Αυτός είναι ο Γερμανός διοικητής της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας που θα περιπολεί στο Αιγαίο
 •  http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE2LzAyLzEyL2ZnZ2guanBn&t=635908628213195707&w=820&h=457&a=Center

   

  Πρόκειται για τον υποναύαρχο Jorg Klein - Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών κυμάτων - Ξεκινούν άμεσα οι περιπολίες - Ειδικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα αποφέρει απτά αποτελέσματα, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χαθεί χρόνος

  Ξεκινούν άμεσα οι περιπολίες στο Αιγαίο από την πλευρά του ΝΑΤΟ, έπειτα από συμφωνία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας.

  Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη άμεση συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού στην περιοχή του Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  Από την άλλη πλευρά ειδικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα αποφέρει απτά αποτελέσματα, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χαθεί χρόνος. Μάλιστα αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο που οι μάχες σε περιοχές της Συρίας μένοντας και ως εκ τούτου νέες προσφυγικές ροές είναι πιθανόν να αναπτυχθούν ξανά.

  Συγκεκριμένα η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, υπογραμμίζει πως η σημαντικότερη συνεισφορά που θα επιφέρει η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα είναι ο περιορισμός των ακόμα δυσμενέστερων συνεπειών, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την συνέχιση των εχθροπραξιών στην Συρία.

  Εντούτοις την απόφαση ανακοίνωσε εχθές ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που προέκυψε έπειτα από αίτημα των τριών χωρών, Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.

  «Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων» διευκρίνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

  Όπως έγινε γνωστό η δράση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα αναπτύσσεται σε ανάμεσα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και τις τουρκικές ακτές. Η δύναμη αυτή θα έχει στη διάθεσή της 5 πλοία. Τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στα παράλια της Τουρκίας.

  Όσον αφορά στις λεπτομέρειες, η συμφωνία που επιτεύχθηκε περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  Η δύναμη SNMG2 2 θα είναι υπό γερμανική διοίκηση. Ο Γερμανός υποναύαρχος Jorg Klein είναι ο διοικητής του στολίσκου του ΝΑΤΟ που αποτελείται από το γερμανικό πολεμικό πλοίο FGS Bonn, το καναδικό HMCS Fredericton, το τουρκικό TCG Barbaros, το ιταλικό ITS Libeccio και την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.  

  FGS Bonn  HMCS Fredericton


  TCG Barbaros


  ITS Libeccio


  Φρεγάτα Σαλαμίς


  Η γερμανική διοίκηση θα συνεργάζεται με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή
  ξεχωριστό ρόλο θα έχει η Frontex

  Η μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ θα διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.

  «Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη...να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

  «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν ότι δεν θα ενεργούν στον εναέριο χώρο ή στα εθνικά χωρικά ύδατα η μια της άλλης» συμπλήρωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

  «Πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα στο πρόβλημα γιατί μας επηρεάζει όλους» κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

  Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

  «Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας.

  Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας εκφράζονται συνεχώς ανησυχίες για την περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα της χώρας. Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο δεύτερος ζήτησε να χρησιμοποιηθούν και άλλα λιμάνια της χώρας ως κόμβοι υποδοχής προσφύγων, αν κλείσουν τα σύνορα.

  Ο κ. Μώραλης ανέφερε πως ο Πειραιάς παίζει έναν κομβικό ρόλο, στη δύσκολη αυτή διαδικασία που γίνεται. Ο κ. Τσιπρας ανέφερε πως η στάση της δημοτικής αρχής του Πειραιά ηταν πολύ καλή, "διότι ειναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει κι αν ο καθένας το αντιμετωπίζει με τη λογική να φύγουν απο την αυλή μου κι ας πανε όπου άλλου". "Δεν βγάζεις άκρη έτσι", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

  "Συμφωνώ απολυτα", απάντησε ο κ. Μώραλης.

  Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας: "Πρέπει να μοιράσουμε τα βάρη και να μην ξεχνάμε ότι η καταγωγή των περισσότερων εξ ημών ειναι προσφυγική, έχουμε ρίζες και έχουμε και βιώματα ως Έλληνες".

  Το προφίλ του Γερμανού υποναύαρχου που θα συντονίζει την Νατοϊκή δύναμη

  Ο Γερμανός υποναύαρχος Γιοργκ Κλάιν είναι ο άνθρωπος που θα συντονίζει τη νατοϊκή Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου, υπό την ονομασία SNMG2, μέχρι τον Ιούνιο. 
  O 55χρονος μυστακοφόρος διοικητής γεννήθηκε το 1961 στο Bad Pyrmont στην Κάτω Σαξονία και εντάχθηκε στους κόλπους της γερμανικού στρατού, της Bundeswehr, τον Ιούλιο του 1980. Στη συνέχεια έγινε αξιωματούχος στο Ναυτικό. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr στο Αμβούργο. Τον Ιανουάριο του 1985, ο υποναύαρχος Kλάιν εντάχθηκε στο αντιτορπιλικό "Destroyer".
  Ήταν διοικητής της φρεγάτας "Bayern". Το 2009, ο τότε Γερμανός διοικητής Γιοργκ Κλάιν, κατηγορήθηκε για τη σφαγή αμάχων στη Κοντούζ του Αφγανιστάν, όμως αθωώθηκε από τον γερμανικό στρατό. Ο Κλάιν είχε κατηγορηθεί ότι αψήφισε τις οδηγίες και τους κανόνες που ισχύουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μετά την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο βόρειο Αφγανιστάν, στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, που είχε προκαλέσει το θάνατο και τον τραυματισμό 102 αμάχων. 
  Ο υποναύαρχος Κλάιν είναι παντρεμένος με την Κίρστεν και ζουν κοντά στο Βίλχελμσαβεν, στη Βόρεια Γερμανία. Έχουν δύο παιδιά, ένα 24χρονο γιο και και μία 19χρονη κόρη. Ο Γερμανός υποναύαρχος λατρεύει τη σύγχρονη ιστορία και τον ελεύθερο χρόνο του παίζει σκάκι και ποδόσφαιρο.
  Την ώρα που ενεργοποιούνται οι νατοϊκές ναυτικές δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα με στόχο να τερματιστεί η διακίνηση προσφύγων και ο Κλάιν αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα - μέχρι τον Ιούνιο θα είναι διοικητής - η γερμανική αντιπολίτευση αντιδρά έντονα. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, τόνισε ότι για την επιχείρηση ίσως χρειαστεί ψηφοφορία στη Bundestag προκειμένου πιθανότατα να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα καθώς τα τελευταία 24ωρα, τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης έχουν ξεσηκωθεί αμφισβητώντας ανοιχτά την αποτελεσματικότητά της νατοϊκής επιχείρησης για να φρενάρει τους διακινητές προσφύγων. 
  Σε συνέντευξή της στη γερμανική Ραδιοφωνία,η «κόκκινη Σάρα» Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Die Linke τόνισε ότι πρόκειται περισσότερο για μια επιχείρηση κατά των προσφύγων και λιγότερο εναντίον των διακινητών προσφύγων. Την ίδια ώρα, από το κόμμα των Πρασίνων, η Ανιέσκα Μπρούγκερ, εκπρόσωπος σε θέματα Άμυνας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για απόλυτα λανθασμένο δρόμο να αναδειχθεί η διαχείριση του προσφυγικού σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Τον σκεπτικισμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν από το κόμμα της Μέρκελ, τους Χριστιανοδημοκράτες: «Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα, που μπορεί και θα πρέπει να επιλύσει η Ευρώπη με τους θεσμούς και τα εργαλεία που διαθέτει».