
Βράβευση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.
Το σχολείο μας διακρίθηκε στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας με θέμα : « Οι μαθητές της Στερεάς Ελλάδας γράφουν για την ιστορία του σχολείου τους»
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του διαγωνισμού ξεκίνησε μετά από πρόταση των Τμημάτων Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Στερεάς Ελλάδας. Εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Τοπικής Ιστορίας , τα οποία προσφέρουν σημαντικά και πολλαπλά οφέλη σε εκπαιδευτικούς , μαθητές , αλλά και σε τοπικές κοινωνίες.
Η επιτροπή αξιολόγησης του μαθητικού διαγωνισμού επέλεξε να βραβεύσει 8 συνολικά μαθητικές εργασίες , οι οποίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια και τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.
Τα σχολεία που βραβεύτηκαν είναι τα εξής :
- 1ο Δ.Σ. Χαλκίδας ( Εύβοια)
- 2ο Δ.Σ. Αρτάκης ( Εύβοια)
- ΓΕΛ Αμφίκλειας ( Φθιώτιδα )
- 2ο Δ.Σ. Καρύστου ( Εύβοια)
- 10ο Δ.Σ. Λαμίας ( Φθιώτιδα )
- Δ.Σ. Καινούριου ( Φθιώτιδα )
- Γυμνάσιο Άμφισσας ( Φωκίδα)
Σε κάθε μία από τις παραπάνω σχολικές μονάδες δίδεται ως βραβείο εκπαιδευτικό υλικό προτίμησής τους , το οποίο αντιστοιχεί σε χρηματικό ποσό αξίας περίπου 500 €.
Η βράβευση του σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί στην εκδήλωση με θέμα: « Το Διδασκαλείο & η Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας : ένας αιώνας εκπαιδευτικής ιστορίας» που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας , η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδας , η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων , την Κυριακή 24 Ιανουαρίου , στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας και ώρα 11 π.μ.
Από τη Διεύθυνση του σχολείου
Δείτε την Ιστορία του Σχολείου όπως αναγράφετε στην Ιστοσελίδα
του σχολείου
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου ιδρύθηκε το 1989 , όταν το 1ο Δημοτικό έγινε υπερπλήρες και οι αίθουσες δεν επαρκούσαν .
ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου από το 1989 μέχρι και το 2010 στεγάσθηκε σε ακατάλληλο χώρο , που προορίζονταν για σούπερ – μάρκετ . Η πολιτεία είχε τότε υποσχεθεί ότι η στέγασή του εκεί θα ήταν προσωρινή και σύντομη , μέχρι την κατασκευή καινούριου διδακτηρίου , το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Ξεκίνησε σαν 6/θέσιο και μέχρι σήμερα λειτουργεί έτσι , μόνο που σε δεδομένη χρονική στιγμή , το 2001 , προήχθη οργανικά και μόνο σε 12/θέσιο , ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες την κατασκευή νέου διδακτηρίου.
Για προαύλιο χρησιμοποιούνταν ο δρόμος που περνούσε μπροστά από το σχολείο , στην οδό Σαχτούρη , και μέρος από τους βορινούς κήπους του Γιοκαλείου Ιδρύματος .
Παρά τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας το σχολείο λειτουργούσε απρόσκοπτα όλα αυτά τα χρόνια , διαθέτοντας Η/Υ , πίνακες πορσελάνης , τηλεόραση – βίντεο , εργαστήριο χημείας και δανειστική σχολική βιβλιοθήκη.
Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής γινόταν στο παρακείμενο χώρο του εγκαταλελειμμένου πρώην Γυμνασίου Καρύστου , χώρος που στο μέλλον θα στεγάσει το νέο διδακτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου.

Το σχολικό έτος 2010-2011 ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου , αφού δεν τηρήθηκε καμιά από τις υποσχέσεις για 22 ολόκληρα χρόνια , αποφάσισαν την κατάληψη του χώρου και πίεσαν την πολιτεία για τη μεταστέγαση του σχολείου σε ένα ασφαλές κτίριο.
Με το υπ. αριθμ. 5362 / 30-8-2011 έγγραφό της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγείται στο Δήμο Καρύστου τη μεταστέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων.
Από το σχολικό έτος 2011- 2012 μέχρι και σήμερα το 2ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων , με την προσθήκη και δύο λυόμενων αιθουσών.
Το σχολικό έτος 2013-2014 κατασκευάστηκε γήπεδο μπάσκετ- βόλει , με προσφορά της ΔΕΔΔΗΕ .

Το συγκεκριμένο διδακτήριο είναι δωρεά των αδερφών Κότσικα , όπως και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου και πρωτολειτούργησε το σχολικό έτος 1925-1926.
Το 1940 , με την κήρυξη του πολέμου το σχολείο έκλεισε και άνοιξε ξανά το 1944. Μετά την κατοχή στο σχολείο λειτούργησαν τα συσσίτια που πρόσφερε η Ούντρα , υπηρεσία του ελληνικού κράτους. Τα εστιατόρια λειτουργούσαν στη υπόγεια αίθουσα του σχολείου.
Κατά την περίοδο της Κατοχής, κατά μαρτυρίες ανθρώπων που μαθήτευσαν στο συγκεκριμένο σχολείο , γίνονταν δικαστήρια του Ε.Α.Μ.
Δίπλα στο σχολείο υπήρχε και το σπίτι του δασκάλου , ένα κτίριο 100 τ.μ. περίπου , που μέχρι το 1988 φιλοξενούσε δασκάλους , αλλά σήμερα είναι ακατάλληλο.
Σχετικά με την οργανικότητά του διαπιστώνεται από τα επίσημα έγγραφα ότι τα περισσότερα χρόνια λειτούργησε σαν 3/θέσιο και σαν 2/θέσιο και τα τελευταία χρόνια ως 1/θέσιο. Το σχολικό έτος 2009-2010 ήταν το τελευταίο έτος λειτουργίας του , πριν συγχωνευτεί με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου.
Κατά το σχολικό έτος 2010-2011 το σχολείο των Καλυβίων παρέμεινε κλειστό , γεγονός που στεναχωρούσε τους κατοίκους του χωριού , που με αγώνα και θυσίες το είχαν κρατήσει ανοικτό όλα τα τελευταία χρόνια. Φανταστείτε , λοιπόν , πόσο μεγάλη ήταν η χαρά τους όταν την επόμενη χρονιά επαναλειτούργησε το διδακτήριο , σαν 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου, με πλήθος μαθητών ( 123 μαθητές ).