ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
  •  Σε τροχιά καταστροφής θέτουν την ελληνική γαλακτοπαραγωγή τόσο η μεγάλη μείωση των τιμών παραγωγού από τις γαλακτοβιομηχανίες όσο και η τροποποίηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών, που επιτρέπει την παρασκευή γιαουρτιού από σκόνη γάλα, εβαπορέ κ.λπ.

    «Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία θυσιάζει εν ψυχρώ την ελληνική παραγωγή γάλακτος. Και το κάνει στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους που θα προέλθει από τις χαμηλές τιμές του εισαγόμενου και του ντόπιου γάλακτος. Ούτος ή άλλως οι τιμές των προϊόντων στο ράφι του καταναλωτή δεν έχουν μειωθεί και ούτε πρόκειται να μειωθούν». «Από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις φαίνεται να μην έχουν συνείδηση των επιπτώσεων που επισύρουν οι αποφάσεις τους σε εθνικό επίπεδο. Μετά τα προβλήματα που δημιούργησαν στη φέτα – που ανήκει μαζί με την παρμεζάνα και το ροκφόρ στην τριάδα των πιο γνωστών τυριών παγκοσμίως – οι πλημμελείς έλεγχοι των υπηρεσιών για τη σωστή τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ηχ. φέτα από σκόνη), ερχόμαστε τώρα να καταστρέψουμε και το δεύτερο παγκοσμίως γνωστό ελληνικό γαλακτοκομικό προϊόν, το γιαούρτι».

    Εδώ και καιρό έχει επιβληθεί στην αγορά το γάλα UTL (γάλα υψηλής παστερίωσης) με μεγαλύτερο χρόνο ζωής δίνοντας την δυνατότητα οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες να εισάγουν γάλα από την Ευρώπη και να το παρουσιάζουν σαν ελληνικό.

    Τώρα δε οι γαλακτοβιομηχανίες ζητούν να καταργηθεί ο χαρακτηρισμός «φρέσκο γάλα» γιατί έχει μικρή διάρκεια ζωής.

    Ένα κακό νέο είναι ότι η ΦΑΓΕ εγκαταλείπει την διάθεση γάλακτος στην ελληνική αγορά. Θα υπάρχουν μόνο τα γαλακτοκομικά της προϊόντα, όπως γιαούρτι κλπ, γιατί έχει στραφεί σε αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Κίνας.

    Τα νέα εκτός από κακά είναι και καλά, όπως για την ΕΒΟΛ. Ποια είναι η ΕΒΟΛ; Η ΕΒΟΛ είναι η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΒΟΛΟΥ και ιδρύθηκε το 1952.

    Τα προϊόντα που διαθέτει είναι, προϊόντα γάλακτος, γιαούρτης, τυριού, βουτύρου και κρέμας γάλακτος. Διαθέτει Δίκτυο Διανομής στο Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Αιδηψό κλπ. Τα προϊόντα της έχουν θέση στα μεγάλα super market και είναι περιζήτητα. Αυτά για την ΕΒΟΛ.

    Τώρα πάμε στο εμείς. Έχουμε αρκετούς κτηνοτρόφους στο κάμπο Καρύστου και στα γύρο χωριά, έως το Καβοντόρο, με αρκετές χιλιάδες αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής και ημιελευθέρας βοσκής. Τα προϊόντα της εκμετάλλευσης είναι: προβατίνα – αρνί – γάλα ή κατσίκα – κατσίκι – γάλα, μόνο αυτά.

    Και έχουμε και λέμε, το αρνί ή το κατσίκι αυτό το γνωστό αυτό χάνεται στα χέρια των ντόπιων χασάπηδων. Αυτοί τα αγοράζουν όσο θέλουν, αν θέλουν και πληρώνουν όποτε θέλουν, δηλαδή έχουν γίνει τραστ.

    Να που κάτι βαρύ υπάρχει χασάπη που πουλά δικά μας αρνοκάτσικα στην αγορά της Αθήνας και το Πάσχα μας φέρνει βουλγάρικα και τα πουλά για ντόπια στην τοπική αγορά.

    Πάμε στο γάλα. Αυτό το μαζεύουν ντόπιοι τυροκόμοι ή τυροκόμοι της Αττικής.

    Να πάμε τώρα στους κτηνοτρόφους. Δεν είναι και αυτοί άμοιροι ευθυνών. Είναι άνθρωποι σκληρής εργασίας και μικρών απολαβών γιατί  δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις επιδοτήσεις που έπαιρναν για αρκετά χρόνια. Ποιο ήταν το σκεπτικό της ΕΕ; Να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους και να αυξήσουν το ζωικό κεφάλαιο. Αυτά δεν έγιναν ποτέ. Όλοι σχεδόν οι κτηνοτρόφοι αγόρασαν τζιπάρες και σπίτια στην Αθήνα.

    Το τυροκομείο που λειτούργησε κάποιους καιρούς, μπατίρισε κάποια εποχή γιατί υπονομεύθηκε: από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, από τους ντόπιους τυροκόμους γιατί θίγονταν τα συμφέροντά τους και από την κακή διοίκηση του τυροκομείου.

    Τελικά φτάνουμε στο συμπέρασμα, ότι δεν είστε οργανωμένοι, δυστυχώς είστε άτσαλοι και δεν καθετοποιήσατε την παραγωγή σας.

    Πως όμως θα γίνουν όλα αυτά; Χρειάζεται να βρούμε ένα μπροστάρι πρόεδρο στο Συνεταιρισμό και όχι λαμόγιο. Βρε αδέρφια ένα κεσέμι που με την κουδούνα του να δίνει τον τόνο του, τον τόνο που όλοι μαζί και μόνο μπροστά. Χρειάζεστε ηγέτη πρόεδρο.

    Διαφορετικά θα μείνετε χωρίς τσαρούχια και τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα τρώνε γαλλικά τυριά Μπρι, Καμαμπέρ και ιταλικό Γκοργκοντζόλα.

    Τι μπορείτε να πετύχετε οι παραγωγοί κτηνοτροφικών προϊόντων αν καθετοποιήσετε την παραγωγή σας;

    1)               Σύσταση κτηνοτροφικού συνεταιρισμού

    2)               Μαζική αγορά τροφών, όπως τριφύλλι ή άλλων ζωοτροφών από παραγωγούς αυτών.

    3)               Παραγωγή λιπάσματος και πώληση κοπριάς.

    4)               Εκτροφή αγελάδων, δημιουργία βουστασίων και παραγωγής μοσχαριών.

    5)               Παραγωγή βιοαερίου.

    6)               Συγκέντρωση του πρόβιου ή γίδινου γάλακτος, παστερίωση, εμφιάλωση και διάθεση στα super market. Και να πούμε κάτι πιο προχωρημένο, πώληση του γάλατος από αυτόματα μηχανήματα – πωλητές (ΑΤΜ) σε Κάρυστο, Μαρμάρι και Στύρα.

    Και τελικά επισκεφτείτε το σημερινό υπουργό γεωργίας τον Βαγγέλη τον Αποστόλου που είναι από την Εύβοια και ζητήστε του βοήθεια και οργανωθείτε.

     

                                                     Γεώργιος Ευφροσύνης