Οι παρατηρήσεις της Πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καρύστου Σ. Ντασίου


  •  Έξω από τα δόντια μίλησε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρύστου Σόνια Ντασίου υπερασπιζόμενη με υπέρμετρο ενδιαφέρον την περιοχή της. Η κα Ντασίου ήταν ιδιαίτερα καυστική και έκανε τις παρατηρήσεις της ζητώντας από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου να συμπεριλάβουν στις δράσεις τους και την Κάρυστο. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι που οι tour operator που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Εύβοια ταξίδεψαν με το Επιμελητήριο με θρησκευτικό προορισμό τον Όσιο Ιωάννη το Ρώσο. Η κα Ντασίου ζήτησε να ενημερωθεί με ποιο κριτήριο έγινε η συγκεκριμένη επιλογή δεδομένου ότι οι Τούρκοι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουν τούρκους για θρησκευτικό τουρισμό στην Εύβοια και για ποιο λόγο εξαιρέθηκε η Κάρυστος.

    «Από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη touroperatorsαπό την Τουρκία την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο» είπε η Πρόεδρος και συνέχισε: « Προβλήθηκαν ως τουριστικοί προορισμοί οι περιοχές Αιδηψός, Αγιος Ιωάννης Ρώσος, Χαλκίδα και Ερέτρια. Θα θέλαμε να μάθουμε τα κριτήρια για την επιλογή των τουριστικών περιοχών αυτών . Θα μπορούσα να καταλάβω την επιλογή ορισμένων εξ αυτών αλλά πως είναι δυνατόν να θεωρηθεί η περιοχή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου , η οποία είναι καθαρά θρησκευτικός προορισμός, ως τουριστική περιοχή. Και μάλιστα, να προταθεί σε τούρκους επισκέπτες; Θα έρθουν οι Τούρκοι να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου; Στην περιοχή μας για παράδειγμα έχουμε τα Δρακόσπιτα. Και μάλιστα ένα εξ αυτών είναι το Δρακόσπιτο της Όχης το οποίο θεωρείται από τους ευρωπαίους αρχαιολόγους, ως το αρχαιότερο κτίσμα της Ευρώπης. Αυτό γιατί δεν το προβάλατε;»

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Λιονάκης ζήτησε δημόσια συγνώμη από την κα Ντασίου για το θέμα με τους tour operator αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη. Όπως είπε είναι και αυτός καινούργιος πρόεδρος όπως και η κα Ντασίου και μπορεί να κάνει και λάθη. Ωστόσο, επεσήμανε για ακόμη μία φορά πως προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες στο Επιμελητήριο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την  ξενάγηση των τούρκων touroperatorsείχαν αναλάβει οι επιμελητηριακοί σύμβουλοι  Δέσποινα Καραμπέτσου, Μάχη Κολούτσου και Βάσω Ρόγκα.

    Οι κ.κ. Ρόγκα και Κολούτσου άκουσαν τα όσα είπε η κα Ντασίου.

    Η κα Κολούτσου ανέφερε ότι ζήτησαν από μόνοι τους να πάνε στον Όσιο Ιωάννη Ρώσο οι τούρκοι tour operator και πως δεν κατάφεραν να τους πάνε στην Κάρυστο γιατί δεν είχε καράβι. Από την άλλη η κα Ρόγκα είπε ότι δεν ανήκει στο Τουριστικό Τμήμα του Επιμελητηρίου και πως απλά επειδή γνωρίζει ξένες γλώσσες κάνει προσπάθειες και ασχολείται με την προβολή του τουρισμού στην Εύβοια.

    Η κα Ντασίου αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που αφορούν την στήριξη της τοπικής οικονομίας στην Κάρυστο.

    «Η Κάρυστος πλήττεται ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο» είπε και η κα Ντασίου και συνέχισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου η ανεργία στην Εύβοια φθάνει στο 40% και στους νέους στο 75%. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στον Εμπορικό κόσμο λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης. Επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν συνεχώς και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Λύση υπάρχει και είναι μόνο μία. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης. Να βάλουμε τη νότια Εύβοια και την Κάρυστο στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης».

    Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρύστου αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα που ταλανίζει την περιοχή και είναι το παρεμπόριο. Το οποίο πλήττει το νόμιμο εμπορικό κόσμο της Καρύστου. «Χωρίς να γίνεται η παραμικρή κίνηση εκ μέρους της Τουριστικής και τοπικής αστυνομίας για την εξάλειψη του, αντ αυτού επισκέπτονται συχνά επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα σε νόμιμους καταστηματάρχες που  σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο προσπαθούν να επιβιώσουν» είπε η κα Ντασίου.

    Τέλος, ανέφερε πως θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι στην Κάρυστο είναι συνδεδεμένος ο τουρισμός με την εμπορική ανάπτυξη. Καταθέτοντας τις παρακάτω προτάσεις ως Εμπορικός Σύλλογος. Α) Να προταθεί η Κάρυστος στο Υπουργείο για σχολικό τουρισμό Β) Διοργάνωση και προώθηση των τοπικών προϊόντων όπως κρασί, μέλι, τσίπουρο, τυρί και ότι άλλο παράγει η Καρυστία μέσω γιορτών υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Γ)  Να πραγματοποιούνται εκθέσεις και συνέδρια στην Κάρυστο.

    Κλείνοντας η κα Ντασίου επεσήμανε: «Ο Εμπορικός κόσμος της Καρύστου δε μπορεί να έχει τουριστική, οικονομική ανάπτυξη αν δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο το Δήμο και όλους τους φορείς και Συλλόγους της περιοχής προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη που της αξίζει. Θέλουμε το επιμελητήριο δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια».

    Αξίζει να σημειωθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Καρύστου αποτελείται από 135 εγγεγραμμένα μέλη.

    ΟΜΙΛΙΑ ΣΟΝΙΑΣ ΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ 10 4 2016