Ληξιπρόθεσμες οφειλές 10 δις ευρώ στον Ο.Α.Ε.Ε
  •  «Εκτός ελέγχου» ο ΟΑΕΕ: Απλήρωτες εισφορές 10 δισ. ευρώ

     
    Oφειλές στον ΟΑΕΕ ύψους 7,7 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές έχουν αφήσει «εκτός ρύθμισης» 297.827 ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες (οι 4 στους 10) ενώ 2,4 δισ. ευρώ χρωστούν 232.290 που έχουν οριστικά διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους.

    Τα παραπάνω στοιχεία έστειλε η ΕΣΕΕ στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητώντας «πάγωμα» των οφειλών και την παροχή της δυνατότητας στους οφειλέτες να αποποιούνται, πρινσυνταξιοδοτηθούν, τον ασφαλιστικό χρόνο που αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή -και να λαμβάνουν αναλογικά μικρότερες συντάξεις- εφόσον αρχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες

    Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η άμεση επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που θα κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, θα βελτιώσει την ταμειακή ρευστότητα του ΟΑΕΕ ο οποίος προϋπολογίζει για φέτος έλλειμμα 700 εκατ ευρώ και θα συνδράμει στη βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου νέου υπέρ Ταμείου. Να σημειωθεί ότι μέσω του ΚΕΑΟ μόνο 24.805 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «μπει» σε ρύθμιση για 420 εκατ. ευρώ την οποία και τηρούν.