ΣΠΠΕΝΚ: Αλλάζει ο χάρτης και ο χαρακτήρας της περιοχής μας - Να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου
  •  

    Αιολικά Πάρκα 

    Πρόσφατα εγκρίθηκαν 75 ανεμογεννήτριες της εταιρείας RF Energy στον Καβοντόρο καθώς επίσης πληροφορηθήκαμε ότι η γραμμή υψηλής τάσης Πολυπόταμος – Πλατανιστός είναιέτοιμη για να μεταφέρει 555 MW από νέα αιολικά πάρκα.

     
    Η συνολική εικόνα των νέων αιολικών πάρκων που θα καλύψουν την Νότια Καρυστία έχει ως εξής: Οχη και Καβοντόρος : 209 ανεμογεννήτριες (79 της Εnel + 55 της ΤΕΡΝΑ + 75 της RF Energy) και συνολική ισχύ 560 MW 

    Yπόλοιπη Ν. Καρυστία (παλαιοί Δήμοι Στύρων, Μαρμάριου και Καρύστου) : 555MW, τουλάχιστον 20 νέα αιολικά πάρκα σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΡΑΕ.

    Συνεπώς στην Νότια Καρυστία θα εγκατασταθούν 1115 MW αιολικής ισχύος, μια τεράστια συγκέντρωση αιολικών πάρκων σε κατοικημένη περιοχή χωρίς προηγούμενο. Αναρωτιόμαστε πότε θα μιλήσουμε σοβαρά σε τοπικό επίπεδο για τις συνέπειες της βίαιης χωροταξικής αλλαγής που επιχειρείται στον τόπο μας.

    Θα αλλάξει ο χάρτης και ο χαρακτήρας της περιοχής μας οριστικά και αμετάκλητα: ο τόπος μας θα ισοπεδωθεί από τις εκσκαφές για δρόμους, τα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας και τις πλατείες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, η φύση θα εκμηδενιστεί μπροστά στο βιομηχανικό τοπίο που θα στηθεί.

    Ο φυσιολατρικός τουρισμός, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία θα πληγούν από την αφαίρεση ζωτικού χώρου και ύλης. Τα επιφανειακά νερά και οι πηγές κινδυνεύουν από τις διαβρώσεις και τις κατολισθήσεις που είναι αναπόφευκτες στις απότομες κλίσεις των βουνών μας.

    Τα χωριά που θα περικυκλωθούν από ανεμογεννήτριες θα χάσουν τον ύπνο τους.

    Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που θα επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων και δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε ή να τα υποεκτιμούμε μπροστά στο δέλεαρ των τριάκοντα αργυρίων.

    Το αληθινό συμφέρον μας είναι να διαφυλάξουμε αυτό τον τόπο όπως τον έφτιαξε η φύση και η ήπια δραστηριότητα των ανθρώπων μέσα στο χρόνο.

    Αν θέλουμε να τον παραδώσουμε στις μπουλντόζες των εταιρειών, τότε να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις συνέπειες που θα επιπέσουν στα κεφάλια όλων μας.

    Ο Σύλλογος θα ζητήσει εκ νέου από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου να πάρει θέση και να μας πει τι σκέπτεται. Επίσης θα διαμαρτυρηθούμε έντονα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που παρά τις διαπιστωμένες παραβάσεις του Κοινοτικού Δικαίου ενέκρινε νέες ανεμογεννήτριες εντός της προστατευόμενης περιοχής της Οχης. 

    Καστανόλογγος

    Στις αρχές Οκτώβρη ο Σύλλογός μας και Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου, κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο Καρύστου και το Δασαρχείο, μαζέψαμε κάστανα με σκοπό να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση.

    Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε ένα μικρό φυτώριο νέων δέντρων καθώς επίσης θα επιχειρήσουμε κατευθείαν θάψιμο κάστανων στο χώμα το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

    Οι θέσεις των φυτεύσεων θα είναι στα όρια ή εντός του Καστανόλογγου εκεί που κάποτε υπήρχαν καστανιές αλλά κάηκαν ή ξεράθηκαν. ΄Οσα νεαρά δέντρα καταφέρουν να επιβιώσουν θα περιφραχτούν ατομικά όπως κάναμε και πέρσι. Το μέλος μας Π. Ασλάνης ετοίμασε ένα σχέδιο – οδηγό για τις νέες φυτεύσεις και τη φροντίδα των δέντρων.

    Στην Συνάντηση του ΔΣ  στις 17/10/2015 παρόντες ηταν:

    Χ. Μπερέτη, Θ. Μπινιάρης, Γ. Σχίζας, Χ. Μήτρος, Κ. Παντελής, Δ. Γιαννάκος, Μ. Βουμβάκης, Π. Ασλάνης, Δ. Ασλάνη, Β. Βροντίσης, Τ. Ζαρμπούτης, Μ. Πλατυμέσης, Σ. Ντενούλη, Μ. Χονδρονάστας, J. Brown 
     
    Για τον ΣΠΠΕΝΚ
    Η πρόεδρος: Χ. Μπερέτη
    Ο Γραμματέας: Θ. Μπινιάρης