Νίκος Μανώλης: Τέλη σύνδεσης Αποχέτευσης Μαρμαρίου, λίγα απʼ όλους!
  •  

    Νίκος Μανώλης Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καρύστου: 
    Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου τέθηκε το ζήτημα των τελών σύνδεσης αποχέτευσης Μαρμαρίου.
    Η δημοτική αρχή Καρύστου -συνεπής στις απόψεις της με την ληστρική πολιτική τελών που ακολουθεί- πρότεινε και εντέλει ψήφισε το υπέρογκο ποσό για τέλος σύνδεσης στα 500 ευρώ.
    Συγκεκριμένα, η παράταξη Ραβιόλου, κατόπιν εισηγήσεων του δημάρχου και του αντιδημάρχου κ. Ζαφείρη, καθόρισαν τα τέλος διακλάδωσης από τον κεντρικό αγωγό έως το φρεάτιο σύνδεσης στο ποσό των 350 ευρώ και το τέλος δικαιώματος σύνδεσης στα 150 ευρώ ανά παροχή.

    Μάλιστα, ο κ. Ζαφείρης τόνισε πώς ο καθορισμός του τέλους σύνδεσης πρέπει να συνυπολογίσει και το ενδεχόμενο μη είσπραξης από το σύνολο των ωφελούμενων. Πρόκειται για ένα αστείο επιχείρημα, το οποίο στερείται της οποιασδήποτε οικονομικής και κοινωνικής λογικής. 

    Χρειάζεται απλώς να έχεις κοινή λογική για να κατανοήσεις ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η αύξηση των τελών ή των φόρων αποφέρουν εντέλει λιγότερα έσοδα από τα αναμενόμενα στο ταμείο. Δηλαδή, αν όσοι τελικά θελήσουν να συνδεθούν είναι λιγότεροι από όσους υπολογίζουν, θα αναπροσαρμόσουν τα τέλη σύνδεσης σε 10.000 ευρώ; Η εμπειρία της κρίσης στην Ελλάδα έχει αποδείξει ότι η αύξηση των φόρων, όχι μόνο δεν αύξησαν τα έσοδα, αλλά τα μείωσαν. Άλλωστε, και η διοίκηση Ραβιόλου με την αύξηση των τελών ύδρευσης κατάφερε να μειώσει τα έσοδα από την ύδρευση. Πέρα όμως από οικονομικά λανθασμένη, η πρόταση της παράταξης Ραβιόλου είναι και κοινωνικά άδικη. Στερείται της οιασδήποτε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης γιατί: αφενός, δεν δικαιούσαι να μετακυλίεις την απώλεια από όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν στους συνεπείς και, αφετέρου, δε λαμβάνεις υπόψη τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι συμπολίτες σου.

    Εξήγησα στο δημοτικό συμβούλιο ότι η οικονομική βιωσιμότητα του δικτύου αποχέτευσης και του βιολογικού Μαρμαρίου θα εξασφαλιστεί μόνο εφόσον καταφέρει ο δήμος να πάρει λίγα απ’ όλους. Τους θύμισα, επίσης, ότι στη συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο πρώην Δήμος Μαρμαρίου δεν κληροδότησε οφειλές το 2011 που έγινε η συγχώνευση. Ως επιβράβευση λοιπόν στους συνεπείς, πρότεινα τα τέλη σύνδεσης να είναι 100 ευρώ ανά μονάδα και τα υπόλοιπα 100 ευρώ να τα βάλει ο Δήμος Καρύστου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τη μελέτη η βιωσιμότητα του συστήματος καλύπτεται με κόστος παροχής ανά μονάδα στα 227 ευρώ.     

    Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα και πλειοψήφησε η πρόταση Ραβιόλου-Ζαφείρη για 500 ευρώ. Φοβάμαι ότι το υπερβολικά υψηλό ποσό για σύνδεση θα ναρκοθετήσει την οικονομική βιωσιμότητα για τη λειτουργία του βιολογικού. 

    Τους καλώ επιτέλους να βγουν από το συννεφάκι τους, να κατανοήσουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των συνδημοτών μας και να διαχειριστούν με σωφροσύνη τα δημόσια πράγματα και τα οικονομικά του Δήμου Καρύστου. Το να δώσει ο Δήμος Καρύστου 100 ευρώ για κάθε σύνδεση έχει μεγαλύτερη αξία και προτεραιότητα από το να σπαταλάμε χρήματα δεξιά αριστερά σε ταξιδάκια, σε ανούσιες μελέτες (που ανατίθενται μάλιστα σε περίεργους μελετητές εκτός Καρύστου) και σε δημόσιες σχέσεις.

    Νίκος Μανώλης 
    Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης 
    Πρώην Δήμαρχος Καρύστου