Η Συνάντηση του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Εύβοιας με Επαγγελματικούς Φορείς και επιχειρηματίες της Νοτίου Εύβοιας
  •  Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας με Επαγγελματικούς Φορείς και επιχειρηματίες της Νοτίου Εύβοιας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στην Κάρυστο. Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία της η Οικονομική Σύμβουλος της ΕΣΕΕ, κα Μαρία Μυζήθρα.


    Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης έγκυρης ενημέρωσης των μελών, η κα Μυζήθρα παρουσίασε και ανέλυσε τις παρεχόμενες νομοθετικές δυνατότητες και τις σχετικές διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. 

     
    Το θέμα με δεδομένο την κρισιμότητα των στιγμών και των «δυνητικών» ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρουσίασε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία, σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις οικονομικής εκκαθάρισης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας αλλά και τις εξελίξεις σε ότι αφορά τον καθορισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των DRISTRESS FUNDS και την μεταφορά σε αυτά των δάνειων από τις Συστημικές Τράπεζες. 

     
    Το κυρίως θέμα συζήτησης ωστόσο, αφορούσε στοχευμένα την περιοχή της Νοτίου Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα την κατάθεση απόψεων και την σύνθεση προτάσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την τουριστική ανάπτυξη της. 
     

    Από την συζήτηση με τους τοπικούς Φορείς αναδείχθηκαν πολλά ζητήματα, δεδομένου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου αλλά και των αναγκών του. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν. 

    Η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της τουριστικής προσέλευσης στην περιοχή και η ανάγκη περισσότερης συντονισμένης προβολής του τουριστικού της προϊόντος στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Απαραίτητη ωστόσο ανάπτυξη πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση αυτή αναδείχθηκε η δημιουργία Ευβοϊκής Συνείδησης, η δημιουργία δηλ. BRANDNAME της EYBOIAΣ. 

    Επίσης η ποιοτική αναβάθμιση και η διαφοροποίηση της Τουριστικής προσφοράς, (υπηρεσίες, δραστηριότητες, ανθρώπινο δυναμικό) μέσω επιμόρφωσης και πιστοποίησης επαγγελματιών και στελεχών. Παράλληλα δε, αναδείχθηκε η ανάγκη αναζήτησης λύσεων για την ευκολότερη πρόσβαση στην Ν. Εύβοια με δεδομένα την άθλια οδική διασύνδεση της με την Χαλκίδα και την ελλιπή θαλάσσια διασύνδεση της με την Αττική. 

    Μέσα από την συζήτηση προέκυψαν συγκεκριμένες επί μέρους θέσεις και προτάσεις όπως :  

    Η Τουριστική αξιοποίηση και προστασία των ιδιαίτερων σημείων Φυσικής Κληρονομιάς της περιοχής, στο επίπεδο που της αρμόζει ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000», με προτεραιότητα στο Φαράγγι του Δημοσάρη και Αρχαιολογικών μνημείων όπως των μοναδικών Δρακόσπιτων, του μεσαιωνικού πύργου Χαρτζάνι, της Αρχάμπολης κλπ. 

    Η ανάδειξη και προβολή της ποικιλότητας των βυθών και των φυσικών ακτών (Καβοντόρος, Αρχάμπολη, Μαντίλι, Καλαμίτσι, Πεταλιοί) και η οικοτουριστική αξιοποίηση τους (καταδύσεις, ταξίδια με πλωτά μέσα, ερασιτεχνική αλιεία κ.α.). . . 

    Επίσης η εξειδικευμένη προώθηση και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τις οποίες η Νότια Εύβοια έχει τις ανάλογες προϋποθέσεις και υποδομές, όπως του αγροτουριστικού και του φυσιολατρικού.

    Προβολή και υποστήριξη του σχολικού τουρισμού με συστηματική οργάνωση και ενημέρωση και άμεση λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρυστίας και μετατροπή του σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. 

    Σε ότι αφορά το Πρωτογενή Τομέα υπογραμμίστηκε η ανάγκη διασύνδεσης του με τον Τουρισμό και κατ’ επέκταση με την γαστρονομία και της τοπικές της ιδιαιτερότητες. Παράλληλα αναδείχθηκε η ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένων πρωτοβουλιών για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων όπως πχ το κοκκίνικο αρνί και τα παράγωγα προϊόντα του ως προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

    Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Λιονάκης εκθειάζοντας το καθολικό πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας που επικράτησε, όπως επίσης και την έντονη δράση των Τοπικών Φορέων, διεμήνυσε ότι το Επιμελητήριο θα δραστηριοποιηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεων που κατατέθηκαν, είτε διαβιβάζοντας αιτήματα ως προς τις αρμόδιες αρχές, είτε όπου δύναται αναπτύσσοντας και υποστηρίζοντας τις κατάλληλες δράσεις. 

    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ