάδη και στο πιάνο την Ειρήνη Μαύρου, ερμήνευσε το «Μύθος» του Μ. Χατζιδάκι, το «Ήσουν ωραία» και το « Το παράπονο μου» του Στ. Κουγιουμτζή, το «Η Γοργόνα» του Μ. Λοΐζου, τα κομμάτια «Coro di Zingarelle» & «Coro di Mattadori» από την όπερα «La Traviata» του G. Verdi με σολίστ την Πολυτίμη Ζωγράφου (σοπράνο) και το Στέργιο Παρίση (βαρύτονος), κλείνοντας με το «Funiculi – Funicula» του L.Denza και σολίστ τον Στέργιο Παρίση (βαρύτονος).
     
     
    Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το κομμάτι «Je ne t’aime pas» του Kurt Weill, που χάρισε η μαέστρος Άλκηστις Τόγια στο κοινό, οδηγώντας το σε μονοπάτια ενθουσιασμού και συγκίνησης.
     
    Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του Πρόεδρου του Οργανισμού «ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ» των χορωδιών και των μαέστρων, με την υπόσχεση ότι σύντομα θα ξανασυνεργαστούν.
     
     
    Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο Αντιδήμαρχος Θ. Ζαφείρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μ. Κανέλλου και Ε. Ξυπόλιτου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου Μ. Βερούχη, ο ζωγράφος Τάσος Σύντελης, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων.
     
     
     
    Τρεις χορωδίες, τρεις καταξιωμένοι μαέστροι και μία μουσική σχολή, έγιναν πρεσβευτές Πολιτισμού για Έλληνες και ξένους δημιουργούς, μια βραδιά ξεχωριστή κάτω από το φως του φεγγαριού, σε έναν κατάμεστο Κήπο από το φιλόμουσο κοινό, έναντι του ενετικού κάστρου Μπούρτζι κι ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό που αποκόμισε υπερθετικά σχόλια, είναι ο απολογισμός του 2ου μέρους του Φεστιβάλ Χορωδιών «Διόκλεια 2015».