Γιώργος Ευφροσύνης: Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της Δημόσιας Τηλεόρασης και τα 25 χρόνια της εμπορικής.
  • Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της τηλεόρασης. Δηλαδή 50 χρόνια της Δημόσιας Τηλεόρασης και τα 25 χρόνια της εμπορικής.

    Η δημόσια τηλεόραση ξεκίνησε αρχικά από τα κτήρια της Γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού στην Αθήνα και ως κέντρο εκπομπής είχε τα Τουρκοβούνια. Είχαμε ένα πρόγραμμα για 4 – 5 ώρες καθημερινά τις βραδινές. Αργότερα δημιουργήθηκε η TV ΕΡΤ και TV ΥΕΝΕΔ. Έτσι μπήκε το χαράτσι στους λογαριασμούς του ρεύματος και πληρώνουν χαράτσι τα πηγάδια και τα ηλεκτρικά καντήλια στα νεκροταφεία.

    Πριν 25 χρόνια εμφανίστηκε η ιδιωτική, με διαφορετικό πνεύμα, με πρωινάδικα, μεσημεριανά, σελέμπριτις και τηλεπαράθυρα στις ειδήσεις.ΟΙ 15 ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

    Τα πρώην κόμματα εξουσίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είχαν μάθει να πηγαίνουν «χέρι-χέρι» με τα μίντια της διαπλοκής από τις αρχές του 1990 ως το τέλος του 2014. Είτε οι «γαλάζιοι» ήταν στην εξουσία είτε οι «πράσινοι», κανείς δεν τόλμησε να γκρεμίσει το σύστημα, επιβάλλοντας την τήρηση των νόμων, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες εξαγγελίες. Οι 15 παρατάσεις που δόθηκαν στην προθεσμία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου το 1987 και την ψήφιση ι»υ νόμου που προέβλεπε διεξαγωγή διαγωνισμού το 1995, φανερώνει αυτή ακριβώς τη διαπλεκόμενη σχέση. Διαγωνισμός δεν έγινε, φυσικά, το 1995 και έτσι φτάσαμε:

     Στην 1η παράταση (1998), όταν κρίθηκε προσωρινά νόμιμη η λειτουργία των σταθμών που είχαν υποβάλει αίτηση άδειας μέχρι την έκδοση αδειών.

     Στη 2η παράταση (2002), κατά την οποία καταργήθηκε η προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία και παρατάθηκαν εκ νέου οι προσωρινές άδειες.

     Στην 3η παράταση (2006), όταν ορίστηκε πως οι άδειες θα προκηρυχθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2006.

     Στην 4η παράταση (2007), με την οποία η προθεσμία για την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2007.

     Στην 5η παράταση (2007), όταν δόθηκε νέα παράταση στην παραπάνω προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2007.

     Στην 6η, 7η, 8η, 9η, 10η και 11η παράταση, με τις οποίες μεταφέρθηκε η εν λόγω προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου 2008, στις 30 Ιουνίου 2009, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, στις 31 Δεκεμβρίου 2011 και στις 31 Δεκεμβρίου 2012, αντίστοιχα.

     Στη 12η παράταση (2012), όταν θεωρήθηκε και πάλι προσωρινά νόμιμη η άδεια των σταθμών που ήδη λειτουργούσαν.

     Στη 13η παράταση (2013), που πήγε πίσω τη χορήγηση αδειών, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

     Στην 14η και 15η παράταση (2014), με τις οποίες η κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε δύο νέες παρατάσεις στη χορήγηση αδειών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, αντίστοιχα.

    Το 2015 τελείωσε, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς δεν έδωσε νέα παράταση. Τα ψέματα τελείωσαν ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «πέρασε» το νόμο 4339/2015.SSSSSSΑριθμοί που «καίνε»

    Τα «Επίκαιρα» είχαν δημοσιεύσει πρόσφατα στοιχεία για τα θαλασσοδάνεια των τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, το MEGA έχει δανειστεί 123,5 εκατ. ευρώ, ο ANT1 131 εκατ. Ευρώ, ο ALPHA και το STAR από περίπου 58 εκατ. ευρώ, ενώ о ΣΚΑϊ 52,573 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα επίμαχα δάνεια είναι δάνεια επί προηγούμενων δανείων, κι όλα αυτά με την Τράπεζα της Ελλάδος να τηρεί στάση τροχονόμου – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο μοιράζει το ένα πρόστιμο μετά το άλλο αν ακουστεί κάποιο «γαλλικό», να σφυρίζει αδιάφορα για τόσο σημαντικές υποθέσεις.

    Από τη συνολική εικόνα δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι η Καθημερινή, για παράδειγμα, η οποία κατά τα άλλα απαιτεί κι άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, εξασφάλισε τον περασμένο Μάρτιο ομολογιακό δάνειο 37 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που παρουσιάζει ζημιές, κοντά στα 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια.

    Ευνοημένη όμως δεν είναι μόνο η «ναυαρχίδα» του Ομίλου Αλαφούζου, αφού και ο ΔΟΛ, φέρ' ειπείν, εμφανίζει ζημιές από το 2008 ύψους 170 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά κατόρθωσε να εξασφαλίσει δανεισμό της τάξης των 136 εκατ. ευρώ. Το ίδιο και ο ΠΗΓΑΣΟΣ του Ομίλου Μπόμπολα, ο οποίος έχει δανειστεί το ίδιο χρονικό διάστημα 184 εκατ. ευρώ, με ζημιές 183 εκατ. ευρώ.

    Ραδιόφωνο και διαδίκτυο

    Εν μέσω των αντιδράσεων για τις ενέργειες της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο ήρθαν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης «να μπει τάξη και στο διαδικτυακό τοπίο και στις ραδιοφωνικές συχνότητες, όπως και στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες», διαδικασία που θα «ακολουθήσει μετά το πέρας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, τις τέσσερις δηλαδή», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει υπάρξει οργανωμένο και αποτυπωμένο σχέδιο μέχρι στιγμής.

    Ο ΔΟΛ με τον αρχιερέα της διαπλοκής κ. Ψυχάρη, δεν έχει παίξει και τόσο καθαρό ρόλο τι ζητάει. Να δώσει στις τράπεζες τις μετοχές του στο MEGA, να πάρει δάνειο από τις τράπεζες και να αγοράσει των υπόλοιπων μετόχων του καναλιού, δηλαδή να δώσει χαρτιά χρεωμένα και να πάρει χρήμα για να κάνει τη δουλειά του. Χαρτιά ενός μέσου που δεν έχει άδεια λειτουργίας και να μας φεσώσει για μια ακόμη φορά. Ξέρεται ότι το μέγαρο μουσικής επιχορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο? Πόσοι από μας έχουμε πάει στο Μέγαρο Μουσικής?

     

                                                                                                   Γιώργος Ευφροσύνης

                                                                                                              Γλο – Γλο